Az index.hu, a kapitalizmus saját halottja

Pár hete, egész konkrétan 2020. június 21-én az index.hu főszerkesztője, Dull Szabolcs kirakott egy közleményt a “Lap” kellős közepébe, hogy a szerkesztőség veszélyben érzi magát. Politikailag.

Ezt követően egy rovatot is indítottak, hogy kinek mit jelent(ett) (?) az “index”. Ez az akció nekem kicsit olyan ‘nekrológosnak’ tűnt, de szívesen olvastam, hiszen a szerkesztőség szerkesztésében megtudhattam, hogy néhány embernek milyen érzései voltak. Összefoglalom a lényeget: akárki akármiben hisz, az index egy közéleti origó.

És tényleg. Dull Szabolcs azért nem állt fel a főszerkesztői székből, amiért – korábban – Uj Péter igen. Utóbbi, a 444.hu mai főszerkesztője bő 10 év tényleges függetlenség után, 2011-ben jó érzékkel vette észre, hogy mi folyik. Igen, az index.hu azóta, szóval az orbáni puccs óta a NER ilyen-olyan ága-boga pénzéből működött és működik a mai napig. Ha nagyon ki akarnánk forgatni ezt a helyzetet, akkor legalább annyira beszélhetnénk a NER évtizedes türelméről, mint az index.hu száz újságírójának szabadságharcáról.

Nincs okom megkérdőjelezni az index.hu munkatársainak emberi, szakmai tisztességét. Zömmel kiváló cikkeket írtak, írnak, köztük káprázatosan alaposakat is. Ott viszont mindig kilógott a lóláb, hogy mikor és miért döntöttek úgy, miszerint valami hír, vagy nem hír. Márpedig a hír, mint olyan, többnyire evidens. Postás, kutya, gól stb. A politikai mezőkön azonban óvatosan lépdeltek az elmúlt évtizedben, s nekem gyakorta a ‘Viktor-Feri’ nemzeti szerkesztőpáros jutott az eszembe. Olyan “döntetlenre kell kihozni a meccset!” fíling…. Mert hogy az a függetlenség látszata. Pedig nem elég függetlennek látszani, annak is kell lenni!

Van egy hülye tabu, hogy a hatalmi ágak ne nagyon véleményezzék egymást, tehát a törvényhozás, a végrehajtó erők, a bíróság és a sajtó. Ez egy csuda jó, bennfentes közeg, kétségtelenül tele – amúgy felesleges – udvariassággal. Időnként persze vannak kölcsönös kirohanások, ám ez mit sem von le a nagykörúton belüliség hatalmából. Ebben az atmoszférában a nép, mint a hatalom kizárólagos tulajdonosa, sajnos le van szarva.

Tabu ide, tabu oda, hadd engedjem meg magamnak a vélemény szabadságát!

Pár éve, egy, a Fideszhez közelinek mondott ismerősöm hetykén megjegyezte, miszerint nincs kétsége, az index.hu is a “mienk”, s csak az a kérdés, hogy ezt a jogot “mikor és miként érvényesítjük”. Azóta ezen a szemüvegen keresztül (is) nézem a “Lap” működését, és tényleg olyannak tűnt. Nincs kétségem, ugyanezt a szerkesztőség minden egyes tagja nálam pontosabban tudhatta. És mégis tették a dolgukat: az egyensúlyozást, hónapról hónapra, ahogy a fizetés jött….

Most pedig egy emberként állnak ki a menesztett főszerkesztő mellett. Ez igen helyes dolog, és főleg bátor, minthogy ez a száz ember mától potenciális munkanélküli. A bátorság 10 évnyi szemlehunyás után is bátorság.

És akkor most eljött a pillanat, amikor azt mondom, hogy ‘DE’!

Az index.hu, közelebbről az Index.hu Zrt. tulajdonosa a “Magyar Fejlődésért Alapítvány”, amit még a szép emlékű Simicska Lajos gründolt az alighanem off-shore (értsd: feketén-szürkén, de mindenképpen adómentesen kipumpált pénzekből kreált, majd ártatlan külföldi befektetőnek álcázott) hátterű NP Nanga Parbat 17 Zrt. hátán, s vezetőjének azt a Bodolai Lászlót tette meg, aki a jogi egyetem elvégzése után egyenesen a titkosszolgálatnál, a Nemzetbiztonsági Hivatalban találta magát, hogy aztán az OTP és a Fővárosi Gázművek ugródeszkái után önálló ügyvéd lehessen. Ez az alapítvány szervezi az index.hu igen tetemes reklámbevételeit, konkrétan az Indamedia Sales Kft. kizárólagos jóvoltából, ami viszont a szintén jól ismert Mészáros Lőrinc bűvkörében áll. Szóval, ugye, nincs itt semmi látnivaló, tessék tovább haladni!

Egy szó mint száz, ez az egész index.hu egy Fideszes katyvasz, amelyen belül a félnaív szerkesztőség éveken át azt sugározta magáról, amiben talán hitt is, hogy független. És eljött az a pillanat is, konkrétan tegnap, 2020. július 22-e, amikor a főmatador, Bodolai László kimondta a megsemmisítő igazságot: “Legfontosabb, hogy most mindenkitől komoly önmérsékletet kérnék! Az Index politikai függetlensége nincs veszélyben! Kockázatot ma az jelent, amiben a lap leginkább hisz: a szabad verseny és a szabad gazdaság, a kapitalizmus.”

Igen. Az index.hu szabadelvű szerkesztői a saját hitük áldozataivá válnak.

Mert hogy a Földön nincs az a laptulajdonos, amelyik eltűrné, hogy a szerkesztőség egy teljes hónapon át a politikai függetlenségének a veszélyeztetettségét harsogná.

Nos, Orbán tehát úgy tudta legyűrni az index.hu-t, hogy minden közvetlen politikai beavatkozástól tartózkodott. A hóhérmunkát rábízta a piacra, amit viszont ő ellenőriz. Tanulság: alighanem a hülyeség csimborasszója, amikor bárki a kapitalizmusban keresi az objektivitás Szent Grálját.

Az index.hu tündöklése és valószínű bukása a közösségi kezdeményezések piacosodásának fejleménye. Amikor a kultúra, s benne a hír, piaci termékké válik. Mi, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) politikusai azért küzdünk, hogy leküzdjük azt a szociális válságot, amit – egyebek közt – az index.hu is csak elvétve mutatott meg. Számukra ez ritkán volt hír. Mert a piac mást parancsolt.

Szóval, az index.hu szerkesztői a saját hátterüket se nagyon firtatták. Úgymond, “objektíve”. Olyan igazi struccosan. A szolidaritás is elkerüli őket, ám sajnos nem csak azért, mert a csuda tudja, hogy ki kinek az érdekét védené, hanem azért is, mert a hatalom őrült jól ráérzett a magyar néplélekre, amely a túlélésnek vagy életben maradásnak jobbára csak az egyéni változatait gyakorolja.

Pedig mennyivel szebb lenne, ha a szolidaritást az igazi tartalmával töltenénk fel: ma én segítek neked, holnap pedig te nekem. Mármint a legfontosabb ügyeinkben, tisztán, őszintén.

dr. Szanyi Tibor, alelnök
az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje”

  •  
  •  
  •  
  •