Az új köztársaság alapjait teszik le a mostani civil mozgalmak

A képlet és az előállt helyzet nagyjából ugyanaz, mint volt már néhány alkalommal 2010 után. A kormánnyal szemben állók felsorakoznak egy ügyet képviselő mozgalom mögé és azt várják, hogy majd ennek amolyan mellékhatásaként megroppan és összeomlik a rendszer.

Ez ebben a formában csapdahelyzet, mert nem a kormány és Orbán megroppanása, hanem épp ellenkezőleg, az ellenzék megroppanása következik be még akkor is, amikor a kormánypárti politikusok és a mögöttük álló politikai marketingesek visszavonulót fújnak, miként az történt a netadós tüntetések idején. Nem szeretnek, de tudnak hátrálni és ehhez megvan a mozgásterük is. Az ellenzéki mozgalomnak ezzel szemben a mozgástere szinte a nullával egyenlő, mert mindenki azt várja, hogy az aktuális „ÜGY”, amely mögé felsorakoztak az „orbánellenes” aktivisták, félresöpörje, megsemmisítse véglegesen a mumust és valamennyi helytartóját. Nagyjából mindegy, hogy Árok Kornél, Sándor Mária, Pukli István vagy Hosszú Katinka az előretolt ék a pályán, elvárt minimum, hogy padlóra küldje a helyzeti előnyben lévő ellenséget.

Ez természetesen elvégezhetetlen feladat. Ráadásul, az ő „ügyük” sokkal fontosabb annál, hogy átcsaljuk őket az aktuálpolitikai mezőre. Sőt, ők igazán akkor vesztik el a hitelességüket, amikor parlamenti pártok politikusaival kezdenek kvaterkázni és általános politikai követelésekkel kezdik vegyíteni alapvetően szakpolitikai követeléseiket. Ebből a szempontból tűnik veszélyesnek Pukli „egyórás sztrákja”, amely egy túl általános „kérjenek bocsánatot azoktól, akiket megbántottak” követelést fogalmaz meg ahelyett, hogy szigorúan szakmai alapon maradva követelnék Balogh miniszter lemondását, a KLIKK csődjének beismerését, új oktatáspolitikai irányok meghatározását és azok alapján új oktatáspolitikai programok megvalósítását.

Zárójelben: A bocsánatkéréssel az én bajom még annyi, hogy Orbánék régen túl vannak azon a szinten, hogy érdekeljen bármiféle bocsánatkérés a részükről. Ezt a bandát a legkeményebb módon el kell zavarni és lehetetlenné kell tenni, hogy még egyszer a hatalom közelébe kerüljenek. Nem elintézhető ez a hat év bocsánatkéréssel, minden elkövetett bűnért bíróság előtt kell feleljenek.

Visszatérve: Pukli István vagy akár Sándor Mária számára az a legfontosabb, hogy maradjanak azon a területen, amelyet képviselnek, ott mozgósítsanak ügyük mellett, ott mutassanak rá a tényre, hogy amit ez a kormány tesz, az a közös jövőnk elpusztítása. Most arra van igazán szükség, hogy minél többen lássák, hogy ami történik az oktatásban, az egészségügyben az a legbrutálisabb rombolás és rablás. Nem az a fontos, hogy Pukli István vagy Sándor Mária fejből idézze a Demokratikus Koalíció alapszabályát, hanem az, hogy rámutassanak a rendszer katasztrófát előidéző hibáira. Nem eshetnek bele abba a csapdába, amelybe Árok Kornél vagy Kónya Péter beleestek, akik eltávolodtak a civil ellenzékiségtől és aktuálpolitikai területre tévedtek, ahová már támogatóik többsége nem követte őket.

A mostani kormány csak úgy dönthető meg, ha több és több válsággócra mutatunk rá. Olyan területekre, ahol nagy a baj és emiatt lehet mozgósítani azokat, akik idáig passzívak voltak, de egyébként nagyon is dühösek. Az egészségügy és az oktatás területén indult mozgalmak más terülteken való elterjedése a legfontosabb. Ennek egyfajta mellékhatása lesz az, hogy kialakul egy új ellenzéki közéleti elit, amely hiteles alternatívája tud lenni Orbánnak és rendszerének. Az ellenzéki pártok, mozgalmak fő feladata a következő években az, hogy segítsék azt, hogy 2018-ban ezen emberek – és az általuk képviselt százezrek – a jelenlegi politikai pártokba való integrálódás kényszere nélkül tudjanak jelen lenni választási alternatívaként. Nem arra van szükség, hogy az LMP, az MSZP vagy a DK összeboruljon, hanem arra, hogy ezen pártok majd maguk elé engedjenek egy ma még nem is létező mozgalmat, amelynek csírái viszont már megmutatkoztak az elmúlt hónapokban. Egyértelmű, hogy egy új köztársaság alapjait teszik le a mostani civil mozgalmak, de csak akkor, ha azok maradnak, aminek indultak, azaz hiteles képviselői „ügyeiknek”.

Kalmár Szilárd

 •  
 •  
 •  
 •  

One Comment on “Az új köztársaság alapjait teszik le a mostani civil mozgalmak”

 1. A legelső csapda az, amikor a felek egymást ellenségnek fogják fel.
  Holott maga a rendszer kezdettől fogva, nem is társadalom alkotmányos rendszere. Miután 26 éve nincs alkotmányos közmegegyezés/megállapodás az alkotmányos garanciákban.

  Az a rendszer, ami következőkben vázoltak szerint áll fenn, ez így nem lehet a társadalom rendszere. Szanyi Tibor MSZP: “A magyar pártrendszert oligarchák tartják kezükben, és ez alól az MSZP sem kivétel… nem a pártoknak van oligarchájuk, hanem az oligarcháknak van pártja…” forrás: index 2014 – Magyarán a pártok törvénytelenségi állapotát ismeri el. Tehát a politikai tér és a pártok 25 éve jogon kívül vannak törvénytelenül, és úgy vesztette el a politika az államszervezet(ek) jogállami jellegét, hogy létre sem jött az alkotmányos garanciákkal megalapozott joguralom, miután a törvényileg is kötelező népszavazással a társadalom meg sem erősítette az alkotmányosságot 26 éve egyszer sem.

  Következésképpen az új alkotmányos garanciális megállapodással Közmegegyezéssel létre kell hoznunk a valódi rendszerváltást s jogállamot! Főként, hogy az a jogtény állapot van, hogy a társadalom van a jogon belül eleve. És te kedves e sorokat olvasó embertárs, te vagy az eredeti hatalombirtokos. Te vagy a hatalmadat átruházó. Amit felelősen és jogszerűen csak úgy tehetsz meg, hogy a politikától számon kérhető garanciákat kapsz az általad felhatalmazott megbízottaktól.
  Minden a jogszerű, alkotmányos garanciákkal, közjogi biztosítékokkal érdemileg megalapozott alkotmányos fönnállásból következhet ki jogszerűen és előremutatóan.
  Szinte magától is értetődő, az ok-okozat, hogy az új alkotmányos Közmegegyezés az alternatíva kiindulópontja, – és így még hazánk hírnevét is helyreállíthatjuk a világban. lásd bővebben: https://www.facebook.com/Val%C3%B3s%C3%A1g-Sz%C3%B6vets%C3%A9ge-150511708390257/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük