Baltás nemzet

baltasorban

Ennyi. Nem kell ezt cifrázni. Ezzé lettünk. Az a kormány, amely mögött áll a kétharmad, mint a cövek – mert áll, a fenébe is -, amit tesz, azt a nemzet nagyobb részének felhatalmazásával teszi. Lehet ezt a képet árnyalni, teleírni a facebookot, hogy mi nem így gondoljuk. Még mi is kiálltunk a Hősök terére „Sorry, Armenia!” felirattal, de a lényegen ez nem változtat: Nemzetünk, nem csupán egy illegitim kormány, hozzájárult ahhoz, hogy egy pszichopata állat hőssé legyen a saját hazájában. Lehet itt magyarázni, miként a jobboldal teszi, hogy azeriek és örmények viszálya történelmi. Lehet hivatkozni arra, hogy van egy tízezer négyzetkilométeres terület, ami Azerbajdzsán része és azt le akarják nyúlni az örmények. És lehet nem szóba hozni, hogy az ott élők kilencvenöt százaléka örmény. Sőt, azt is lehet mondani, hogy mi erről semmit sem tudtunk.

Itt a hazugság gépezete lendült megint egy nagyot, nem véletlenül kapták elő a kalapból a hónapok óta pihentetett Szíjjártót. Ekkora pofátlansághoz már az ő minden hazugságot vigyorogva elhazudó karaktere kellett.

Nem! Érdemes tisztázni valamit minden mellébeszélés helyett. Itt nem két, három nemzet közötti diskurzusról vagy ellenségeskedésről van szó. Valami egészen másról! Idáig azt gondoltuk, hogy ebben a játékban csak egyetlen pszichopata őrült van, a baltás gyilkos. A képlet mára annyiban módosult, hogy két nemzet, az azeri és a magyar felzárkózott mögé. Előbbiek szerint hőstett volt a mészárlás, utóbbiak, szerint, azaz szerintünk valami kollektív nemzeti őrület legitimmé tesz bestiális gyilkosságokat. Ennyi. Egy mondattal sem több.

Ez így nem más, mint a kormányprogrammá emelt nácizmus. Minden humanista társadalomban mi emberek egyenlők vagyunk és tetteinkért egyénileg felelünk. Ahol nácizmus van, ott lehet emberölést nemes tetté minősíteni. Mindenhol máshol ezért börtön jár, nagyon hosszú ideig tartó börtön. Ahol nácizmus van, ott gépeltérítő terrorista, lakodalmas menetet csatarepülővel kifüstölő pilóta, gyermekre bombát kötő őrült és az azt levadászó mesterlövész a hős.

A világ nacionalista forradalmak lázában ég és egyértelműen sodródunk valami kollektív őrület irányába, ahol elvárt minimum lesz, hogy baltát vágjunk az alvó szomszéd fejébe. Ebből az egészből jobb lenne kimaradni, kár, hogy nemzetünk hangos kisebbsége, a „turbómagyarok” európai szinten is leghangosabb hirdetői az új gyűlöleteszméknek. Londoni fogadóirodákban talán már fogadni is lehet arra, hogy nálunk fog először Európában polgárháborús helyzet kialakulni. Tudjuk, látjuk, hogy ezrek vannak, akik Breiviket és Saratovot lájkolják és az asztal alatt már forgatják a baltát, epekedve várva a pillanatot, amikor nyugodtan lehet gyilkolni, pusztítani. Mi pedig csak állunk és várunk, reménykedünk, hogy nem fog megtörténni újra mindaz, ami megtörtént 1919-ben az orgoványi erdőben, 1944 telén a dunaparton, 1956-ban a Köztársaság téren és néhány éve kisfalvak cigánysorain. Mint mindig, most is vigyázban állva várjuk a végzetet.

Rövid állásfoglalás Ramil Safarov kiadatásával kapcsolatban

A kiadatás a mérvadó közéleti orgánumok szerint is rendben zajlott, összhangban a nemzetközi egyezményekkel.
Az eseménysornak viszont van egy ELVI és ERKÖLCSI olvasata is, melyből le kell vonni a konzekvenciákat.

A kiadatás ÉS a kegyelemben részesítés egyben azt kommunikálja, hogy hazánkba lehetséges külföldi konfliktusokat exportálni és etnikai gyilkosságokat büntetlenül elkövetni. Én vallom a nemzeti szuverenitás sérthetetlenségét, azt a jogot, hogy egy állam a saját területén belül saját hatáskörben szolgáltathat igazságot, és nem vitatja annak vallási, szokásjogi vagy más jellegét. Hazánk szuverenitásához viszont szilárdan hozzátartozik, hogy a hazánkba érkező a magyar törvényeknek kell alávesse magát, az itt elkövetett bűncselekmények büntetése a helyi társadalmi béke egyik pillére. A kiadatás ÉS a kegyelemben részesítés súlyos hiba volt, közvetett értelemben hazánk társadalmi béke iránti elkötelezettségének megkérdőjelezése, és jeletéstartalma az: hazánkban az igazságszolgáltatás alkalmasint más állam igazságszolgáltatásával felcserélhető külföldi állampolgárok esetén.

Harkai Bulcsú Bánk

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük