Az év végére kivégezhetik az Iszlám Államot

Haider Al Abadi, az iraki miniszterelnök bejelentette, hogy az iraki hadsereg és a kurd pesmergák megkezdték az utolsó, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kezén lévő nagyváros ostromát az amerikai légierő támogatásával.
A több millió lakosú Moszult, melyben iraki siíták és szunniták valamint kurdok élnek, 2014-ben foglalta el a terrorszervezet az iraki hadseregtől, ebben a városban sikerült több száz millió dollárnyi aranyat is zsákmányolniuk az iraki hadsereg által hátrahagyott modern amerikai katonai felszereléssel együtt. A város központi mecsetében tartott istentiszteletet a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al Bagdadi is.
Al-Abadi az offenzíva kezdete előtt, csakúgy, mint Faludzsa felszabadításakor, gyújtó hangú beszédet tartott a rádióban, melyben bejelentette a támadást, majd a Moszulban lakó civilekhez szólt. Felszólította az embereket, hogy ragasszák le az ablakaikat, vonuljanak az épületek alsó szintjére, rejtsék el értékeiket, és semmilyen körülmények között ne menjenek ki az utcára.
A moszuli harcképes férfiakat arra szólította fel, hogy kelljenek fel és fegyveresen szálljanak szembe az ISIS-szel a városban.
Helyszíni forrásaink megerősítették, hogy a Moszul felé vezető utakon jelentős katonai forgalom kezdődött tegnap az iraki Kurd Autonómia területén: páncélozott csapatszállítók tucatjai, mentők és ágyúk érkeztek a frontra.
A hadművelet bázisa a Quyyarah légibázison lesz, katonai elemzők szerint pedig akár két hónapig is eltarthat, valószínűleg december végén tudják majd bevenni a városközpontot a többfázisú támadásban.
Az ENSZ előre jelezte aggodalmát Moszul 1,5 milliós lakossága miatt. A hadművelet első részében, amint megkezdődnek a koalíciós bombázások kétszázezer ember menekülhet el, de akár egy újabb, milliós menekülthullámot robbanthatnak ki a városban a harcok.
Helyi forrásaink arról is beszámoltak, hogy az iraki haderő és a kurd pesmergák közötti törékeny szövetségről nem tudni meddig fog kitartani. Az iraki önkéntes milíciák már etnikai tisztogatást végeztek Tikritben és Ramádiban, a kurdok gyakran utasították el a velük való együttműködést. A helyzetet nehezíti, hogy állítólag Törökország is ezer különleges egységet küldött a KRG területére, hogy részt vegyen az offenzívában, melyet szintén elutasítanak a szíriai kurdok, akik a törökországi kurd munkáspárttal (PKK) állnak szövetségben, melyet Törökország terrorszervezetként jegyez.
Mindemellett amennyiben sikerül visszafoglalni Moszult az Iszlám Államtól, úgy az terrorszervezet döntő katonai vereséget fog szenvedni és a továbbiakban képtelen lesz államot játszani. Ez az utolsó fellegvára, aminek bevételei ezt még lehetővé teszik.
A város szimbólum a dzsihadisták számára, csakúgy, mint a szíriai Dabik volt, melyről magazinjukat nevezték el. Ezt két napja foglalták el a szíriai lázadók.
(A fotók a sajátjaim Kirkuk mellől, ahol szép lassú ütemben tisztogatták a falvakat a pesmergák)

Forrás: Jászberényi Sándor haditudósító facebook oldala

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük