Az ISZOMM fél éve alatt felkerült a magyar politikai térképre

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. sz. választókerületben hat parlamenti párt antiszemita jelöltet indított a Fidesz-KDNP ellen az időközi választáson. Az újonc Igen Szolidaritás más jelöltet támogatott, az óriási küzdelem végén győzött a Fidesz, de az ISZOMM sem vallott szégyent, hat hónapos párként, Tóth Ádám kezdő politikussal talán az egyik legnehezebb terepen, 2,3 százalékot értek el. Huszti Andreát, a párt elnökét kérdezzük, hogyan értékeli a helyzetet.

Kakas Livia: Önök megakadályozták, hogy megszűnjön a Fidesz kétharmad. Most örülnek?

Huszti Andrea: Kicsit erős az állítása, minthogy a Fidesz sajnos 51 %-ot ért el. Mindazonáltal köszönöm mindenkinek, akik elmentek szavazni, s annak a közel 1000 embernek, aki minket tisztelt meg bizalmával, üzenem, hogy nagyon hálásak vagyunk.

Pártunk 2,3 százalékkal felkerült a politikai térképre, ami fél év alatt elképesztő teljesítmény.

Mi előválasztást akartunk tartani, sajnos a többi párt nem. Kitartunk amellett, hogy a 2022-es választásokig minden körzetben előválasztást kell tartani, mert ki kell szűrnünk a rossz jelölteket.

K.L.: De miért indultak el egyáltalán? Maguk azt gondolták, hogy nyerhetnek?

H.A.: Hiszünk a demokráciában. Van egy modern, baloldali programunk, ami alkalmas arra, hogy jobbá tegye az emberek életét. Nem gondoljuk, hogy csak hat párt döntheti el, hogy ki induljon egy országgyűlési választáson. Tudjuk, hogy ebben a helyzetben az a jó, ha csak egy jelölt van Fidesszel szemben. Ezért kell az előválasztás, amit mi nagyon szorgalmazunk.

K. L.: Akkor most hogyan tovább? Beállnak a többi kispárt sorába, és kuncsorogni fognak helyekért valamelyik listán?

H.A.: Ugyan már. Mi fél év alatt, elértük azt, amire a Jobbiknak 6, a Momentumnak pedig másfél év kellett.

Egyértelmű, hogy programunk, ami a minimálbér 200.000 forintra, valamint a családi pótlék 37.500 forintra emelésére alapszik vonzó az emberek számára.

Természetesen építkezünk tovább. Idén még meg fogjuk találni mind a 106 választókerület ISZOMM-támogatottját.

K.L.: Elindulnak mindenhol az ellenzék ellen?

H.A.: Mi a szociális válságot akarjuk felszámolni. Tehát semmiképpen sem valami ellen, hanem valamiért, a bérből és fizetésből élőkért, a dolgozókért, a munkásokért küzdünk. Pénzt akarunk adni az embereknek. Ezért jöttünk létre. Le kell váltani a Fideszt, de az is kell, hogy megálljt parancsoljunk a mindenkit kizsigerelő kapitalizmusnak. Mi a pozitív értékeinkért politizálunk. Előválasztásokat szeretnénk, mind a 106 körzetben, és a miniszterelnöki pozícióért is.

K.L.: Mi lesz ha nem veszik be magukat az előválasztásba? Csakúgy mint itt Szerencsen?

H.A.: Akkor külön listával fogunk indulni. Annyit megteszünk, hogy az egyéni indulóinkat koordináljuk, akikkel csak tudjuk.

K.L.: De akkor marad a Fidesz.

H.A.: Már hónapok óta bombázzuk az ellenzéki pártokat, hogy működjünk együtt. Már szinte szégyelljük magunkat a tagságunk előtt, hogy állandóan mi kezdeményezünk, és megalázó módon nem foglalkoznak velünk, holott éppen most bizonyítottuk be, hogy még egy olyan nehéz terepen is, ahol sok párt még az ajánlásokat sem tudná összegyűjteni, még ott is érdemben tudtunk kampányolni.

Mi együttműködni szeretnénk. Ha nem lesz kivel, akkor élni fogunk demokratikus jogunkkal, és elindulunk a választásokon egyedül. Programunk van, Miniszterelnök-jelöltünk van, és mint most kiderült a napokban, jelöltjeink is vannak, és lesznek. Mindenütt.

K.L.: Ön és Székely Sándor sokat dolgoztak együtt azokkal a pártokkal, akikkel most szembe kerültek. Szanyi Tibor MSZP tag volt. Milyen érzés volt a hatok ellen kampányolni?

H.A.: Mi nem kampányoltunk senki ellen. Mi a jelöltünket támogattuk, és a programunkat ismertettük. De ha már így rákérdez, kellemetlen volt számunkra látni, hogy olyan emberek, akikért és akikkel mi az elmúlt években együtt dolgoztunk például a rasszizmus, a cigányellenesség ellen, most emelt fővel álltak ki egy nyilvánvalóan antiszemita jelölt mellett, akinek amúgy zavaros pénzügyei is voltak.

A politika nem az érzelmek világa, mi mondjuk tovább a magunkét a 200.000 forintos minimálbérről, a 37.500 forintos családi pótlékról, a rendvédelmisek béréről.

K.L.: Nem érzi úgy, hogy felesleges amit csinálnak? Most elértek 2,3 százalékot, hogyan fognak bejutni az Országgyűlésbe 2022-ben?

H.A.: A Fidesz többszáz millióból a Jobbik pedig többtíz millióból kampányolt. Mi még a jelöltünknek járó 1 millió forintot sem vettük fel. Hiszünk abban, hogy nem közpénzből kell kampányolni. Úgy gondolom, hogy a most elért eredményünk bizonyítja, hittel, erővel, profi munkával, jelöltekkel, nagyon sok mindent el lehet érni.

A Szolidaritás Mozgalom a DK-val szövetségben 1 parlamenti képviselőt juttatott a parlamentbe. Kizárólag az aktivista hálózatára és a politikai érzékére támaszkodva. Az Igen Szolidaritást fél év alatt megugrotta amire mondjuk a Kétfarkúaknak nagyjából 10 év kellett. Van még egy erős másfél éve a választásokig. Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom 2022-re egy erős országgyűlési frakcióval rendelkező párt lesz.

  •  
  •  
  •  
  •