Bepörgött a lakossági eladósodás – egy hónap alatt 105 milliárd hitelt adtak a bankok

MTI fotó
Az MNB közleménye szerint 2020 márciusában a szezonálisan igazított adatok szerint a háztartások hitelállománya jelentősen növekedett.

A háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 103 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 105,6 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 105,9 milliárd forinttal emelkedett, míg a devizahitelek állománya lényegében nem változott, hiszen 300 millióval csökkent.

Ennek persze több oka is lehet. Az egyik, hogy a koronavírus-járvány március második felében robbant be, így előtte a hitelfelvevők vélhetőleg az gondolhatták, hogy a politikusok és számos szakértő által várt enyhe hatása lesz csak a betegségnek Magyarországra. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hitelbírálat nem egynapos történet, így az is elég valószínű, hogy a korábbi igénylések realizálódtak.

Ha az egyes hiteltípusokat megnézzük, akkor kiderül, hogy a lakáshitelek új szerződéses összege 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi állapothoz képest. A mostani növekedés minden idők egyik legnagyobb bővülése volt.

Dinamikusan gyarapodott a babaváróhitel-szerződések állománya, e tételnél tavaly október óta a legnagyobb havi növekedést láthattuk. A fontosabb hiteltípusok közül csupán a személyi kölcsönök új szerződéses összege mérséklődött. E típus visszaesése mögött pedig az lehet, hogy a bankok egy része az 5,9 százalékos kamatplafon miatt felfüggesztette a személyi hitelek nyújtását.

Mfor

Fotó: MTI

https://muon.hu/bevallotta-az-allamtitkar-hogy-az-elso-munkahelymegtarto-intezkedesek-nem-valtak-be-most-hitellel-probalkoznak/

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Bepörgött a lakossági eladósodás – egy hónap alatt 105 milliárd hitelt adtak a bankok”

Comments are closed.