Az index blogjában panaszkodik a nemzeti könyvtárból távozó főigazgató

Brutális őszinteséggel nyilatkozott egy index-közeli blognak az Országos Széchényi Könyvtár sanyarú helyzetéről a hamarosan távozó főigazgató, Tüske László.

A NER-re egyáltalán nem jellemző kritikus szavak megerősítik a nemzeti könyvtár súlyos problémáival foglalkozó cikkekben leírtakat. A muon.hu is több ügyről számolt be tavasszal.

https://muon.hu/meddig-maradnak-garantalt-berminimumon-a-nemzeti-konyvtar-munkatarsai/

Elképesztően kevés fizetésért dolgoznak a könyvtárosok kiemelt közgyűjteményünkben, évek óta konszolidálásra vár a költségvetés, és az elavult épület fenntartása is megoldhatatlan feladatot jelent. A könyvtár elköltöztetéséről sem tudtunk eddig semmit, csak azt, hogy Orbán Viktornak szüksége van az egész palotára.

Hogyan beszélt erről a távozó főigazgató:

Az Országos Széchényi Könyvtár évek, sőt, már évtizedek óta komoly költségvetési problémákkal küzd. A támogatás nagysága és összetétele sem alkalmas egy ekkora intézmény megbízható működtetéséhez. A költségvetés meghatározó részét a fenntartó biztosítja, a könyvtár saját bevételei azonban messze nem érik el a költségvetésben előre számított összeget, így az éves induláskor már csak növelni tudjuk a hiányokat. Másfelől a bérre és a dologi kiadásokra fordítható összegek az elmúlt húsz évben folyamatosan csökkentek, miközben az OSZK feladatai és fenntartási költségei jelentősen nőttek.

A muon is beszámolt arról, hogy a könyvtárosok egymás után mondtak fel tavasszal, és ez a folyamat a nyári hónapokban sem állt le. Ezt is megerősítette az akkor csendben maradó főigazgató.

S hol tart a munkatársak megbecsülése? A közalkalmazotti bérek legalsó sávjában. Életpályamodell-terveink 2019 eleje óta a döntéshozók asztalán, a beígért rendezés elmaradt, vagy felemás módon valósult meg; az intézmény pedig sorra veszíti el számos kiváló munkatársát. A munkakörülmények, a bérek nem, csak az elkötelezettség tartja meg a kollégákat.

A nemzeti könyvtárat székháznak nevező Tüske László azzal zárta az interjút, hogy költözni szeretne a könyvtár, de nem ki a Budai várból, hanem be valahová. Ezt így, ebben a formában nem értjük.

Igen, a könyvtárosok nem kiköltözni akarnak a Budavári Palotából, hanem beköltözni a jövő magyar nemzeti könyvtárába!

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük