Bért emel a Posta. Kiderült a kormány hazudozása, mégsem Brüsszel miatt alacsony a postások bére

Átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók a Magyar Postánál, emellett megmarad az éves teljesítmény elismerése is. Erről állapodtak meg a munkáltató és a szakszervezetek képviselői, írja az MTI.

A kormány sokáig azzal terelt, hogy az uniós előírások miatt nem lehet a postások bérét emelni, most úgy mosdatják magukat, hogy az emelés ténye feszültséget jelent az állami támogatásra vonatkozó keretrendszer miatt a Magyar Posta működéséhez szükséges állami forrás jogszerű biztosítása kapcsán.

A szakszervezetek elfogadták a Magyar Posta új, alapbéremeléssel járó bérfejlesztési ajánlatát. A megállapodás szerint a munkáltató átlagosan 8 százalékos, differenciált alapbéremelést biztosít május elsejéig visszamenőlegesen. A differenciálás részét képezi a szenioritás alapú 4.000-8.000 forintos alapbéremelés a legalább 10 éve munkaviszonyban lévő munkavállalók esetében.

Az érdekképviseletek biztosították a munkáltatót arról, hogy a Társaság modernizációs programjait támogatják és azonnali hatállyal befejezték a sztrájk előkészítést. A megemelt béreket és a visszamenőlegesen járó összeget a dolgozók az október elején esedékes bérfizetéskor megkapják.

A szenioritás alapú kiegészítés a postai munkavállalók csaknem felét érinti. Az általános bérfejlesztést és az éves teljesítmény elismerést is figyelembe véve több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. A május 1-től érvényes béremelés költsége 2020-ra mintegy 6 milliárd forint.

MTI Foto: Varga György

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •