Békét – de milyet, milyen áron?

le petit prince

Szögezzük le: Párizsban a szabadságot és nyugati civilizációt érte támadás. És ez igaz. Éppen ezért félelmetes, hogy vannak, akik éppen a megsebzett szabadság és a vérző civilizációnk védelmében a szabadságot és a civilizációt akarják eltörölni a „rend” nevében. A rend a szabadság alapja, a kettő egymást nem kizáró, hanem egymást értelmező fogalom. Ez felejtik el sokan.

A gyász percei után szinte hihetetlen, ahogy beindult a fröcsögő-gyűlölködő bejegyzés áradat a muszlimok és a menekültek ellen. Hirtelen mindenki, a sarki fűszerestől egészen Anci néniig biztonságpolitikai szakértő, vagy minimum mindent átlátó ravasz diplomata lett. És már hallatszanak is az indulatvezérelt válaszok: ég a calais-i menekülttábor, különben is a „menekültek voltak, aki nem dolgoznak és amúgy is elveszik a munkát, aztat el…”

Egy ilyen terrortámadás segíthetne megérteni nekünk, békében élő és békét akaró embereknek, hogy mi elől menekülnek ezek az apák és anyák, miért akarnak annyira Európába jönni. Nem jókedvükből vagy kalandvágyból és nem is a segélyekért. Hanem mert nekik az év 365 napján kellett szembenézniük ugyanazzal a terrorral, amivel most nekünk, európaiaknak egyetlen egy napig. Ők a terror elől menekülnek, eszük ágában sincs azok oldalára állni, akik élhetetlenné tették hazájukat.

A mostani hivatásos károgók és imidzsépítők az iszlamofób hisztériakeltéssel a legjobb úton haladnak afelé, hogy a terroristák karjaiba lökjék az európai muszlim közösségeket és saját lakosságukat egyaránt.

Be kell látnunk, hogy a vérjobboldali szögesdrótokat emelgető Európa nem megoldás, de be kell látnunk azt is, hogy a bánat-baloldali (leginkább liberális) közbeszédben véget kell vetnünk a kettős mércének, miszerint egyetlen muszlim sem terrorista, de minden nyugati kézrebbentő, hülye elnyomó imperialista.

Nem kell ahhoz egyetemi végzettség, doktori meg pláne nem, hogy belássuk mi itt a probléma. A probléma elsősorban az, hogy a terroristák, az ISIS / IÁ mészárosainkat többsége Európából érkezik és Európában is képezik ki őket. Többségük másod-harmadgenerációs bevándorló gyermeke, nem migráns.

Az már más kérdés, hogy 2-3 generáció alatt miért nem tudtak és tudnak integrálódni a többségi társadalomba, mert a terrorizmus itt csupán egy okozat, magára az okra kell rámutatni: a működésképtelen, kiszervezett termelésű Európára, ami rendre megfizeti az USA háborúinak árát… Ez itt a probléma.

A helyes analízis segít megérteni a jelen helyzetet, így feltehető a kérdés: mit tegyünk? Mert az szinte természetes, hogy Európa most élte át azt a sokkot, amit az USA 9/11-ben. Egy újfajta világ, újfajta háborújának kellős közepén vagyunk. A „régi” illúziós-brüsszeli Európának vége. Ezt be kell látnunk. Innen tudunk csak továbblépni.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük