Az év végi osztogatás nem egyenlő a fizetésemeléssel

Mi is írtunk a KSH legújabb átlagfizetési jelntéséről, amiben az olvasható, hogy az átlagos bruttó fizetés így immár 403 500 forintra, a nettó összeg pedig 268 300 forintra rúgott a tavalyi év utolsó előtti hónapjában.

Persze jó tudni, hogy továbbra is csak az 5 főnél többet foglalkoztatók vannak a listában. Pedig már 1 éve a Nemzeti Adó és Vámhivatal rendelkezik a teljes mukavállalói keresetek statisztikájával. Azt valahogy mégsem közlik, nyilván lényegesen alacsonyabb számok lennének.

Azt szintén jó tudni, hogy ez az emelkedés az év végi jutalmak kifizetése kapcsán jelentkezik, melyben a nem rendszeres juttatások, azaz az év végi prémiumok, jutalmak vannak. És ez elsősorban a közszférára vonatkozik, ahol a szeptemberre jelentkező költségvetési többletet használták fel, azaz „osztogatták” szét.

Bár ezt a többletet azért jelentősen árnyalja a forint igen „gyenge”, sosem látott mértékben alacsony árfolyama. Vagyis nem csak a multik által fizetendő magasabb béreket kompenzálja az alacsony forint, hanem a költségvetés a közszférát is. Beismerve ezzel a gyenge forint begyűrűző hatásait.

Bár a legjobb helyeken nem vacakolnak a forinttal, egyszerűen euróban kötnek üzleteket. „Két és fél millió eurót kértünk érte. A Fehérvár ajánlott kétmilliót.”

Be kellene már szüntetni ezt a vacakolást, számolgatást, megcélozva az euró bevezetését és első lépésben az euróhoz kötni a forint árfolyamát, megszüntetve a manipulálható költségeket és béreket.

GJ

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük