Béka Filmklub: Szabad Világ

szabadvilag01

 

Az ősszel újra induló, immár harmadik évét taposó BÉKA Filmklubban Ken Loach 2007-es filmjét a „Szabad világot” nézhetjük meg. A rendező elkötelezett baloldaliként az angol lumpen-proletariátus hányattatásairól, újabban a bevándorlók és a bennszülöttek kapcsolatáról forgat filmet (Még egy csók). Ezért nem csodálkozom azon, hogy tekintélyes életművéből mindösszesen négyet lehet megszerezni a hazai piacon. Ebből az írországi szabadságharcot körüljáró, az angol kegyetlenségekkel szembenéző, nálunk valamiért nacionalistának beállított filmje a legismertebb – persze az is lehet, hogy a kritikusok nem figyeltek fel az orvos és a mozdonyvezető kommunista mivoltára.

Azon pedig végképp nem csodálkozom, hogy nálunk, a jobboldali körökben divatos szerzőnek számító (!), amúgy szocialista Orwell „Hódolat Katalóniának” c. elbeszéléséből adaptált „Föld és szabadság” vagy Adrien Brody főszereplésével készült „Kenyér és rózsa” c. filmjeiről semmi használható információt nem lelhetünk az írott vagy az elektronikus sajtóban, leszámítva pár érdekes amatőr kommentet.

Mindezt azért tartottam megjegyezni, mert talán jobban segíthet megérteni miért tartja fontosnak a rendező a lassú jeleneteket: azt akarja, hogy a vendégmunkások nyomorát és kihasználtságát legyen időnk alaposan megszemlélni. Ugyanezen okból jelenik meg Angie lelkiismereteként az Öreg, aki szemére veti, hogy mi lesz ebből? Említést érdemel még, hogy a megrendítő történet a világ egyik leggazdagabb kapitalista országában, egyben az egyik legrégebbi demokratikus államában játszódik. Bérüket követelő, feketén dolgoztatott vendégmunkások az egyik, pénzéhes ügyeskedők a másikon oldalon.

A hazai kritika értetlenkedve „szocreálnak” nevezi Loach alkotásait. Ha abból indulunk ki, amit a szocreál eredetileg jelentett, akkor bizony sok ilyen szocreál alkotásra lenne szükségünk. Az erkölcsi kiüresedést pontosan végigkövethetjük Angie sorsán keresztül, a film pedig tiltakozik ez ellen.

szabadvilag02

VETÍTÉSI IDŐPONT: 2011. október 14., 19.00

HELYSZÍN: Fogasház; Bp., VII. ker, Akácfa u. 51.

Vetítéseinken mindenkit szívesen látunk! Támogató hozzájárulás: 500 Ft / fő

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük