Az USA éppen Jement bombázta, és erről senki sem beszél

child in war

Szükségünk van az elnökjelöltek válaszára arról, hogyan kezelnének egy halálos konfliktust a Közép Kelet egyik legszegényebb országában. Nem kapunk választ.
The Guardian, 2016. október 15.
Mi van, ha az Egyesült Államok háborúba ment és itt észre sem vette senki? Abszurd kérdés, nem? És mégis, ez majdnem tökéletesen leírja azt, ami ténylegesen történt a múlt héten.
Míg sok amerikait, köztük engem is hipnotizált a republikánus elnökjelölt bizarr színielőadása, az USA haditengerészetének egyik rombolója cirkáló rakéták sorozatát lőtte ki három radaregységre, amelyeket a lázadó huszi mozgalom irányít Jemenben. Ez az első esetet jelezte, amikor az USA közvetlenül harcba lépett Jemen pusztító polgárháborújában a lázadók ellen.
A cirkáló rakéták sortüze felerősíti az USA már jelentős katonai szereplését a mélyen megosztott és szörnyen szegény Jemenben. Míg igaz, hogy az USA évek óta mér dróncsapásokat al-Qaida célokra Jemenben, néha civileket, sőt USA-állampolgárokat ölve, ez az adott katonai lépés lehetőséget hordoz az USA besodródására ebbe az elhúzódó és fokozódó konfliktusba. És – mint mindenki tudja – Amerikának természetfeletti képessége van elhúzódó és fokozódó konfliktusokba sodródni.
Erről mégsem hallottunk abszolút semmit a mi elnökjelöltjeinktől.
Ha vizsgálódnánk, azt találnánk, hogy a Pentagon ezt a támadást bosszúként indokolja. A múlt héten, két különböző alkalommal, Jemen déli partjánál rakétákat lőttek ki a flotta egy másik rombolójára. Ezek a rakéták ártalmatlanul zuhantak a vízbe, de ez elégséges provokáció volt ahhoz, hogy a haditengerészet saját bombázással feleljen.
De azt is találnánk, hogy közvetlenül ez incidensek előtt, október 8.-án, szombaton, az USA által szponzorált, szaúdi vezetésű, a szaúdik szerint Irán által támogatott lázadók ellen harcoló koalíció egy negyedtonnás lézervezérlésű, amerikai gyártmányú bombát dobott egy temetési menetre. Ez a bomba több, mint 140 embert, főleg civileket ölt meg, és több, mint 525 embert sebesített meg. A Human Rights Watch (Emberjogi Figyelő) ezt az esetet “nyilvánvaló háborús bűntettnek” nevezte.
Ez a visszataszító támadás egy szigorú szemrehányáshoz vezetett az USA részéről, amely a szaúdiknak Obama elnök hivatalba lépése óta 110 milliárd USD értékű fegyvert adott el, és mostanában hagyta jóvá további 1,15 milliárd USD eladását. Az USA nyújtja a szaúdiknak a szükséges felderítést és logisztikát is a háborújuk folytatásához. A Reuters szerint, az US kormányt is mélyen aggasztja, hogy a szaúdik vezette koalíció támogatásának eredményeként jövendő háborús bűnök részesévé lehet.
Ez az aggodalom magyarázhatja, miért nyilatkozta Ned Price, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, hogy “ennek és más incidenseknek a fényében, mi…készek vagyunk úgy módosítani a támogatásunkat, hogy [a szaúdik vezette koalíció] jobban igazodjon az USA elveihez, értékeihez és érdekeihez, köztük a jemeni tragikus konfliktus azonnali és tartós befejezésének eléréséhez”. Jól hangzik. Aztán, pár nappal később, az USA újra bombázta a huszi állásokat.
A helyzet Jemenben már katasztrofális és jórészt figyelmen kívül hagyott. Amióta a konfliktus 18 hónapja elkezdődött, több, mint 6800 embert öltek meg. Mind a lázadók, mind a rezsim követett el atrocitásokat, noha a halottak legtöbbje civil és a legtöbbjüket a szaúdik vezette légicsapások ölték meg. Az ENSZ élelmezési világprogramja szerint most közel 14,4 millió embernek nincs “élelmezési biztonsága”, és 2,8 millió ember kényszerült elmenekülni a lakóhelyéről. 2015-ben 101 támadás történt iskolák és kórházak ellen. A “Doktorok Határok Nélkül” szervezet két kórházát bombázták, az egyiket Taizban, 2015. dec. 2.-án, a másikat Absban, ez év aug. 15.-én, ami húsz halálesetet eredményezett. Ez után a humanitárius csoport hat kórházából kényszerült kivonulni Észak Jemenben. És a legfrissebb hír a kolera kitörése.
A Trump-shownak sikerült minden komoly és szükséges politikai vitát eltávolítani nem csak az asztalról, de a szobából is. Az elnöki külpolitikai viták például most alapjában arra korlátozódnak, hogy ki gyűlöli jobban az ISIS-t, ki mit mondott 13 évvel korábban, és ki hiszi, hogy Vlagyimir Putyin a rangidős szobányi hekker között.
Ez nem elég. Az összes jelenlegi közvélemény-kutatások arra mutatnak, hogy Hillary Clinton nyeri az elnökválasztást, és borzasztóan szükségesek reális válaszok a politikájáról. Csak folytatni fogja Obama Jemen-stratégiáját, amely nemcsak nem vetett véget a háborúnak, de hamarosan bővítheti is azt? A sok demokrata közti túlnyomó bölcsesség most: először Donald Trump legyőzésére összpontosítani, mielőtt a továbbiakra mozdulni, de ez már nem igaz sem a szavazók, sem Jemen népe számára. Tudnunk kell nemcsak azt, hogy mi ellen szavazunk, de azt is, hogy mire. Mint az utóbbi napok mutatják, a világ forgása nem áll meg, míg az USA választásokat tart.
(Ford. Szende Gy.)

Forrás:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/oct/15/us-bombed-yemen-middle-east-conflict
Bayoumi, Moustafa: Az USA éppen Jement bombázta, és erről senki sem beszél Moustafa Bayoumi: The US just bombed Yemen, and no one’s talking about it

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük