Bahrein is megszakítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal

adel

Egy nappal azután, hogy Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, Bahrein is kivonja diplomatáit az országból.

Isa al-Hamádi, Bahrein médiakapcsolatokért felelős minisztere tette a bejelentést január 4-én, délben, természetesen összefüggésben a szaúdi-iráni konfliktussal. Mégsem azzal indokolta a politikus a döntést. Al-Hamádi elmondta, az országban élő síita lakosságot Irán folyamatosan tiltakozásra agitálja, állítása szerint emiatt komoly ellentét alakult ki a vezető szunnita kisebbség és a többséget alkotó síiták között.

Irán úgy véli, hogy Szaúd-Arábia feleslegesen erősíti a konfliktust a diplomáciai kapcsolatok felszámolásával. “Irán elszánt, hogy biztosítsa a diplomáciai védelmet a hatályban lévő nemzetközi szerződések alapján” – nyilatkozta hétfőn Hosszein Dzsabari Anszári, az iráni külügyminisztérium szóvívője. Majd hozzátette: “Szaúd-Arábia ezt az incidenst ürügyként használta fel arra, hogy tovább táplálja a feszültséget [országaik között]”.

Adel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia külügyminisztere bűnrészességgel vádolta meg vasárnap Irán kormányát, miután szombat este tüntetők megtámadták a teheráni szaúdi nagykövetséget. Állítása szerint a megtámadott irodából számítógépek és fontos iratok is eltűntek.

Abdul Latif bin Rásid al-Zajáni, az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkára is elítélte a szombat esti támadást. Szerinte az iráni kormánynak komoly felelőssége van abban, hogy az indulatok elszabadultak, mivel az meg sem próbálta szétoszlatni a tüntetést, illetve a szaúdi segítségkérésekre sem reagált.

Forrás: Kitekintő

Kép: Adel al-Dzsubeir nyilatkozik a Euronewsnak. 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük