Az ISIS fogságában: börtön, kábítószer, agymosás

menekülttábor

 

Bohar tavaly nyáron került a gyerekeivel az ISIS fogságába, amikor az iszlamisták elfoglalták az iraki-szíria határ közelében fekvő Szindzsárt, és az ott élő jazidik a hegyekbe menekültek.

A 35 éves asszony legkisebb fia 4 éves. Miközben kortársai errefelé óvodába jártak, vele az Iszlám Állam kiképzőtáborában foglalkoztak. A jazidi kisfiúnak, aki se nem arab, se nem muszlim, arab nyelvet és Koránt kellett tanulnia, és kardot is nyomtak a kezébe. Azt mondták neki, ez arra való, hogy lefejezze vele az édesanyját. Vagy bármelyik jazidit, mert ők nem kafirok, vagyis nem igazhívők. És el is sajátíttatták vele ennek a technikáját.

Minden tavaly augusztus elején kezdődött, amikor lerohanták Szindzsárt és környékét az ISIS fegyveresei. Akik elől úgy 50 ezren a hegyekbe menekültek, és megkezdték hosszú kálváriájukat élelem és víz nélkül a kopár szirteken. Nagy részüket aztán a kurdok le tudták vinni biztonságosabb helyekre a hegyekből, miután megindultak az amerikai bombázások. De nem mindenki tudott elmenekülni. Több ezer jazidit, ma még senki sem tudja, pontosan hányat, lemészároltak. Férfiakat. A nőket meg a gyerekeket pedig elhurcolták.

Folytatás: Gépnarancs

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük