Az ügyészség szerint nem gyanús a Fidesz plakátkampánya

Elutasították az MSZP feljelentését, amelyet ismeretlen tettes ellen csalás gyanúja miatt tettek. A Polt-féle ügyészség szerint a Fidesz csalhat – kommentálta a döntést Nyakó István. A Fidesz úgy reagált: aki visszaélésről tud, forduljon a hatóságokhoz. A Hír TV augusztus elején feljelentést tett a társaság korábbi cégvezetői, köztük Liszkay Gábor ellen, mivel nincs nyoma, hogy számlázták volna a Fidesz 2010-es plakátjait. A Fidesz egyébként a számvevőszéknek küldött elszámolásában viszont már csak kevesebb mint 36 millió forintot tüntetett fel, vagyis a költség kétharmadának, 63 millió forintnak nyoma veszett.

Nem tartja gyanúsnak a Fővárosi Főügyészség a Fidesz 2010-es plakátkampányát, ezért elutasította az MSZP-s Nyakó István beadványát, amit ismeretlen tettes ellen csalás gyanúja miatt tett az ellenzéki képviselő. A 24.hu júniusban írta meg, hogy a Fidesz hét éve töredékáron kapott plakáthelyeket a Mahir Cityposter Kft.-től, ráadásul 1300-at számla nélkül helyeztek ki. Nyakó a feljelentés megtételekor azt mondta, Polt Péter legfőbb ügyész pártkatona, aki várhatóan eltussolja az ügyet, de a beadott dokumentum bizonyíték lesz arra, hogy elkövette a bűnpártolást.

Nyakó István kijelentette: a Polt-féle ügyészség szerint a Fidesz csalhat. „Máshogy nem tudom értékelni azt, hogy valóságos nyomozási cselekményt az ügyészség nem végzett, tulajdonképpen azt mondták, hogy a sajtóhírek nem elég megalapozottak számukra ahhoz, hogy valóságos nyomozást folytassanak, vagyis elutasították a feljelentésünket. Azt írja az ügyészség, hogy tulajdonképpen a Fidesz bírsága, amit be kellett volna fizetni a költségvetésbe, ennek a be nem fizetésével nem keletkezett kár”. Az MSZP kommunikációs igazgatója szerint „ha és amennyiben valóságos nyomozás indul, akkor kiderül, hogy a Fidesz a választási csalást elkövette, a 2010-ben megalakult kormány illegitim, a 2010-ben megalakult kétharmados Fidesz-parlament minden döntése alaptörvényestől illegitim és semmis.”

Akinek tudomása van arról, hogy visszaélés történt a Fidesz 2010-es plakátjaival kapcsolatban, az forduljon a nyomozóhatóságokhoz – jelentette ki Budai Gyula. A nagyobbik kormánypárt képviselője emlékeztetett: a Fidesz plakátjaival összefüggésben az Állami Számvevőszék sem állapított meg visszaélést.

Ismeretes, a Hír TV augusztus elején feljelentést tett a társaság korábbi cégvezetői, köztük Liszkay Gábor ellen, mivel nincs nyoma, hogy számlázták volna a Fidesz 2010-es plakátjait. Liszkay egyébként jelenleg a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Mediaworksöt vezeti.

Puskár Anett, a plakáthelyeket kiadó Mahir Cityposter Kft. tanácsadója akkor azt ismertette: annak idején a Fidesz a listaáron milliárdokat érő plakátkampányát a Mahir rendkívül alacsony, bruttó 98 millió forintos áron bonyolította le. „A HírTV Zrt. ügynökségként a Mahir Citypostert bízta meg a Fidesz közterületi kampányának lebonyolításával, de most nagyon úgy tűnik, hogy a 2010-es kampányban semmilyen közterületi költést nem számlázott tovább a Fidesznek” – mondta Puskár Anett.

A Fidesz a számvevőszéknek küldött elszámolásában viszont már csak kevesebb mint 36 millió forintot tüntetett fel, vagyis a költség kétharmadának, 63 millió forintnak nyoma veszett. Simicska Lajos a 24.hu-nak azt mondta, hogy ő annak idején nem volt többségi tulajdonos a társaságban, így felelőssége sincs abban, hogy a Fidesznek nem számláztak.

A Fidesz hírhamisításnak tartja a 24.hu cikkét. A kormánypárt szerint minden választási kampányban a törvényeknek megfelelően jártak el, és megismétlik, hogy ezt az Állami Számvevőszék is így találta. A cikket a Jobbik elterelő akciójának nevezik. Közleményükben egyébként a 24.hu-t a Simicska-cégek közé sorolják, pedig a portál nem tartozik a nagyvállalkozó érdekeltségei közé.

Bizottsággal vizsgáltatnák a kampányt

Parlamenti bizottsággal vizsgáltatná ki a Jobbik a Fidesz 2010-es választási kampányát. A Jobbik szerint meg kell vizsgálni, hogy mennyit csalt a Fidesz, emiatt mekkora kár érte az adófizetőket, és tisztázni kell azt is, hogy a bűncselekmény gyanúját felvető esetek mennyiben befolyásolták a 2010-es választás eredményét. „Hogy kiderüljön az igazság, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását fogom kezdeményezni annak érdekében, hogy föltárjuk a Fidesz 2010-es választási kampányának minden bűncselekménygyanús esetét, minden visszaélését és minden következményét” – jelentette be Volner János frakcióvezető.

Orbán nem mondott igazat?

„A Fidesz egy olyan párt, amely betartja a pártokra vonatkozó törvényeket, a gazdálkodásában is. Az összes ilyen megrendelést jogilag meghatározott formában kell teljesíteni és rögzíteni. Mi ezt megtettük, az Állami Számvevőszék pedig minden évben ellenőrizte a gazdálkodásunkat, tudtommal kifogást egyszer sem emelt. Nemcsak a 2010-es évek után, hanem az ezt megelőző években, tehát még a szocialisták időszakában sem. Úgyhogy mi büszkék vagyunk rá, hogy a mi gazdálkodásunk mindig is transzparens volt, és jogilag hibátlan” – így nyilatkozott Orbán Viktor Brüsszelben, amikor a Hír TV arról kérdezte, hogy 2010-ben a Fidesz kapott-e kedvezményt, amikor hirdetési felületeket vásárolt a választási plakátjainak és politikai reklámjainak.

 

 

 

 

Forrás: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/az-ugyeszseg-szerint-nem-gyanus-a-fidesz-plakatkampanya-1401502

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük