Baloldali polgári kör vagy valami olyasmi

Hegyi Gyula

Önálló civil egyesületet alapít az MSZP legnépesebb platformjának alelnöke, Hegyi Gyula volt MSZP-s európai parlamenti képviselő. A politikus az Origónak azt mondta, párttá nem akarnak alakulni, mert hisz abban, hogy az MSZP „jó útra tér”.

A Baloldali Tömörülés Társulásként (BTT) bejegyezni kívánt egyesületet az egyik alapító és leendő társelnök, Hegyi Gyula az Origónak úgy jellemezte: „az egyesület a független baloldali közéleti cselekvésre, gondolkodásra, vitára kíván lehetőséget teremteni, ugyanakkor kritikus támogatói akarunk lenni a magyar baloldal hagyományos pártjának is.”

Az Origo kérdésére, miszerint az új egyesület a Fidesz környékén 2002-ben életre hívott tömegmozgalomhoz, a polgári körökhöz hasonló szerepet töltene-e be, Hegyi Gyula azt mondta, „valami olyasféle lehet”, de mindenképpen a baloldalhoz erős szálakkal kötődő, ugyanakkor az MSZP-től függetlenül tevékenykedő civil mozgalmat képzel el.

Hegyi Gyula elmondta azt is, a bemutatkozó szervezet mintegy 20 alapítójának csak a fele tagja az MSZP-nek. A leendő civil szervezet irányultságáról szólva megjegyezte, hogy markánsan baloldaliak kívánnak lenni, ezt jelzi az is, hogy a BTT másik társelnöke Galba-Deák Ádám egykori szocialista politikus lesz, aki 2010-ben kilépett az MSZP-ből, majd a Zöld Baloldal Pártban politizált, mígnem 2014-ben megalapította a Balpártot, emellett a Munkások Újságának egyik szerkesztője is.

Bővebben: Origo

MUON TV

 •  
 •  
 •  
 •  

One Comment on “Baloldali polgári kör vagy valami olyasmi”

 1. Nno, ismét itt vagyunk!
  A jelenlegi kormánnyal alapvetően egy ideológiai alapon álló, tehát neoliberális gazdaságpolitikát folytató “ellenzék” pár hete először Gyurcsány Ferenc, most pedig Tóbiás képében hirtelen nagy-kegyest nyitni méltóztatott az addig – a kormány módjára! – széltében-hosszában leköpködött, egyébként csak ködképként “létező” “baloldal” felé. (A baloldal olyannyira ködkép, hogy speciel aki valóban ilyen értékeket merne képviselni, azonnal kiközösítené a marginális szervezett “baloldal” is, hiszen számtalan kis irományában beletörli a lábát pl. Konok is, amint még sok, állítólag baloldali vagy “nem”-szélsőjobboldali is.)
  Gyurcsány a saját oligarcha-csoportjának hatalomra juttatásáért azt hazudta, hogy ő le akar számolni az orbáni oligarchiával, és “a sokak Magyarországát” szeretné – ám én inkább beszélnék Gyurcsány és tsai esetében egy “behelyettesítő” típusú politikáról: számára “a sokak Magyarországa” ugyanaz, mint Hitlernél és a többi jobboldalinál a “nemzet” – a szűk körű vállalkozói-kivételezetti kör uralma a nép kirekesztése mellett.
  Ugyanilyen a Tóbiás-féle dödölléstál is, pepitában.
  Persze, a visszaszámlálás már ketyeg, mikor érkezik meg ennek támogatására is a “baloldali” felhívás, hogy a “baloldal” játsszon újra “szövetségi politikát” olyanokkal, akik kihasználják, és leköpik, és eldobják, és semmibe veszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük