„az, hogy a milliárdosok adókedvezményéért cserébe a munkások megalázó családi pótlékot kapnak, az nem pálya”

Bő két hónap telt el az új radikális baloldali párt az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom létrejötte óta. Két vezetőjét, az eddig mindig háttéremberként dolgozó Huszti Andrea elnököt, valamint a párt fenegyerekét a mindig rivaldafényben lévő, volt EP-képviselő Szanyi Kapitányt kérdeztük, hogy mit gondolnak, mennyire nyitott a magyar társadalom a radikális üzeneteikre.

Kakas Lívia: Szóval, hogy érzik magukat? Van értelme annak, amit csinálnak?
Huszti Andrea: Persze, hiszen pénzt kell adni az embereknek. Leginkább a családi pótlékot emelném ki, hiszen mi itt a jelenlegi megalázó 12.200 forint helyett 37.500 forintot adnánk, gyermekenként. Nettó.

K.L.: Hű, de megtanulta a szakmát. Egyből az üzeneteket mondja!
H.A.: Ezt határozta el az elnökségünk. Fegyelmezett párt vagyunk. És a családi pótlék amúgy tényleg felháborítóan kevés, európai összehasonlításban is. Gondolja el, két gyermeknél is csak 26.600 forint. Ez nagyjából 4 napi élelemre elég egy ekkora családnak. Mi 75.000 forintot adnánk a két gyermek után.

Huszti Andrea
Huszti Andrea

K.L.: Jó – jó. De azért tényleg mondják már meg, hogy érzik, van kereslet arra, amit önök mondanak?
H.A.: Heti átlagban 2-500 ezer embert érünk el online. Egy hónapja stabilizálódott a megjelenésünk a médiában, rendszeresen hírt adnak rólunk. Szervezetünk folyamatosan épül, immáron a fővárosban és az egész ország területén vannak aktivistáink, csoportjaink.

Év végére országos lesz a lefedettségünk. Így egyre több emberhez jut el a hír, hogy van egy új párt, aki munkáért érdemi pénzt akar adni az embereknek, nem csak alamizsnát.

K.L.: És nem kapják meg a vádat, hogy maguk populisták?
Szanyi Tibor: Ha ez vád, akkor bizonyítsák! Igen, fel akarjuk emelni a családi pótlékot 37.500, – forintra. Nettó. Százból egy ember, ha mondaná, hogy ezt nem kell.

K.L.: Na tessék. Úgy fog tűnni, mintha egy ’promo’ cikket írnék. Maguk tényleg nem tudnak másról beszélni?
Sz. T.: Most nem. Azt átengedjük a többi pártnak. Mi az emberek problémáival akarunk foglalkozni. És a saját témáinkkal. Az meg az, hogy

K.L.: Tudom-tudom, pénzt kell adni az embereknek.
Sz. T.: Igen. A mostani helyzetben a legsürgetőbb a 37.500 forintos családi pótlék kiharcolása…

Szanyi Tibor
Szanyi Tibor

K.L.: Na jó. Szóval maguk segélyt akarnak adni az embereknek. Biztos, hogy jó az irány? 
H.A.: Szó sincs segélyről. Ez egy méltányos jövedelempótlás. Magyarországon a felnőtt lakosság nagy része, nagyon komolyan dolgozik. Nem 8 órában, hanem jóval többen. Mégis, sok esetben éppen hogy csak meg tudnak élni. Miközben a bankok, meg a multi cégek ezer milliárdokat visznek el évente.

Az állam pedig jelenleg úgy működik, hogy pár családot multimilliárdossá tesz, a többieket meg ahol csak lehet, kizsigereli.

K.L.: És ezért akarnak maguk segélyt adni a társadalomnak.
Sz.T. Ugyan már! 1912-ben lett Magyarországon családi pótlék, amely annak az elismerése, hogy a társadalom is tartozik anyagi felelősséggel a jövő generációiért. Azért küzdünk, hogy normális bérek legyenek, például legyen 200.000,- forint a minimál bér, és a többi bér ehhez igazodjon felfelé. És hogy mindezt napi 8 órás munkáért lehessen elérni.

K.L: De akkor miért pörögnek a 37.500 forintos nettó családi pótlékon?
H.A.: Mert ez az a család támogatási forma, ami a dolgozó embereket el tudja érni. Azzal nem sokra mennek, hogy kapnak családi adókedvezményt, mert rengetegen a létminimum alatti minimálbérre vannak bejelentve az országban.

A többi keresetük, ha van, az ugye fekete. Ami meg papíron nincs, abból nem lehet adókedvezményt kapni. Szóval az, hogy a milliárdosok kapnak adókedvezményt, cserébe a munkások megalázó családi pótlékot kapnak, az nem pálya. Ideje új szabályokat bevezetni.

K.L.: Fizessenek a gazdagok?
Sz. T.: A gazdagok is! De kapjanak pénzt a munkások a munkájukért! Plusz társadalmi elismerést, amiért gyermeket vállalnak úgy, hogy nem Orbán Viktor gyermekei. Ezért jár a gyermekenkénti 37.500, – forint!

K.L.: Na jó. Ezt kiveséztük. Andrea! Hogy érzi magát pártelnökként? Kézben tudja tartani a párt két nehéz fiúját? Hiszen egy volt EP képviselőn kívül egy jelenleg is országgyűlési képviselője is van a pártnak Székely Sándor személyében. Ismervén képviselő úr politikai karrierjét, vele sem lehet egyszerű együtt dolgozni.
H.A: Nézze, mi a képviselő úrral 2016 elején elhatároztuk, hogy csinálunk egy valódi baloldali pártot, melynek 2022–ben frakciója lesz az Országgyűlésben, és lehetőség szerint kormányon van. Azért, hogy a Magyarországon lévő szociális és morális válságot felszámoljuk. Jelenleg pontosan ott vagyunk, ahol lennünk kell.

Elképesztően fegyelmezetten dolgozik mindenki. Tibort és a hozzá köthető politikusokat, aktivistákat később ismertük meg, de az van, hogy tökéletesen egy hullámhosszon vagyunk. Van közös célunk, tervünk. Mindannyiunknak elképesztő felszabadultságot ad ebben az ügyben részt venni, mert hiszünk benne és magunkban, hogy meg tudjuk csinálni. Ezért őszintén szólva, nagyon élvezzük a közös munkát.

K.L.: És maga, Tibor? Nem érzi azt, hogy egy politikai újonc valamint maga a párt csak felhasználja az ön népszerűségét, ismertségét?
Sz. T.: Nagyon remélem, hogy ki tudjuk használni az ismertségemet! Ahhoz, hogy a magyar társadalmat fel tudjuk rázni, minden erőforrásra szükségünk van!

K.L.: Jó de nem fura a helyzet? Itt egy ismert politikai veterán, aki visszatérve az Európai Parlamentből hagyja, hogy egy új párt kvázi mint egy zászlót lengesse?
Sz. T.: Bocsánat de ezt a pártot én is alapítottam. Andrea fantasztikus elnök és őszintén szólva a többi alapító is, egy egészen elképesztően jó és elhivatott emberek. Ahogy a körülöttünk egyre inkább növekvő aktivista és szimpatizáns bázis is, hihetetlenül jó energiákat áraszt. Őszintén szólva, ez zászló szerep nekem tetszik. Borzasztóan büszke vagyok magamra azért, hogy ez a nagyon elhivatott, hihetetlenül tudatos és szívós politikai közösség úgy döntött, hogy többek között engem is a zászlajára tűz. A zászlót elöl viszik a harcban.

Amíg lobog, addig van remény. Márpedig a zászlónk egyre magasabban lobog. És ezt már látják mások is.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “„az, hogy a milliárdosok adókedvezményéért cserébe a munkások megalázó családi pótlékot kapnak, az nem pálya””

Comments are closed.