Az orosz ellenséget „részben a Nyugat okozta” állítja az USA korábbi védelmi minisztere

William Perry, Bill aki 1994-től 1997-ig volt a Clinton-kormány védelmi minisztere, hangsúlyozta, hogy az utóbbi öt évben Vlagyimir Putyin katonai intervenciói Ukrajnában, Szíriában és másutt voltak azok, amelyek a kelet-nyugati kapcsolatokat lefelé haladó spirálba vitték.

De Perry hozzátette, hogy az ő hivatali idejében, alig néhány évvel a Szovjetunió bukása után, az együttműködés a két ország hadserege között gyorsan javult és ezeknek az eredményeknek az elvesztegetése kezdetben inkább az USA, mint az oroszok akcióinak a következménye volt.

„Az utóbbi néhány évben nagyrészt Putyin akciói hibáztathatók, de a korai években, meg kell mondanom, nagyrészt az USA” – mondta Perry egy Guardian Live rendezvényen, Londonban.

„Az első akciónk, amely valóban rossz irányba indított minket, a NATO bővítésének a megkezdése volt, kelet-európai országok bevitelével, amelyek közül egyesek Oroszországgal határosak. Akkoriban szorosan együtt dolgoztunk Oroszországgal, és ők kezdtek hozzászokni a gondolathoz, hogy a NATO inkább barát lehet, mint ellenség… de nagyon rossz érzéseik voltak a NATO megjelenése miatt közvetlenül a határukon és erősen felszólítottak minket arra, hogy ezt ne folytassuk.”

A memoárjában, az Utazásom a nukleáris szakadék peremén, Perry azt írja, hogy ő a NATO lassúbb kiterjesztése mellett érvelt, hogy ne idegenítsék el Oroszországot a poszt-szovjet udvarlás és együttműködés kezdeti időszakában. Richard Holbrooke US diplomata irányította akkor az ezzel szembeni álláspontot, és végül őt támogatta Al Gore alelnök, aki szerint „kezelni tudjuk a problémákat Oroszországgal, amelyeket ez fog okozni”.

Perry szerint a döntés tükrözte az amerikai tisztviselők megvető magatartását az egykori, sértett szuperhatalom iránt.

„Nem az történt, hogy meghallgattuk az érveiket és nem értettünk egyet”, mondta. „Alapjában az emberek, akikkel vitatkoztam, amikor próbáltam mutatni az orosz szempontot… a kapott válasz valójában ez volt: ’Kit érdekel, hogy ők mit gondolnak? Ők – egy harmadrendű hatalom.’ Akkor kezdtünk lecsúszni azon az ösvényen.”

Perry fontolgatta a lemondását a téma miatt, „de arra jutottam, hogy a lemondásomat félreértelmeznék, mint szembenállást a NATO-tagsággal, amelyet nagyon is támogattam, csak nem éppen így”.

Washington második nagy hibás lépésének a Bush-kormány döntését látja ballisztikus rakétavédelmi rendszer telepítéséről Kelet-Európában, Moszkva határozott ellenzése ellenére. Perry szerint: „Mi (a rendszert) az iráni nukleáris rakéták elleni védelemként racionalizáltuk – bár ők semmi ilyennel sem rendelkeztek, de ez más kérdés. De az oroszok azt mondták ’Várjunk csak kicsit, ez a mi elrettentő erőnket gyengíti.’ A témát megint nem vitattuk meg érdeme szerint – csak ‘kit érdekel, mit gondol Oroszország’. Megint elhessegettük.”

Az Obama-kormány azóta módosította a rakétavédelmi rendszert Kelet Európában, középtávú elfogó rakétákkal felváltva a hosszútávúakat, de ez nem érvénytelenítette az orosz ellenvetéseket.

Perry azt mondja, hogy ő műszaki alapon ellenezte az ilyen rendszereket. „Azt gondolom, hogy ez kidobott pénz. Nem hiszem, hogy működik,” mondta. „Ténylegesen, amikor tárgyaltam az oroszokkal, próbáltam meggyőzni őket, ne aggódjanak, úgysem működik ez, de ők nem voltak vevők erre.”

A harmadik tényező az USA-orosz kapcsolatok mérgezésében, amelyre Perry rámutatott, a demokrácia mellett tüntetőknek Washington DC által nyújtott támogatás volt a „színes forradalmakban”, a volt szovjet köztársaságokban, köztük Grúziában és Ukrajnában. Perry egyetértett az ilyen forradalmak támogatásának az etikai okaival, de megjegyezte, hogy ezek súlyosan káros hatást gyakoroltak a kelet-nyugati kapcsolatokra.

„Hivatalba lépése után, Putyin arra a véleményre jutott, hogy az Egyesült Államoknak aktív és robusztus programja van a rezsimje megdöntésére,” mondta a volt védelmi miniszter.

„És ettől kezdve változás állt be Putyin gondolkodásában, amely szerint: Nem fogok ezután együttműködni a Nyugattal…Nem ismerem a tényeket Putyin véleménye mögött arról, hogy nekünk valóságos programunk van forradalmat provokálni Oroszországban, de az számít, hogy ő hitt ebben.”

Perry úgy írja le a mostani feszültségeket Oroszország és a NATO között mint olyanokat, amelyeknek „lehetősége van nagyon veszélyessé válni,” és a nukleáris arzenálok radikális csökkentése, különösen pedig a szárazföldön telepített interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) eltávolítása mellett érvel. Az USA-ban és Oroszországban több mint 1000 ICBM marad azonnali riasztási készültségben, „figyelmeztetésre indítás” rendben, ami azt jelenti, hogy az amerikai és az orosz elnöknek kevesebb mint fél órája van a döntésre a tűzparancsról abban az esetben, ha a lokátoros és műholdas adatok szerint rakétatámadás jön a másik oldalról.

Julian Borger

Forrás: The Guardian

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük