Beérte a román átlagfizetések vásárlóértéke a magyart

Az Eurostat a napokban frissítette a tagállamok átlagos nettó bérére vonatkozó adatait a tavalyi számokkal, ami szerint 9079 euró volt az átlagosan hazavitt összeg Magyarországon. Mindössze 5,9 százalékkal magasabb a 2018-asnál.

A KSH által mért adathoz képest megjelenő jelentős differencia a forint/euró árfolyam alakulásával magyarázható. A hazai fizetőeszköz tavalyi gyengülése ugyanis felemésztette a bérnövekedés valamivel több mint felét. A Magyar Nemzeti Bank árfolyama alapján tavaly a forint 2,8 százalékot – közel 10 forintot – veszített értékéből.)

Az sem mellékes, hogy a nettó bér nominálisan mennyit is ér valójában az országra jellemző árszínvonal mellett.

Románia egy év alatt hatalmasat lépett előre, olyannyira, hogy vásárlóerejét tekintve az amúgy alacsonyabb román átlagos nettó bér gyakorlatilag beérte a magyart és 0,5 százalék híján pont ugyanannyit ér.

Míg 2014 óta Magyarországon 34 százalékkal emelkedett a nettó átlagbér, addig Romániában 71 (!) százalékkal.

A visegrádi országok körében sem elhanyagolható mértékű emelkedés volt, viszont euróban kifejezve a magyar nettó változása már egyáltalán nem nevezhető kiugró mértékűnek. A cseheknél 23, a lengyeleknél 28, a szlovákoknál pedig 10 százalékkal nőtt az átlagos nettó fizetés.

Ha 2010-hez képest nézzük a változást, akkor a magyar nettó euróban 49 százalékkal emelkedett, ellenben a román 109 (!) százalékkal. A lengyel nettó 54, a cseh 35, a szlovák pedig 21 százalékkal lett magasabb.

Határainkon belül a forintban számított változás kiváló propaganda alapanyag, addig nemzetközi szinten rendkívül olcsó maradt a magyar munkaerő. Ezzel a ténnyel – és egyéb támogatásokkal, kedvezményekkel – továbbra is erős lobbiereje maradt a kormánynak, ha beruházást tervező nemzetközi nagyvállalatok hazánkba csábításáról van szó.

Privátbankár

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •