Az új cenzorok

soutpark ungar

Azt jelezném, hogy ha amellett lehet is érvelni, hogy egy egyetemnek nem kell holokauszttagadó előadót meghívnia, de azért a transzneműség megítélésében fennálló véleménykülönbségek talán mégsem esnek egy megítélés alá a népirtás eltagadásával.

„A biztonság az élet eltagadása.”

Germaine Greer, A kasztrált nő

 

Sok mindent megmagyaráz a magyar liberalizmus jelenlegi szellemi állapotáról az, hogy közülük sokan vannak akik úgy tartják, hogy sikeres és példamutató politikai akció az, amikor az egyetemi fiatalság aktivistái valakit vagy valakiket kitiltanak egy egyetemről. Kapelner Zsolt egyenesen hiányolja, hogy a magyar diákság körében még nem terjedt el az a gyakorlat, hogy érzékenységükre hivatkozva tiltsanak ki olyanokat, akiknek véleményét sértőnek találják. Válaszcikkében minden olyan politikailag korrekt toposzt előhoz, amit alkalmasnak talál arra, hogy akkor is korlátozni lehessen a véleménynyilvánítás szabadságát, ha az semmilyen konkrét fenyegetést nem tartalmaz.

Kapelner természetesen helyesli Germain Greer kitiltását a Cardiffi egyetemről. A kitiltást azzal támasztja alá, hogy mivel az „érzelmi és a hatalmi kérdés nem elválasztható egymástól” ezért a transzszexuálisokat sértő magatartásával, vagyis azzal, hogy nem ismeri el őket új választott nemi identitásukban,  a létező transzfób társadalmi struktúrát tartja fönn.

Nem arról van tehát szó, hogy van egy csoport, amelyiknek más a véleménye, mint Greernek arról, hol húzódik a biológiai határ férfiak és nők között, és ezért nyilvános vitát kívánnak vívni vele. Nem kíváncsiak az érveire, arra hogyan védi meg az álláspontját, hanem kinyilvánítják, hogy persona non grata, vagyis nemkívánatos személlyé vált. Így senki semmilyen elnyomás ellen nem tud küzdeni, semmilyen előítélettel, helytelen véleménnyel nem tudja felvenni a harcot. Az ellentétes vélemények betiltása ugyanis nem érv, csak a véleményterrorizmus egyik formája.

Kapelner válasza tökéletes példája a posztmodern érvelési stílusnak, mert nem tartózkodik attól, hogy ne identifikálja magát valamilyen elnyomott kategóriával. Amikor a sajtószabadság korlátairól beszélünk, természetesen be lehet hozni a holokauszttagadás tiltásának példáját, amit én amúgy vehemensen ellenzek.

Ezek mind kihatnak a személyes problémáinkra. De a politikai közbeszéd lényege az, hogy minket nem csak a saját személyes problémánk érdekel, nem csak a saját véleményünket tartjuk fontosnak.

Bővebben: Dinamó Műhely

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük