Baloldali siker Spanyolországban

balraat

Vasárnap parlamenti választásokat tartottak Andalúziában, a legnépesebb spanyol tartományban, ahol az Egyesült Baloldal 11,34%-ot szerezve meghiúsította, hogy az eddig kormányzó szocialisták veresége ellenére a jobboldali Néppárt hatalomra kerüljön. A Néppárt 40,66%-os eredménnyel (+1,79 százalékpont) ugyan maga mögé utasította a Spanyol Szocialista Munkáspártot, amely hagyományosan legerősebb tartományában a történelmi mélypontot jelentő 39,52%-os (-9,41 százalékpont) eredménnyel volt most kénytelen beérni, azonban a jobboldalnak nem sikerült abszolút többséget szereznie.

A Néppárt győzelmének aránya ugyanis jelentősen elmaradt az előzetesen beharangozottól. Március 18-án öt különböző közvélemény-kutató cég eredményei alapján a Néppárt még 8-12,9 százalékponttal vezetett a szocialisták előtt, azonban a végeredmény már csak egy százalékpontnyi különbséget mutatott.

Úgy tűnik a jobboldali spanyol kormány által bejelentett megszorító és munkásellenes intézkedések az utolsó pillanatban számos szavazót a jobboldal ellen hangoltak, de a közvélemény-kutatók saját bevallásuk szerint is jelentősen alulmérték a baloldalt, a rejtőzködő szavazók magas számának nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget.

A Spanyol Kommunista Párt által vezetett Egyesült Baloldal szavazatainak számát 38%-kal növelte, 11,34%-os sikere 4,21 százalékpontos növekedést jelent. Mivel a Néppárt 50, a szocialisták 47, s az Egyesült Baloldal 12 mandátumot szerzett, Andalúziát ezentúl baloldali koalíciós kormány vezeti az eddigi szocialista helyett.

Választásokat tartottak a lakosság számát tekintve nyolcad akkora Asztúriában is, ahol szintén nagy meglepetésre mind a Spanyol Szocialista Munkáspárt (32,01%, +1,09 százalékpont), mind az Egyesült Baloldal (13,78%, +3,5 százalékpont) javított korábbi eredményén. A kiváló eredmény ellenére valószínűleg a jobboldali, regionalista Asztúriai Fórum (24,83%, -4,83 százalékpont) a Néppárttal (21,53%, +1,58 százalékpont) közösen alakíthat kormányt, mivel a jobboldal 23, a baloldal pedig 21 mandátumot szerzett.

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Baloldal kilábalt a 2000-es évek közepén tapasztalt mély válságból. Az utóbbi néhány év választási eredményei legalábbis ezt mutatják. Mivel a tavaly felállt jobboldali kormány további népszerűségvesztése borítékolható (csütörtökön általános sztrájk lesz Spanyolországban), s a szocialista párt hitelessége – tagadhatatlan eredményei ellenére – megkopott, okos, de következetes politikával az Egyesült Baloldal jelentős előretörése sem kizárt.

Forrás: Marxista.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük