Bank előtt demonstrál a kilakoltatás ellen a családapa

155383 dem2 2
Felkészülök a hajléktalan életre – mondta a pénzintézet elé vonuló Petres Attila, aki a kilakoltatás ellen demonstrál. Kisszék, vaskos paksaméta és tábla,, minden nap más felirattal. A marcali Petres Attila elkeseredettségében költözött a pénzintézet elé. A kilakoltatási moratórium felfüggesztése után, a családjával együtt ő is utcára kerülhet.

 

– Aki erre jár, mindenkinek elmondom, hogyan jutottam idáig, s hogyan használják ki a bankok az embereket – kezdte a családapa, dokumentumokkal alátámasztva kálváriáját. – Anno, mikor a 11 millió forintos hitelfedezetül szolgáló házam felújítására kölcsönt kértem, szakértők vizsgálták a hitelképességemet. 2005 áprilisában meg is kaptam a hatmillió százezer forintot svájci frankban húsz évre. A havi részlet 172 svájci frankra jött ki, ami az akkori úgy 160 forintos árfolyamon mintegy 28 ezer forintot tett ki. Az erről szóló közjegyzői okiratot aláírva vállaltam a törlesztési kötelezettséget. Csakhogy ma már 402 frankot kellene fizetnem havonta, ami a mostani 215 forintos közép árfolyamon több mint 86 ezer forintot tesz ki. Erről nem írtam alá közjegyzői okiratot, miért is tettem volna: magam ellen nem írok alá olyan szerződést, ami a halálomat okozza – részletezte Petres Attila. – Egyébként napra kész adataim nincsenek arról, hogyan állok, mert tájékoztatást nem kapok. A Faktoring követeléskezelő cégtől függ, hogy mikor lakoltatnak ki bennünket.

A demonstráló férfi azt is elmondta: korábban egy munkahelyen, a marcali Mustangban dolgoztak feleségével, a kettőjük fizetése összesen úgy 250 ezer forint volt. Ám a cég megszűnt, s bár sikerült mindkettőjüknek elhelyezkedni, együtt most 150 ezer forintot visznek haza. A hitelt adó pénzintézetnél a bankszámlájukat már felmondták, mert ahogyan megfogalmazta: előbb inkasszóztak, minthogy megérkezett volna a fizetésük.
– Három gyermekünk van – folytatta Petres Attila. – Kettő még tanul, pontosabban tanulna. Azon kellene imádkoznom, hogy ne vegyék fel a főiskolára, mert nem tudom fizetni a taníttatást? Nem csak magam miatt, hanem a magyarok tízezrei miatt is demonstrálok, akik hasonló helyzetbe kerültek, mint én, a bankok profitnövelése miatt – fogalmazott keményen Petres Attila, abban bízva, hogy legalább azt eléri: ne kerüljön családjával együtt hajléktalanként az utcára.

Petres Attila két hétre tervezte a demonstrálást. Minden nap más felirattal indítja a napot, olyanokkal, mint: “Vége a kilakoltatási moratóriumnak, családok tízezrei kerülhetnek hamarosan az utcára.”, vagy “Felelőtlenül hitelt lehetett felvenni? Nem! Egyoldalúan kamatot emelni lehetett? Igen!”, illetve ” Tegnap ő, ma én, holnap te!”  Demonstrálását népszerű közösségi oldalon is közzétette a marcali férfi azzal a szándékkal is, hogy bárki csatlakozhat hozzá, aki hasonló helyzetbe került.

FORRÁS: sonline.hu

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük