Az Országos Széchényi Könyvtárban is sztrájkhangulat van

Menekülnek a vezetők és az ott dolgozó könyvtárosok is az Országos Széchényi Könyvtárból (OSZK), miközben a munkavállalók a megalázóan alacsony bérek miatt sztrájkolnának. Ráadásul az intézmény fejlesztésére szánt 10 milliárdos kormányzati támogatásnak sincs nyoma, legalábbis nem látni az eredményt.

Izgalmas hete volt az Orbán Viktor frissen kipucolt palotája mellett végóráit élő nemzeti könyvtár munkatársainak. Olyan történt, ami eddig soha: a közintézmény nyugdíjba vonuló vezetője megtörve a csendet, oknyomozó portálnak nyilatkozott, de felkavarta az indulatokat Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő írásbeli kérdése, aki többek között az intézményt érintő fejlesztésekre és az ott dolgozó munkavállalók bérfejlesztésére is rákérdezett.

A helyzetet az is fokozta, hogy

egy belső felmérés szerint a dolgozók fele szeretne csatlakozni a tervezett közszolgálati sztrájkhoz,

és ha ez nem lenne elég, akkor a napokban mondott fel az OSZK általános főigazgató-helyettese. Tette ezt akkor, amikor az intézmény vezetése amúgy is távozik, hiszen a főigazgató mandátuma pár hónap múlva lejár. S ha mindez nem lenne elég, az elmúlt hetekben tíznél is többen adták be felmondási kérelmüket – mondta el a Muon.hu-nak az egyik ott dolgozó könyvtáros.

A feszültséget jól jelzi, hogy az OSZK-ban folyosói pletykák és híresztelések uralják a közbeszédet. A portálunknak nyilatkozó, de magát megnevezni nem kívánó informátorunk öt szóban összefoglalta a helyzetet:

„Szerintem nagyon nagy baj van.”

De nézzük sorjában, hogy mi borzolja a nemzet könyvtárában a kedélyeket.

Az Átlátszó nem régiben megjelent cikke azt állítja, hogy a vizes falú Kilián laktanyába költöztetik a könyvtárat. Tüske László a könyvtár főigazgatója, – aki eddig hallgatott – nem tagadta a portál értesüléseit, és a következőt nyilatkozta:

„Az Országos Széchényi Könyvtár működésének kijelölt helye a jelenleg érvényben lévő kormányhatározat szerint a Budavári Palota F épülete. Az intézmény távlati jövőjét érintő tervek és elképzelések egyeztetése és előkészítése folyamatosan zajlik az illetékes minisztériumi szervekkel. Ezek során a Kilián laktanya is felmerült a nemzeti könyvtár lehetséges jövőbeni helyeként, melyet vizsgálni szükséges.”

A szokásos körmondatos bullshit-nyilatkozat érdemi része az, hogy valóban egy új helyre fog költözni a nemzeti könyvtár. A Budai várat már húsz éve kinőtte az intézmény, de eddig nem történt semmi. Most a költözés azért lett sürgős, mert a Budavári Palota felújítása elérte az OSZK-t és így

mennie kell Orbán útjából,

hiszen nem illik bele a kormányzati negyed koncepciójába.

Az Átlátszó már foglalkozott korábban is a tízmilliárdos könyvtári fejlesztési projekttel, ennek eredményéről mélyen hallgat a könyvtár vezetése. A fejlesztésre szánt forrás most ismét előtérbe került, amire Szabó Szabolcs kérdezett rá a már említett írásbeli kérdésében. A független országgyűlési képviselő irományában továbbá kiemelte azt a tényt, miszerint a közgyűjteményekben sem teljesül az egyenlő munkáért egyenlő bért szentencia. Köztudott ugyanis, hogy a többdiplomás, nyelveket beszélő könyvtárosok diplomás minimálbéren tengődnek.

Itt olvashatók a kérdések, az első foglalkozik a bérhelyzettel:

Mikorra tervezi a kormány, hogy a nemzet könyvtárában dolgozó közalkalmazottak ugyanolyan köztisztviselők legyenek, mint kollégáik, akik az Országgyűlés Könyvtárában dolgoznak?

Ahogy az lenni szokott Szabó kérdéseire nem Kásler fog válaszolni, és súlyos mellébeszéléses választ fog írni a szövegírója. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ugyanis már néhány hete írt levelet a könyvtár vezetésének/dolgozóinak és, ahogy az már megszokott, kitérő választ adott a botrányos bérhelyzettel kapcsolatos kérdésre is. Így aztán nem csoda, hogy

a pattanásig feszült helyzetben egyre többen hallatják a hangjukat,

s a folyosói színtér átkerült az értekezleti szintre is. Múlt héten a kulturális szakszervezet (KKDSZ) felhívására majdnem 200-an írták alá a sztrájkban való részvételi hajlandóságról szóló papírt az OSZK-ban. Egyre többen gondolják azt, hogy érdemes cselekedni is, s a könyvtári csendet megtörheti az eddig elfojtott harag és csalódottság.

Illusztráció: OSZK Híradó

  •  
  •  
  •  
  •  

6 Comments on “Az Országos Széchényi Könyvtárban is sztrájkhangulat van”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük