Balkanyar

 

Az albertai választás sem árulkodik másról, mint a világ szükségszerű balra tolódásáról, hiszen a kanadai jólét nem mérhető össze sem a spanyol, sem a görög jóléttel, s utóbbiakat sem közelíti meg a magyar, nemhogy előbbit, nem szólva arról, hogy a fasizmus terjedésének megfékezésére nincs liberális eszköztár. 

A kanadai Alberta tartományban, 40 év után a markánsan baloldali Új Demokrata Párt (NDP) 41 százalékkal 53 mandátumot szerzett az 87 képviselőből álló tartományi törvényhozásban.

Az esemény magyar vonatkozása egyrészt az, hogy  a Progresszív-Konzervatív Párt (PC), amely megszakítás nélkül 1971 óta kormányozta a nyugat-kanadai tartományt, a Fidesz stratégiai szövetségese volt, s ez azt is jelenti, hogy egyben a magyar diplomácia is elveszít egy öt éve tartó fontos kapcsolatot.

A választás másik fontos üzenete, hogy a balra tolódó világ egyik legnagyobb piros felkiáltójele. Itthon, a magyarországi civilek negatív magatartása miatt megy a maszatolás a Sziriza és Podemos kapcsán, majdhogynem, vagy kis híján még le is nácizzák ezeket a baloldali formációkat, és hintik a neoliberális tanokat, ami felett 20 éve eljárt az idő. (Vö.: miközben már Soros György is baloldali nyelvi motívumokat használ.) Egyébként pedig a Sziriza együttműködik az EU-val, a Podemos meg időközben szociáldemokrata lett, és segíti a „hivatalos” baloldalt, nem pedig árt neki. A legutóbbi valenciai elnökválasztáson, a veterán elnökjelölt, a győzelem estjén köszönetet mondott Pablo Iglesiasnak (Podemos) a kampányban nyújtott segítségért.

Az albertai választás sem árulkodik másról, mint a világ szükségszerű balra tolódásáról, hiszen a kanadai jólét nem mérhető össze sem a spanyol, sem a görög jóléttel, s utóbbiakat meg sem közelíti a magyar, nemhogy előbbit, nem szólva arról, hogy a fasizmus terjedésének megfékezésére nincs liberális eszköztár. 

Forrás: Hírhatár

 

 

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük