Balra borul az MSZP

roundtable

Különös hír látott napvilágot a napokban. Először hírlapi kacsának tűnt, azonban nem határolódott el senki, így valószínűnek tűnik, hogy amit hallunk igaz. Miről is van szó? Arról, hogy megalakult a BAKA, a Baloldali Kerekasztal a Változásért. Az abban résztvevő politikai pártok az MSZDP, a Munkáspárt 2006, Magyar Kommunista Munkáspárt és Zöld Baloldal. Ha itt megállna a sor, azt mondanám, hogy még normális dologról van, szó, bár a szocdemek a kommunistákkal Szakasits és Rákosi idejében közösködtek, ami sem számukra, sem az ország számára nem egy szép emlékű időszak kezdete volt. A buliban azonban benne van az MSZP is.

Félreértés ne essék! A Munkások Újsága kifejezetten baloldali, önmagát alapvetően marxistának tekintő lap, de vannak akikkel nem közösködünk és vannak akikkel értelmetlennek tartjuk a közösködést. Sok MSZP-s korábban finnyásan, már-már “komcsizva” vette kezébe lapunkat, így aztán megdöbbentő volt olvasni az említett hírben, hogy ebben az összefogásban bizony ott van az MSZP is. A jelek szerint nem kicsit, hanem nagyon. Ez nem pusztán nyitás balra, hanem beugrás arra a politikai térre, ahol idáig zugszervezetek, zugpártocskák siratták a Kádár-rendszert és gyilkos harcot folytattak egymás ellen.

Nézzük csak végig a szerepet vállalók névsorát.

Kezdjük azzal a Schmuck Andorral, aki azon kevesek közé tartozik, akit kizártak a pártból pár éve. Egy celeb, akiről e sorok írójának még személyesen Horn Gyula mondta el, hogy a “Xénia láz” felfutása idején azért zavarta el, mert irritálta őt életmódjával, stílusával és azzal, hogy különös okból kifolyólag kék villogót használhatott a Kiss Péter környezetében tevékenykedő Schmuck. Az alapvető probléma vele még csak nem is ez, hanem sokkal inkább az, hogy 2010-ben már a szocdemek főpolgármester-jelöltjeként addig hitegette a kerületi jelölteket azzal, hogy szállítja számukra a megfelelő mennyiségű ajánlószelvényt, amíg azok szépen pofára nem estek és még indulni sem tudtak. Sokan akkor annak a véleményüknek adtak hangot, hogy ez a dolog nyilvánvalóan az MSZP érdeke volt és Schmuck az ő megbízásukból, vagy kegyeiket keresve ejtette ki a fővárosi választási versenyből a legtöbb helyen ex MSZP-sekből szerveződő MSZDP-seket.

bakk
Bakák: A kerekasztal lovagjaiizgalmas társaság mindenesetre

A másik különös arc a BAKA palettáján Thürmer Gyula, aki a rendszerváltás óta a nevét gyakorta változtató Munkáspárt, az MSZMP közvetlen leszármazottjának tekinthető alakulat vezetője. Történelmi érdeme nincs, lényegében hagyott szétesni egy jelentős bázist és még ma is jól eléldegél ezeken a romokon. Az elmúlt években elsősorban a baloldalt, azaz az MSZP-t támadta és olyan kiváló társadalmi és politikai rendszerek mellett tett hitet, mint Észak-Korea. Esetében az is érdekes, hogy néhány napja, amikor már elméletileg javában zajlottak az egyeztetések, Thürmer még bőszen elhatárolódott az MSZP-közeli “Munkát kenyeret” éhségmenettől, mondván az az MSZP-hez köthető.

Kik is vannak még eme újabb kerekasztal mellett. Ott van Vajnai Attila, aki 2006-ban hagyta ott a Thürmer-féle Munkáspártot és azóta Thürmerék szemében az ősellenségnek kijáró gyűlölet övezi személyét. Történelmi érdeme, hogy kiharcolta Strasbourgban azt, hogy ne legyen tiltott jelkép a munkásmozgalom egyik fontos szimbóluma, a vörös csillag. Egyéb érdeme lényegében nincs. Pártja, a Munkáspárt 2006 nem számottevő semmiféle szempontból. Egyetlen fontos pozíciója az, hogy tagként ők vannak jelen az Európai Baloldali pártban, amely a mérsékeltebb kommunisták gyűjtőhelye. Ez egy jó kis szövetség lenne, de sajnos súlytalan és nem is kíván kellő hangsúlyt helyezni a magyarországi politikai jelenlétre. Legtöbb tagszervezete már nem tagja országa parlamentjének, így anyagilag is rossz helyzetben van, vagy billeg a parlamenti jelenlét, ezért a legkisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy velünk foglalkozzanak. Van néhány állásfoglalásuk ugyan, de azok nem vagy csak alig érik el a hazai és a nemzetközi közvélemény ingerküszöbét.

Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, írni kell még Trasciatti Attiláról, a félig olasz kommunistáról, aki a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke. Ő egy igazi talján csibész. Mérhetetlen energiával és rengeteg koncepcióval a fejében. Olaszos vérmérséklete miatt azonban szinte soha semmi nem valósul meg abból, amit elhatároz, de ez nem is zavarja, mert minden reggel kész új lendülettel más és más célok irányába rohanni. A mögötte lévő párt alapvetően nem is létezik, tagsága a Munkáspárt 2006 tagsága is egyben.

Szóval velük készül közösködni Balogh András iránymutatása alapján az MSZP. Szerintünk ez egy kifejezetten buta lépés. Ma Magyarországon a baloldalt nem ezek a zavaros szerveződések képviselik, hanem a szakszervezetek és egyéb érdekvédelmi alapon létrejött szerveződések. Velük kell szorosabban együttműködni és nem növelni a támadási felületet. Mert aki ma Thürmerrel, Schmukkal vagy Vajnaival közösködik, az számoljon azzal, hogy komoly támadásoknak teszi ki magát. Ráadásul tökéletesen értelmetlenül.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük