Azonosítottak két párizsi merénylőt

Ahmad Al Mohammad utlevel 600x450

Gyerekkori barát a támadás miatt keresett két belga állampolgárságú férfi. Egyikük a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője.

Mégis a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevelet használhatta az a merénylővel, aki felrobbantotta magát. A terrorista a hatóságok megtévesztése céljából használt egy hamisított szíriai útlevelet.

Gyerekkori barát a támadás miatt keresett két belga állampolgárságú férfi. Egyikük, név szerint Abdelhamid Abaaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója.

 

A francia kormányfő szerint máshol is támadások várhatók.

A Európai Bizottság elnöke óva intett attól, hogy a terroristák és a menekültek közé bárki is egyenlőségjelet tegyen.

A francia légierő húsz bombát dobott le az Iszlám Állam dzsihadista szervezet székhelyén, Rakka városában. A légicsapást amerikai kéminformációk segítették.

Az oldalt folyamatosan frissítjük

Sikerült azonosítani még két párizsi merénylőt

A múlt heti párizsi merényletek két újabb elkövetőjét azonosították a francia hatóságok, köztük azt is, akinél Görögországban regisztrált szíriai útlevelet találtak – közölte Francois Molins párizsi főügyész.

A terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak az útlevél tulajdonosaként, de a dokumentum hitelességét a főügyész továbbra sem tudta megerősíteni.

Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter francia újságíróknak azt mondta, hogy hamis a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél – írta a Twitter közösségi oldalon a Le Monde című napilap egyik munkatársa és a slate.fr hírportál.

A másik azonosított merénylőt Samy Amimournak hívják. Francia állampolgár, 28 éves, és Párizs közelében, Drancyban született. 2012 óta ismert volt a terrorelhárítási szervek számára, és 2013 óta nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene.

Belga lap: gyerekkori barát a támadás miatt keresett két férfi

Gyerekkori barátja a párizsi vérengzés feltételezett kitervelőjének és megrendelőjének, Abdulhamid Abaaoudnak Salah Abdeslam, aki ellen a párizsi vérengzés miatt a belga hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, és akit a francia rendőrség is köröz – írta a La Derniere Heure belga napilap hétfőn.

A lap internetes kiadása az ország első számú közellenségének nevezi Abdeslamot, akinek testvéreivel együtt szerepe lehetett a terrortámadásban, valamint tudatja, hogy a molenbeeki fivérek mindhárman francia állampolgárok is.

A lap emlékeztet, hogy Salah Abdeslam bátyja, a 31 éves Ibrahim az egyik azonosított párizsi öngyilkos merénylő. A cikk szerint Abdeslamot kábítószer-kereskedelem és lopás miatt ismerték régebbről a hatóságok, majd Salahhoz hasonlóan Szíriában is járt.

A lap arra is fényt derített, hogy mind Salah, mind a szombaton Molenbeekben őrizetbe vett testvére, Mohamed korábban közalkalmazott volt; Mohamed a molenbeeki önkormányzatnál is dolgozott.

“Tudtuk, hogy Ibrahim radikálisabban gondolkodik, de sosem gondoltuk volna ezt a három testvérről. Még pár nappal a merénylet előtt is láttuk őket” – idézi a lap a család meg nem nevezett tagjait.

A tudósítás arról is beszámol, hogy a szombaton Molenbeekben előállított hét ember között is van egy testvérpár, Ayoub és Karim A., akiknek az alibijét igyekszik tisztázni a rendőrség, valamint az Abdeslamhoz fűződő viszonyukat próbálja feltárni. A lap úgy tudja: mindketten azt állítják, hogy nem ismerik a körözött férfit, és nincs közük a Párizsban történtekhez. Egy másik férfival való kapcsolatukról is érdeklődnek a rendőrök. A szomszédjukban lakó Mohamed A.-nak annak a két autónak a kölcsönzésében lehetett szerepe, amelyet a támadás során használtak.

Belga állampolgár volt a merényletek szervezője

Egy belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója – jelentette hétfőn az RTL párizsi rádióállomás.

A 27 éves férfi az Iszlám Állam dzsihadista szervezet “egyik legaktívabb hóhéra” a rádió szerint, és Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű negyedéből származik, ahol a belga ügyészség vasárnap hét embert előállított.

A rádió úgy tudja, hogy Abaaud közvetlen kapcsolatban állt a párizsi merényletek egyik terroristájával, aki ugyanebben a brüsszeli negyedben élt.

A nyomozók Abaaudot tekintik a támadássorozat kitervelőjének és megrendelőjének. Januárban a neve már egy Belgiumban meghiúsított merényletsorozat kapcsán felmerült, akkor is a támadások megrendelőjeként és finanszírozójaként jelölték meg a hatóságok. A mobiltelefonját akkor Görögországban azonosították be. Az RTL megjegyzi, hogy a párizsi Stade de France közelében végrehajtott támadás egyik öngyilkos merénylőjénél talált szíriai útlevelet is Görögországban regisztrálták.

Az RTL szerint a hatóságok nem tudják, hogy Abdelhamid Abaaud – aki 13 éves öccsét is besorozta a terrorszervezetbe, és a saját kezével is több embert megölt – jelenleg hol tartózkodik.

A francia kormányfő szerint máshol is támadások várhatók

Manuel Valls francia miniszterelnök az RTL rádiónak nyilatkozva arra figyelmeztetett: a hatóságoknak tudomásuk van róla, hogy szélsőségesek további terrortámadásokra készülnek Franciaországban és Európa más országaiban az elkövetkező napokban-hetekben. A francia hírszerzés nyár óta több támadást hiúsított meg – tette hozzá.

A kormányfő jelezte, hogy a pénteken kihirdetett rendkívüli állapotnak köszönhetően 150 házkutatást tartott a francia rendőrség franciaországi iszlamista körökben.

Lyonban fegyvereket foglaltak le, köztük egy rakéta-sorozatvetőt, golyóálló mellényeket, több pisztolyt és kalasnyikovot, valamint öt embert előállítottak. A Lyon körüli agglomerációban és Grenoble-ban mintegy 13 helyen volt házkutatás. Rendőrségi források szerint az őrizetbe vett személyek nem feltétlenül terroristák, hanem inkább olyan bűnözők, akik fegyverekkel kereskednek. Toulouse-ban legalább három embert vettek őrizetbe hétfőre virradó éjjel az ügyészség szerint, amely jelezte, hogy ennek az akciónak nem volt közvetlen köze a párizsi merényetekhez, hanem egy terrorelhárítási akciót indítottak a titkosszolgálatok. A toulouse-i házkutatások során egy fegyvert és kábítószert foglaltak le.

“Sokáig fogunk ebben a fenyegetettségben élni, fel kell készülni rá. Hazánkra, hasonlóan más európai államokhoz, lecsaphatnak a következő napokban és hetekben” – fogalmazott Manuel Valls. “Tudomásunk van arról, hogy támadások készülnek nem csak Franciaország, hanem más európai országok ellen is” – tette hozzá.

Manuel Valls szerint a legalább 129 áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó pénteki merényletsorozatot “Szíriából szervezték és tervezték meg”.

“Az Iszlám Állam elleni háborút mindenekelőtt Szíriában és Irakban kell lefolytatni. Líbiában is történnek dolgok, mert az Iszlám Állam ott is jelen van. Ezért mondom azt, hogy ez olyan háború, amely hosszú és nehéz lesz” – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

A pénteki merénysorozatra válaszul a francia légierő vasárnap este húsz bombát dobott le az Iszlám Állam dzsihadista szervezet székhelyén, Rakka városában. A tíz bombázó egy parancsnoki központot és egy kiképzőtábort is megsemmisített.

Manuel Valls arra kérte a franciákat, hogy legyenek nagyon óvatosak. “Igen, mindenki változtatni fog a viselkedésén a terrorveszély miatt” – hangsúlyozta a kormányfő.

“Ez az új háború Franciaországban természetesen nem egy hagyományos háború. Sajátos viselkedést, széles látókört, mobilizációt követel, és nagyon nagy óvatosságot, a helyzet biztos kezelését, hidegvért” – mondta a miniszterelnök.

“Az Iszlám Állam nem nyerheti meg ezt a háborút velünk szemben, de ez a terrorszervezet a meggyengítésünkre törekszik és arra, hogy megosszon minket azért, hogy kijátssza a franciákat egymás ellen. Soha nem volt még annyira elengedhetetlen a nemzeti egység, mint most” – vélte Manuel Valls.

Az éjjel még úgy tudták, nem a szíriai útlevél tulajdonosa volt az egyik öngyilkos merénylő

A francia hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát – jelentette vasárnap esti híradójában a France2 francia közszolgálati televízió.

Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a menekülthullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba. Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a menekültek között. Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, s a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét – hangzott el a francia köztelevízióban.

Az útlevél tulajdonosa, a 25 éves Ahmad al-Mohammad egyébként teljesen ismeretlen a francia hatóságok előtt, Magyarországról való távozása óta nyoma veszett Európában.

Hat helyszínen követtek el öngyilkos merényletet szombatra virradó éjjel a francia fővárosban és környékén: a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben lévő Stade de France stadion közelében három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, közülük eddig csak egyet tudtak azonosítani a hatóságok. Őt Bilal Hadfinak hívják, Belgiumban élt, s a Washington Post által idézett európai titkosszolgálati források szerint harcolt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban.

Francois Molins ügyész még szombaton azt közölte, hogy a stadionnál felrobbant terroristák közül az egyik egy 1995-ben született francia állampolgár volt, és Belgiumban élt. Az egyelőre nem ismertes, hogy az ügyész Bilal Hadfiról, a szíriai útlevél közelében talált merénylőről vagy pedig a harmadik terroristáról beszélt.

Thierry Braillard francia sportügyi államtitkár azt mondta, hogy az öngyilkos merénylők megpróbáltak bejutni a stadionba, de nem sikerült nekik, ezért az utcán robbantották fel magukat, egy ember halálát okozva.

A Stade de France elleni merényletkísérlettel párhuzamosan Párizs belvárosában két másik terrorkommandó hajtott végre támadásokat.

A Bataclan koncertterembe legalább három merénylő hatolt be, közülük egyet a rendőrök öltek meg, ketten felrobbantották magukat. A szombaton elsőként azonosított, algériai gyökerekkel rendelkező, de már Franciaországban született 29 éves Ismail Omar Mostefai a Bataclant megtámadó terroristák egyike volt.

A harmadik terrorkommandó hajtotta végre az utcai lövöldözéseket három helyszínen, ahol bárok és éttermek teraszain ülő embereket öltek meg. Köztük lehetett a szökésben lévő 26 éves Abdeslam Salah, aki a francia köztévé szerint a merényletsorozat kitervelője. A belgiumi születésű férfi ellen Belgium nemzetközi elfogató parancsot adott ki, és a francia rendőrség is körözi. Bátyja, a 31 éves Ibrahim Abdeslam a francia rendőrség szerint a boulevard Voltaire-en, belga források szerint a Bataclanban robbantotta fel magát. Harmadik testvérüket Belgiumban őrizetbe vették a belga hatóságok. A francia sajtó szerint feltételezhető, hogy az utcai lövöldözéseknek volt még egy elkövetője, aki szintén szökésben van, de ezt a rendőrség nem erősítette meg.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által magára vállalt merényletsorozatban a vasárnapi hivatalos jelentések szerint 129-en haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. Közülük 42 embert még mindig intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.

Juncker: a menekültek nem terroristák!

A Európai Bizottság elnöke, aki a vezető gazdasági hatalmak törökországi csúcsértekezletén tárgyal, óva intett attól, hogy a terroristák és a menekültek közé bárki is egyenlőségjelet tegyen. Jean-Claude Juncker azzal érvelt, hogy azok, akik a párizsi merényletekért felelnek, nem menekültek, nem menedékkérők, nem elűzött civilek, hanem bűnözők.

A Szíriából, Irakból, Afganisztánból, Pakisztánból menekülők az őszi hidegben is útra kelnek. Továbbra is ezrével szállnak partra hétről hétre a görög Leszbosz szigetén, hogy eljussanak Nyugat-Európába.

Megfigyelők szerint nem a közéjük vegyülő terroristák, hanem a már Európában élő radikálisok jelentik a nehezen kivédhető veszélyt Európára.

Seehofer: nem szabad összekeverni a terrorizmus és a menekültválság ügyét

Nem szabad összekeverni a terrorizmus és a menekültválság ügyét – mondta Hors Seehofer bajor miniszterelnök vasárnap este az ARD német országos közszolgálati televíziónak.

A bajor konzervatív CSU elnöke közvetve helyreutasította a riválisaként számon tartott bajor pénzügyminisztert, Markus Södert, aki egy vasárnapi lapinterjúban a francia fővárosban elkövetett terrorista merényleteket és a migrációs válság ügyét összekapcsolva azt mondta, hogy “Párizs mindent megváltoztat”, a támadások után véget kell vetni az “ellenőrizetlen” és “illegális bevándorlásnak”, Angela Merkel kancellárnak, a testvérpárt CDU elnökének pedig el kell ismernie, hogy hibát követett el a menekültpolitikában

Ezzel szemben Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy nem most van az ideje a pártpolitikai vitáknak, a “menekültkérdést” pedig nem szabad összekeverni a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemmel.

A bajor kormány megítélése szerint valamennyi határátkelő “hatékony ellenőrzésére” és a határ menti, 30 kilométer széles övezetben végzett mélységi ellenőrzés “maximalizálására” van szükség. Bajorország felajánlja a szövetségi kormánynak, hogy ezt a feladatot ellátja a tartomány országhatárt képező határain – mondta Horst Seehofer.

“A határellenőrzés a terroristákra vonatkozik, olyan emberekre, akik bűncselekményeket akarnak elkövetni, és általában véve semmi köze a menekültpolitikához” – mondta a bajor miniszterelnök.

Ez a teljes bajor kormány és a CSU álláspontja – húzta alá Horst Seehofer az ARD Berlin direkt című politikai műsorában.

A másik országos köztelevízió, a ZDF vasárnap esti politikai műsorában Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter azt mondta: megismétli azt az előző napi “nyomatékos tanácsát”, hogy a terrorizmus elleni harcban a fellépés legyen “kemény, határozott és közös”, és ezt a küzdelmet “ne keverjük össze az egyébként is nagyon vitatott menekülttémával, legalábbis amennyire lehetséges”.

Felidézte: a hatóságok már több alkalommal beszámoltak arról, hogy vizsgálnak terrorizmusra utaló jeleket, értesüléseket a menedékkérőkkel, menekültekkel kapcsolatban. Csaknem száz irányban folytattak nyomozást, és eddig egyetlen alkalommal sem sikerült alátámasztani a terrorizmusra vonatkozó feltevéseket.

A párizsi támadások egyik helyszínén talált szíriai útlevélről azt mondta: “Ez nagyon beleillik a képbe, talán túlságosan is”. A német szövetségi belügyminiszter megjegyezte: vannak “spekulációk”, amelyek szerint az útlevél egy félrevezető, “szándékosan elhelyezett nyom”.

A CDU politikusa elmondta: a német hatóságok megerősítik a határok ellenőrzését és “minden kő alá benéznek” a párizsi támadások lehetséges németországi vonatkozásai, illetve esetleges németországi merényletek előkészületeinek jelei után kutatva.

Leginkább az az aggasztó, hogy a párizsi támadásokért felelős terroristák körének egy része még szabadlábon van – mondta.

Sigmar Gabriel: aki azt gondolja, hogy a menekültek áradatai felelősek az IÁ merényleteiért, az nagyon alábecsüli a terroristákat

Sigmar Gabriel alkancellár, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke ugyancsak a ZDF vasárnapi esti műsorában szintén óvott a terrorizmus és a menekültválság ügyének összekapcsolásától.

“Aki azt gondolja, hogy a menekültek áradatai felelősek az Iszlám Állam merényleteiért, az nagyon alábecsüli” a dzsihádista terroristákat, akiknek egyébként “nincs is szükségük arra, hogy menekültként szivárogjanak be”, amint azt a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztősége elleni támadás példája mutatja – fejtette ki az SPD elnöke.

Ennek ellenére Németország megerősíti a határok ellenőrzését és jelentős létszámfejlesztést hajt végre a rendőrségnél és a nemzetbiztonsági szolgálatoknál – tette hozzá.

Aláhúzta: amíg Szíriában háború van, addig menekültek is lesznek, akik Európában keresnek védelmet, ezért javítani kell a Törökországban, Libanonban, Jordániában tartózkodó menekültek helyzetét, hogy “kevesebb ok legyen” továbbmenekülni” Európába. Továbbá tárgyalni kell Törökországgal a görög-török határ biztosításáról, valamint az “Európába és Németországba” átszállítandó kontingensekről, amelyek összeállításában a nőknek és gyerekeknek kell elsőbbséget adni.

A kontingensek révén lehetne tudni, hogy kik lépnek be az EU területére, és át lehetne térni egy “tervezhetőbb menekültpolitikára”, de mindennek előfeltétele az uniós külső határok biztosítása – mondta Sigmar Gabriel.

Franciaországban több helyen rendőrségi razziát tartottak az éjjel

A francia rendőrség és csendőrség az ország számos pontján razziákat tartott hétfőre virradó éjszaka az újabb terrortámadások megakadályozása érdekében folyó műveletek részeként – jelentette a The Guardian című brit lap honlapján.

A hatóságok az ország délkeleti részén fekvő Toulouse-ban, a délnyugati Grenoble-ban, a francia-belga határ közelében fekvő Jeumont-ban, valamint Párizs Bobigny nevű elővárosában tartottak házkutatásokat az éjjel.

Toulouse-ban legalább három embert őrizetbe vettek, egy fegyvert és “illegális szereket” foglaltak le, köztük hasist is. A városban a francia média beszámolói szerint Mohamed Merah otthonának körzetében tartottak “megelőző akciót” a hatóságok. Merah 2012-ben katonák és zsidó iskolások ellen követett el támadásokat Toulouse-ban, összesen hét embert ölt meg, mielőtt végeztek volna vele a biztonsági erők.

Grenoble-ban és környékén 15 épületet kutattak át a rendőrök, több mint fél tucat embert vettek őrizetbe és fegyvereket foglaltak le. Jeumont-ban körülbelül 50 kisbusszal érkeztek a rendőrök, átfésülték a települést, de egyelőre nem tudni, hogy mi volt az akció célja és eredménye.

A The Guardian beszámolója szerint a rendelkezésre álló információk alapján a razziák során nem a múlt pénteki párizsi merényletek elkövetői után kutattak, hanem egy általános terrorellenes megelőző művelet részeként hajtották végre a házkutatásokat. Az akciót a szükségállapot kihirdetése után rendelte el a francia kormány.

Franciaország az Iszlám Állam szíriai állásait bombázta

A francia légierő húsz bombát dobott le az Iszlám Állam dzsihadista szervezet székhelyén, Rakka városában. A tíz bombázó egy parancsnoki központot és egy kiképző tábort is megsemmisített – közölte vasárnap este a francia védelmi minisztérium.

“Az első megsemmisített célpontot az Iszlám Állam parancsnoki központként, dzsihadisták toborzóhelyeként és fegyverraktárként használta. A második célpont terroristák kiképzőtábora volt” – olvasható a tárca közleményében.

A bombázók az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában szálltak fel.

A védelmi minisztérium szerint a francia felderítő repülések során előzetesen azonosított célpontok ellen az amerikai erőkkel összehangolva hajtotta végre a francia légierő a támadást.

A közleményben nem szerepel, de a hadművelet egyértelmű válasz a pénteken Párizsban végrehajtott 129 áldozattal járó merényletsorozatra, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára.

Francois Hollande francia államfő még azelőtt, hogy a terrorszervezet kiadta volna az erről szóló közleményét, a merényletsorozatot “egy dzsihadista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett háborús tettnek” nevezte, amely ellen Franciaország “kíméletlenül fel fog lépni bel- és külföldön”.

Amerikai kéminformációk segítették az IÁ elleni francia légitámadást

Az Egyesült Államok hírszerzési információkat osztott meg Franciaországgal a Párizs által az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet észak-szíriai székhelye, Rakka ellen vasárnap elrendelt légitámadás előtt – közölte a The Daily Beast című online hírmagazinnal egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő.

 

Az illetékes hozzáfűzte: ez nem jelenti azt, hogy a franciákat is be kívánnák vonni az “öt szem” elnevezésű hírszerzési együttműködésbe, amely az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland között alakult ki. Szavai szerint az elmúlt hetekben jelentősen javult az amerikai hírszerzési tevékenység eredményessége Irakban és Szíriában, aminek nyomán várhatóan intenzívebbé válnak majd a légicsapások.

Azzal az iraki bejelentéssel kapcsolatban, amely szerint Bagdad előre figyelmeztette Washingtont és Párizst egy készülő terrortámadásra, azt mondta, hogy nem konkrét fenyegetésekre vonatkozó jelzések napi rendszerességgel futnak be az illetékes szervekhez.

Egy másik, szintén a neve elhallgatását kérő washingtoni kormányzati forrás a magazinnak kijelentette: egyre több bizonyíték utal arra, hogy a párizsi terrortámadások mögött valóban az Iszlám Állam áll. Azt ugyanakkor nem állította, hogy a merényleteket Szíriában tervelték volna ki, s hogy azokat az IÁ vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi “emír” is jóváhagyta volna.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az elkövetők segítséget kaphattak más, hasonló beállítottságú csoportoktól, amelyek “az al-Kaidához vagy más szélsőséges szervezetekhez hasonló szakértelemmel” rendelkeznek.

A kijelentés azért figyelemre méltó, mert az IÁ és az al-Kaida egymás riválisaként lép fel a szélsőséges iszlamista irányzatok világában.

A Fehér Ház szerint az IÁ-nak nincs elég kapacitása egy amerikai támadáshoz

Noha az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nyilvánvalóan szeretne a párizsihoz hasonló támadást végrehajtani az Egyesült Államok területén is, ahhoz nincs elég kapacitása – jelentette ki vasárnap Antalyában Ben Rhodes amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN beszámolója szerint.

Rhodes kijelentette, hogy a kormányzathoz nem jutott el olyan információ, amely szerint az Egyesült Államoknak jelenleg “konkrét és hiteles fenyegetéssel” kellene szembenéznie, de a biztonsági szerveket ennek ellenére fokozott készültségbe helyezték.

Hangsúlyozta: nagy különbség az európai és az amerikai biztonsági helyzet között, mert amíg az “öreg kontinensre” ezerszámra tértek vissza a Szíriát megjárt harcosok, addig az újvilág esetében James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) egy korábbi nyilatkozatában csak mintegy 40-re becsülte ezek számát.

Clapper rámutatott akkor, hogy nem minden amerikai visszaszivárgó vett részt a fegyveres küzdelemben. Voltak közöttük olyanok is, akik a sebesültellátásban vállaltak szerepet, és hazatérésüket követően egyikükről sem bizonyosodott be, hogy terrortámadásra készülne.

Rhodes kitért rá, hogy az IÁ az internet segítségével próbál meg híveket toborozni és motiválni az Egyesült Államokban.

Az FBI egyik terrorelhárítási szakértője idén a kongresszusban kijelentette, hogy az országban “százak, talán ezrek” követik figyelemmel online a dzsihadista szervezet üzeneteit. Idén legkevesebb az IÁ 49 amerikai “támogatója” ellen emeltek vádat, a legtöbbjük ellen New Yorkban.

A Texas állambeli Garlandben májusban két, IÁ ihlette fegyveres megpróbált támadást indítani Mohamed-karikatúrák egy kiállítása ellen, de egy rendőr mindkettőjüket lelőtte. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az egyik támadó online tevékenységének megfigyelése nyomán figyelmeztette a garlandi rendőrséget.

Peter King republikánus képviselő a Fox News televíziónak nyilatkozva vasárnap élesen bírálta Barack Obama elnököt, amiért azt állította, hogy az IÁ-t sikerült feltartóztatni. Erre reagálva Rhodes úgy pontosított, hogy Obama az ABC-nek adott interjújában “feltartóztatás” kifejezést az IÁ Irakban és Szíriában való előrenyomulásának megállítására értette, nem pedig arra, hogy a szervezet nem képes többé külföldön terrorcselekményeket végrehajtani.

A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta, hogy Washington kész szorosan együttműködni Párizzsal az IÁ elleni küzdelemben, ám nem hiszi, hogy a megoldás az lenne, hogy amerikai szárazföldi erőket vessenek be Szíriában. Ben Rhodes szerint az amerikai kormány nem változtatta meg azt a szándékát, hogy a folyó költségvetési évben 10 ezer szíriai menekültet fogadjon be.

Richard Burr, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke a CBS-nek nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy Francois Hollande francai elnök a NATO-szerződés alapján kovácsol majd össze egy új terrorellenes koalíciót, ahogy azt az Egyesült Államok tette a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően. Burr szerint fokozni kell a hírszerző tevékenységet, és növelni kell a különleges műveletek számát Szíriában.

Bővítik a brit titkosszolgálatokat

A párizsi merényletek nyomán a brit kormány jelentősen bővíti a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását, emellett alapjaiban újratervezi a repülésbiztonsági intézkedéseket is – jelentette be hétfőn a brit kormányfő hivatala.

David Cameron miniszterelnök a Downing Street bejelentése után nem sokkal, a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a brit elhárító szolgálatok az elmúlt fél évben hét nagy-britanniai terrortámadási terv végrehajtását hiúsították meg.

A Downing Street hétfői sajtóközleménye szerint a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg 12 700-an dolgoznak.

A brit kormányfő hivatalának közleménye szerint a titkosszolgálatok erőforrásainak bővítéséről személyesen Cameron döntött, tekintettel “a Belgiumban, Franciaországban, Tunéziában és máshol” elkövetett terrortámadásokra, valamint a Nagy-Britannia ellen tervezett iszlamista terrorcselekmények növekvő számára.

A brit kormány emellett alapvető változtatásokat tervez a polgári repülés biztonságának növelésére is az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép katasztrófája nyomán. A Downing Street hétfői közleménye megerősíti, hogy a brit kormány meggyőződése szerint a Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről felszállt orosz Airbus A321-es fedélzetén pokolgép robbant, és “jelentős a valószínűsége” annak, hogy ezt a merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet követte el.

A brit miniszterelnöki hivatal szerint brit repülési szakértők a következő két hónapban felmérik több közel-keleti és észak-afrikai repülőtér biztonsági helyzetét. A brit repülőtereken máris pótlólagos biztonsági intézkedéseket vezettek be, de ezeket most újra megvizsgálják, annak megítélésére, hogy elégségesek-e – áll a közleményben.

A Downing Street szerint a kormány várhatóan a kétszeresére emeli a repülésbiztonsági intézkedésekre fordított költségvetési forrásokat, amelyek jelenlegi összege évente 9 millió font (4 milliárd forint).

A megemelt finanszírozás lehetővé teszi, hogy brit repülésbiztonsági szakértők “az egész világon” rendszeresen felmérjék a repülőterek biztonsági helyzetét, kibővítsék a más országoknak nyújtott tanácsadást, képzést, és ellássák megfelelő biztonsági szűrőberendezésekkel a veszélyeztetett repülőtereket.

A Downing Street közleménye szerint e tevékenység elsősorban olyan repülőterekre összpontosul majd, amelyeken sok brit állampolgár fordul meg.

A közleményből kiderül az is, hogy a brit kormány nemrégiben egyezségre jutott a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezettel (ICAO) és az Európai Unióval egy olyan új előírásról, amelynek alapján az EU összes repülőterén robbanóanyagok azonosítására alkalmas berendezésekkel kell kibővíteni az utasok személyes biztonsági szűrését. A megállapodás alapján új normákat kell kidolgozni az Európai Unió területére érkező légi teherszállítmányok biztonsági ellenőrzésére is – áll a Downing Street hétfői közleményében.

David Cameron a BBC rádió hétfő délelőtti hírmagazinjának nyilatkozva mindezen intézkedések indoklásaként elmondta: a brit biztonsági és hírszerzési ügynökségek az elmúlt hat hónapban hét nagy-britanniai terrortámadási terv végrehajtását hiúsították meg. Hozzátette: e konkrét terveket a párizsi merényletsorozatnál kisebb mértékű terrorcselekményekre dolgozták ki, de “teljesen egyértelmű”, hogy a párizsihoz hasonló támadások is megtörténhettek volna Nagy-Britanniában és más európai országokban.

A brit kormányfő közölte: London a párizsi merénylet előtt kapott figyelmeztetéseket, hogy “ilyesmi bekövetkezhet”, de ezek a figyelmeztetések elsősorban az al-Kaida terrorhálózatról szóltak, és a pakisztáni-afganisztáni határvidékről érkeztek. E figyelmeztetések elemei “hasonlítottak, de különböztek is” a párizsi támadási mintától, és a francia fővárosban történtek után a biztonsági szolgálatoknak most “vissza kell ülniük a tervezőasztalhoz” – fogalmazott Cameron.

Fokozott óvatosságra int a kínai közbiztonsági miniszter

Fokozott óvatosságra és a terrorcselekmények megelőzésére szólította fel hétfőn a belbiztonsági erőket a kínai közbiztonsági miniszter, országos rendőrparancsnok, aki egyben az országos terrorelhárítási parancsnokság vezetője.

Kuo Seng-kun a közbiztonsági minisztérium és a fegyveres erők központi és regionális illetékeseivel tartott közös videokonferenciát. A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a belbiztonsági erők tagjai tájékoztatót hallgattak meg a párizsi terrortámadások részleteiről.

A tárcavezető a terror elleni harc rendkívüli nehézségeire és bonyolultságára hívta fel a figyelmet, és mindenkitől lankadatlan éberséget kért. Arra szólította a belbiztonsági erőket, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést az emberek biztonsága, a társadalmi stabilitás védelme érdekében.

Kuo külön is felhívta a figyelmet a fontos létesítmények megfigyelésére, őrzésére és egyéb megelőző intézkedésekre. Ezeknek része a járőrőrözések gyakoribbá tétele, a biztonsági ellenőrzések fokozása.

Ezzel egyidejűleg országosan elrendelték a fegyverek és robbanóanyagok kezelésének, valamint a postai küldemények ellenőrzésének szigorítását, a terrorizmussal kapcsolatos hírszerzői jelentések alaposabb, pontos elemzését.

Miután a pekingi vezetés közlemények útján és személyes nyilatkozatokban együttérzéséről biztosította Franciaországot, a kínai média továbbra is véleménycikkekben, szerkesztőségi állásfoglalásokban ítéli el a párizsi vérontást. A Global Times című – angol nyelvű – napilap legfrissebb írásában attól óv mindenkit, hogy a történtekért az iszlám világot, és a muszlim vallást tegyék felelőssé. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a szélsőséges erők csupán töredékét teszik ki az 1,6 milliárdos muszlim közösségnek a világon, és még kevesebben vannak, akik tevékenyen részt is vesznek terrorcselekményekben. A cikkíró szerint a terror elleni harc nem lehet ideológiai kérdés és nem irányulhat az iszlám civilizáció ellen. Ha ez történne, a következmények beláthatatlanok lennének – figyelmeztetett a Global Times.

Magyar nő férjét is megölték a terroristák a koncerten

Egy magyar nő férjét is megölték a párizsi Bataclan klubban péntek éjjel történt terrortámadásban – írja a Blikk. A francia férfi biztonsági vezetőként dolgozott ott.

A gépfegyveres támadók elsőként a biztonsági emberekkel végeztek, amikor beléptek a klubba. Csak ezen a helyen több mint nyolcvanan haltak meg péntek este.

A férjét elvesztő magyar nőnek az unokatestvére él Párizsban, annak idején ott is ment férjhez, majd családot alapított francia kedvesével.

Péntek este unokatestvére nem sérült meg a támadásban, de a férjét megölték a terroristák, a Blikk úgy tudja, hogy az elsők között végezték ki.

A férfi biztonsági vezetőként dolgozott a Bataclanban, és aznap este is szolgálatban volt.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük