Bajban a Dunaferr, nem tudnak időben bért fizetni, a jövő is bizonytalan

A Dunaferr cégvezetője levélben közölte a dunaújvárosi vasmű kollégáival: május 10. helyett 5 nap késéssel tudják kifizetni a béreket. A társaság volt már korábban is nehéz helyzetben, de Evgeny Tankhilevich közlése szerint a koronavírus-járvány példátlan állapotokat hozott az acéliparban és a társaságnál.

A szakszervezet szerdán egyeztetett a vállalat vezetésével, itt kiderült: júniusra elfogyott a társaság rendelésállománya – írja a Portfolio.

“Az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt az acélipari piac leállt, emiatt drasztikusan lecsökkent a kereslet a Dunaferr termékeire. Ilyen helyzet a Dunaferr történetében még nem fordult elő” – vezeti fel kedden kelt levelében a helyzetértékelést a társaság cégvezetője, aki arra is kitért levelében, hogy a vasmű menedzsmentje már hetekkel ezelőtt kormányzati segítségért folyamodott de eddig konkrét választ, segítséget nem kaptak.

A kiadásaink között elsőbbsége van a bérek kifizetésének, de sajnos az április havi bért csak 2020. május 15-ig tudja az ISD Dunaferr Zrt. és leányvállalatai kifizetni a munkavállalóknak, de ezt az időpontot garantálja a társaság

– folytatja a levélben, amit Kálló Gergely, Dunaújváros parlamenti képviselője osztott meg Facebook-oldalán.

Az ellenzéki politikus megjegyezte: “ha bajba kerül a Dunaferr, akkor azt nemcsak Dunaújváros, nemcsak a körzet, vagy csak Fejér megye fogja megérezni, hanem az egész nemzetgazdaság”.

Evgeny Tankhilevich tegnap kelt levelében egyrészt igyekszik megnyugtatni a kollégákat és az érdekképviseleteket, hogy a krízis ellenére a 2020. évi bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően a május 1-től hatályba lépő inflációkövető (3,4%-os) alapbéremelést végrehajtja a társaság. “Elismerve ezzel a munkavállalók járvány ideje alatt a termelés fenntartása érdekében eddig is végzett elkötelezett munkáját” – fogalmazott. Nem sok jót vetít előre azonban a levelének folytatása, amiben azt írta, hogy

ha a piaci helyzet nagyon rövid időn belül nem javul jelentősen, és a kormány részéről nem érkezik továbbra sem támogatás, akkor hamarosan a vállalat működését érintően további radikális lépésekre lesz szükség.

A Dunaferr Vasas Szakszervezete szerdán tette közzé, hogy a Szakszervezeti Szövetség tárgyalódelegációja és a munkáltató képviselői szerdán tárgyaltak. Sevcsik Mónika HR igazgató elmondása szerint a vasmű rendelésállománya már május hónapra is jelentősen csökkent, júniusra pedig nincs rendelés.

A szakszervezet tájékoztatójában részleteket is elárul: a Dunaferr vezetése már kb. egy hónapja levélben fordult a kormányzat illetékeseihez segítségért, de a mai napig nem kapott választ.

“A bérfizetéssel kapcsolatban a tárgyalódelegáció hangsúlyozta, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a munkabéreket a tárgyhót követő hónap 10-éig ki kell fizetni. A munkáltató elmondta, hogy tisztában van a törvénnyel, de jelen pillanatban nincs fedezete (?) arra, hogy 10-ig kifizesse a munkabéreket. A munkáltató vállalta, hogy abban az esetben, ha a jelzett 15-i időpont előtt bevétel érkezik, azonnal átutalják a munkabéreket”

– írja a Vasas Szakszervezeti Szövetség, akiknek a cégvezetés azt ígérte: a következő találkozón, május 5-én adnak részletes tájékoztatást a cég gazdasági helyzetéről és a következő hónapok kilátásáról.

portfolio

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük