Azt hisszük, hogy közel a vége, de Indiából már jön a következő COVID hullám

A kapitalista logikával működő gyógyszeripari óriások szépen kaszáltak az oltóanyagokon, a gond csak az, hogy emiatt nem tudta az emberiség megfékezni a koronavírus járványt. Hiába kérték korábban a fejlődő országok a szabadalmak megosztását, azt az EU és az USA illetékesei megtagadták. A korlátozottan rendelkezésre álló vakcinák miatt nem került sor sikeres oltási kampányokra olyan vírusgócokban, mint Brazília, Dél-Afrika vagy India. Ráadásul ezekben az országokban a védekezés egésze volt minősíthetetlenül rossz, a kormányzati illetékesek sok esetben kuruzslókra hallgattak inkább, mint egészségügyi szakemberekre. Az újfasiszta irányítású Brazíliában a védekezés vezetőjének kinevezett katonatiszt például azzal volt elfoglalva a járvány tombolásának idején, hogy indián kígyóméreg terápiát fejlesszenek ki a vírus ellen. Nem jött be, a helyzet ott is katasztrofális és hasonló a helyzet Indiában is. Ott már nem beszélhetünk “járványkezelésről”, az egészségügyi ellátórendszer összeomlott, a vírus ilyen közegben kiválóan mutálódik és az országból terjed is. Fel kell készüljünk lélekben arra is, hogy lokális sikerek nem lesznek képesek ellensúlyozni a globális kudarcot és a harmadik hullámot követheti egy újabb és talán minden korábbinál erősebb negyedik hullám is.

Indiában csütörtökön és pénteken is 300 ezer főt meghaladó volt a napi új esetek száma, ami valószínűleg csak töredéke a valós megbetegedések számának, azonban már alapból olyan magas szám, hogy nemcsak az indiai járványkezelés és stratégia összeomlását jelenti, hanem komoly kockázat az egész világra nézve is. A napi globális esetszám ezzel rekordot döntött, azonban India nélkül egyáltalán nem beszélhetnénk csúcsról.

Az országban eddig több mint 16 millió fertőzöttet regisztráltak a járvány kitörése óta, amelynek közel 187 ezer halálos áldozata van eddig. Azért azt ide be kell szúrni, hogy az 1 milliárdos népességű országban idáig 187 ezer hallott volt, a 10 millió lakossággal sem rendelkező Magyarországon 25 ezer. Kis fejszámolással is láthatjuk, hogy ha India a magyarhoz hasonló mutatót produkált volna idáig, akkor ott már 2,5 millió hallottnak kellene lennie. Ehhez képest nem is állnak olyan rosszul.

Indiában a járványgörbe az elmúlt időszakban vált riasztóvá. „A helyzet néhány héttel ezelőttig kezelhető volt. A fertőzések második hulláma viharszerűen érkezett” – mondta a héten Narendra Modi indiai miniszterelnök. Indiában a mostani hullámot a másodiknak hívják, mert klasszikus első, tavaly tavaszi nem volt. Beszédében arra ösztönözte az embereket, hogy maradjanak otthon, és ne essenek pánikba az ország történetének legsúlyosabb egészségügyi vészhelyzete ellenére se.

Persze a nyugalom megőrzése nem könnyű akkor, amikor a kórházi ágyak többsége már betelt. Újdelhiben a kórházak több mint kétharmadában már nincs szabad ágy a koronavírusos betegek számára, ezért azt tanácsolják a fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon. Vagyis az egészségügyi rendszer már nemhogy megfelelő, de semmilyen ellátást nem tud nyújtani sokaknak, miközben a járvány továbbra is intenzív felszálló ágban van.

Miért alakultak ilyen rettenetesen a számok Indiában? Természetesen tetten érhető a politikai elit felelőssége. A miniszterelnök Modi valójában maga öntött olajat a tűzre, mert az áprilisi helyhatósági választások előtt, már a vírus gyors terjedésének időszakában “visszalazította” a járványügyi szabályokat. Tömegrendezvényeket, több százezer fős vallási fesztiválokat tartottak, mindez pedig tökéletes táptalaja volt a szuperfertőzéseknek, vagyis annak, hogy egy beteg akár tucatnyi egészséges honfitársát is megfertőzze. El tudunk képzelni ennél nagyobb ostobaságot? Nehezen, nagyon nehezen.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy látványosan megbukott a “nyájimmunitás” elve is, a nagyvárosokban annak ellenére is brutális a fertőzésszám, hogy itt már korábban is tarolt a vírus, azaz sokaknak kellett volna legyen védettsége. Beigazolódott azonban, hogy az immunitás csak néhány hónapig tart. Az egész világon jellemző, hogy sokan már kétszer vagy akár háromszor is megfertőződtek.

Arról pedig jobb lenne nem is beszélni, hogy jönnek az újabb mutánsok. Ezek szerepét Indiában a tudományos közösség is leginkább csak találgatja. Az első kutatások a dupla mutánst nem minősítették súlyos lefolyásúnak, a frissen felbukkant triplát már veszélyesebbnek tartják. Az szinte teljesen biztosnak látszik, hogy az újabb járványhullámot az új mutáns félrekezelése indította el, de arra még nincs egyértelmű bizonyíték, hogy esetleg a további variánsok rontottak-e a helyzeten.

Mindezek ellenére az indiai miniszterelnök nem akar országos lezárást. Modi arra ösztönözte a szövetségi kormányokat a héten, hogy a lezárásokat végső esetben alkalmazzák a COVID-19 fertőzések ottani második hullámának terjedésének visszaszorítására, még akkor is, amikor az új esetek és a halálesetek rekordmagasságra emelkednek. „Meg kell mentenünk az országot a lezárástól” – fogalmazott Modi, aki minden bizonnyal a gazdaság összeomlását szeretné elkerülni.

Az indiai járványkezelésnek nemcsak az országra van komoly negatív hatása. Minden egyes ország, amelyik elszúrja a járványkezelést, valójában egy negatív externális hatással bombázza meg a Föld többi országát. Ha csak kicsit rontja el, akkor a hatás nem olyan vészes, ha viszont nagyon, akkor a rengéshullámok szinte azonnal megjelennek azokban az országokban, amelyeknek szoros a kapcsolatuk a hibát vétő országgal. Miután senkinek sincs képe arról, hogy Indiában mekkora a járvány, valójában mennyi fertőzött van, milyen mutánsok keringenek, és azok mennyire veszélyesek, így a világ gyakorlatilag vakon várja az indiai járvány globális hatásait. Nem csoda, hogy sok ország az utóbbi napokban visszavágta az indiai utazási kapcsolatokat – ilyenkor azonban jellemzően már megkésett a lépés.

Az új mutánsok pedig szépen lassan elterjednek a világban. Korábbi hírek arról érkeztek, hogy dupla mutáns vírus alakult ki, a friss beszámolók pedig már tripla mutánsról írnak. A tudósok pedig attól tartanak, hogy képes megfertőzni olyanokat, akik átestek egy koronavírus-fertőzésen, de ami még rosszabb, hogy talán olyanokat is, akik megkapták már a vírus elleni oltást. Az indiai tripla mutáns kapcsán különösen az lenne aggasztó hír, ha bizonyosságot nyerne, hogy kicselezi a vakcinákat (vagy bizonyos vakcinákat) is, hiszen ha egy ilyen mutáns elterjed a világban, akkor a válságból való kiutat, az oltások által elérhető nyájimmunitást kérdőjelezheti meg.

Forrás: portfolio.hu

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •