Berlusconi konyec!

 

Évtizedeken keresztül tartotta sajátságos terrorban Silvio Berlusconi az olasz közéletet. Klasszikus megosztó, botrányt botrányra halmozó politikus volt, aki idős kora ellenére is szexuális balhéival hívta fel magára a figyelmet.

Meghatározó demagóg volt az európai politikában is, aki nem tudott, de nem is akart belesimulni a kontinens politikai elitjébe még akkor sem, amikor hatalma csúcsán állt, azaz konszolidálhatta volna magát és rendszerét.

Várható volt, hogy ki fogják golyózni, mert egyszerűen elfogyott a levegő körülötte. Megszorításai miatt a népe elfordult tőle, a nemzetközi pénzvilág azonban kevésnek találta mindazt, amit felmutatott. Amikor elfogyott a kenyér, a nép korgó gyomorral már nem volt kíváncsi a cirkuszra.

Azt talán mondani sem kell, hogy Silvio Viktorunk egyik legnagyobb barátja volt a kontinensen. Hasonló politikai stílusuk nem újkeletű frigy volt. A rossz nyelvek szerint a „Hajrá Magyarország” mozgalom mögött azok a szakértők álltak, akik néhány évvel korábban pár száz kilométerrel arrébb tető alá hozták Berlusconi „Forza Italia”-ját. Egyértelmű, hogy a magyar miniszterelnöknek nem fog használni politikai elmagányosodása az európai politikában.

Ráadásul az olaszországi események mögött ott van egy másik riasztó tényező Orbán számára. Brüsszel láthatóan aktív külpolitikára váltott. Az athéni és a római események azt mutatják, hogy nem tűrik meg a peremvidéken sem az egész Európát veszélybe sodró politikai kalandorvállalkozásokat. A magyar miniszterelnök ezen logika alapján egyértelműen célkeresztbe került. Antidemokratikus lépései, gazdasági ámokfutása az egész kontinensre veszélyes lépések. Helyzetünket az is ronthatja, hogy Orbán nyilvánvalóan partner lesz egy „szabadságharcos” küzdelemhez, ezzel tovább rontva hazánk alapvetően nagyon is rossz helyzetét.

Természetesen azt is fontos hangsúlyozni, hogy nem üdvözölhetjük tapssal a nemzetközi, alapvetően neoliberális intervenciót. Látnunk kell, hogy a „Nyugatot” nem az antidemokratikus politika zavarja elsősorban, hanem a pénzvilágot, a bankokat negatívan érintő döntések. Egyértelmű, hogy Orbán után Brüsszelben egy olyan világot képzelnek el, amely minden szempontból kielégíti a nemzetközi pénzvilág képviselőit, ami egy újabb zsákutca lenne Magyarországon.

Mit tehetünk ebben a helyzetben? Természetesen együtt küzdünk azokkal, akik el akarják zavarni a jelenlegi rezsimet és eközben létrehozunk egy olyan politikai alternatívát, amely képes lehet hatékony szociális ellenállásra egy majdani kormányváltás utáni időkben is.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük