Bankszövetség: inkább induljanak a kilakoltatások

point1

A pénzügyi ombudsmannak a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására tett javaslatát a Magyar Bankszövetség nem támogatja. Úgy vélik, a bankok kivették a részüket a segítségnyújtásból. A pénzügyi jogok biztosa, Doubravszky György kezdeményezte, hogy március elején a bankszövetség, a kormány és a civilek kezdjenek megbeszéléseket a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében. Az ombudsman azt is javasolta, hogy a tárgyalások megkezdésével egyidőben 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő – lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő – kilakoltatási moratóriumot, s ez a határidő, a tárgyalások menetétől függően, közös szándékkal további 45 nappal hosszabbítható legyen.

A Magyar Bankszövetség most közleményben jelezte: nem támogatja ezt a kezdeményezést. Mint írják, a hazai és nemzetközi tapasztalat az, hogy a problémák halogatása nem a megoldáshoz, hanem a feszültségek növekedéséhez vezet. A moratórium meghosszabbításának lebegtetését kifejezetten „hibás eszköznek” tartják. Hangsúlyozták azt is, hogy az egyoldalú, a sajtóban bejelentett kezdeményezés ellentmond a kormánnyal kötött korábbi megállapodásnak, a gazdasági kiszámíthatóságot csökkenti. A bankszövetségi közlemény szerint a magyar hitelintézetek elkötelezettek a nehéz helyzetű jelzáloghitelesek problémáinak megoldása iránt. A bankok aktívan segítették az árfolyamgát konstrukció és a „90+–os” lakáshitelek forintosításának folyamatát, a Nemzeti Eszközkezelő kialakítását.

A fizetési gondokkal küzdő, a hitelintézetekkel együttműködő lakáshitelesek számára “a morálisan és szociálisan szükséges alapmegoldások bevezetésre kerültek”. Ezekkel és a bankok saját adóssegítő konstrukcióival már több százezer hitelezett családnál vált kiszámíthatóvá a fizetési pálya. Március 29-ig pedig további jelentkezőket várnak az árfolyamgát védelme alá.

FORRÁS: Az én pénzem

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük