Balra nyitnak a francia szocialisták

eifel

Francois Hollande szocialista elnökjelölt tervei, miszerint Franciaországban a gazdagok számára új adót vezetnek be, Európában déjà vu élményt ébreszt: visszatérnek a 70-es évek.

Ha az euró “túléli” Görögországot, még mindig van esély arra, hogy Francois Hollande emiatt megbukjon. A szocialista politikus áprilisban Nicolas Sarkozy kihívója lesz az elnökválasztáson. A felmérések győzelemmel kecsegtetnek- írja a Welt Online.Hollande a franciáknak szocialista tavaszt ígér, amelyet akár 75 százalékot is elérő jövedelemadóval “finanszíroznának” a gazdagok. Ez a lépés Európa többi országában déjà vu érzést ébreszt: visszatérnek a 70-es évek.


Csakhogy ez alkalommal Franciaországot és Németországot az euró jóban-rosszban összeköti egymással.Francois Mitterrand, a francia szocialisták hajdani vezetőjeként a 70-es években a baloldallal kötött alkut. A férfi, akit az övéi “Szfinx”-nek neveztek, azt a nézetet vallotta, hogy a kommunistákat a szocialisták “ölelésével” lehetne elnyomni és eltemetni. A stratégia sikeres volt, de Franciaországnak fizetnie kellett érte – mégpedig a valutájával.Ám ugyanekkor a párizsi szocialista örömünnepet az ajatollah Teheránba való visszatérése elrontotta. A katasztrófa elkerülhetetlenné vált. Az olaj ára rohamosan, soha nem látott magasságba emelkedett. Olyan recesszió közeledett, amelyhez képest az 1973-74-es olajválság gyerekjátéknak tűnt.Ugyanakkor a franciák plakátokról értesültek arról, mi vár rájuk. A bankokat államosították, határellenőrzést vezettek be a tőke kiáramlása ellen. A frank árfolyama zuhanni kezdett, az államhitel megingott és Németországból aggódó pillantásokkal szemlélték az eseményeket.

A kommunisták veszítettek támogatottságukból.Ebben a helyzetben a franciák Jacques Attali személyében Németországhoz fordultak segítségért a valutaunió megmentése érdekében. Gerhard Stoltenberg, német pénzügyminiszter először gazdasági unió létrehozását sürgette, ám nem ez volt a megfelelő pillanat.Mint szükség eljárás, a német jegybank a frank 3:1 arányú váltókurzusát a német márkához garantálta – azon feltétel mellett, hogy a francia jegybank a pénzügyminisztériumtól függetlenné válik és a német mintát követi.Ám 1989. november 9-én megváltozott minden. A fal leomlásával új egyensúlyi helyzet alakult ki Európában. Egy közös európai valuta távoli víziója hirtelen fontos közös céllá vált. Azóta Németország és Franciaország sorsa összeköttetett: Hollande újabb szocialista diadala Németország számára költségessé válhat.


Forrás: http://atv.hu
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük