Belgiumban már megállt az ország

2300 eurós minimálbérért tünettek február 13-án Belgiumban, itthon az 500 eurós minimálbér is csak álom kategória.

A mintegy 4 millió munkavállalót képviselő három nagy belga szakszervezet február 13-án megállította az országot, sztrájkot rendeztek, ami a bérek és a munkakörülmények javítását követelte meg. A sztrájkban a kormányzati hivatalokból, iskolákból, kölönböző iparágakból és közlekedési ágazatokbban dolgozó munkavállalók vettek részt. A sztrájkhoz csatlakoztak a reptéri dolgozók, így a légi közlekedés is leállt. Dokkmunkások sem rakodnak ki-be a hajókról Antwerpennél és szerte az országban blokádot szerveznek a gyári munkások.

A munkavállalók számos igényt támasztottak, köztük minden munkavállaló számára jelentősebb béremelést, a minimálbér bruttó 14 euró/óra vagy bruttó 2300 euró/hóra való növelését.

A jelenlegi belga minimálbérek 1531 és 1590 euró között sávosan állapítódnak meg, függően az életkortól és a tapasztalattól.

A szakszervezetek nem értenek egyet azzal, hogy a belga kormány 0,8 százalékban határozta meg a két évre szóló bérnövekedést, ami első határt szabott a minimálbérek emelkedésére.

2018. december 14-én a belgiumi munkavállalók már tiltaskoztak a kormány munkásokat érintő politikája ellen. 

via https://www.newsclick.in/belgian-workers-take-streets-demanding-rise-minimum-wage és MTI

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük