Betelt a pohár a magyar orvosoknál

saddoctorstress

Még az ünnepek előtt 64 orvos írt nyílt levelet az egészségügy egyre súlyosabb problémáiról. A szakállamtitkárság semmitmondó közleménye mintha nem elégítette volna ki az orvostársadalmat, mert mára már 781 orvos vár érdemi választ magától Balog minisztertől a legfontosabb kérdésekre.

Meglátásuk szerint gyökeres reformok nélkül nem biztosítható tovább a betegek biztonságos gyógyítása. Az egészségügy dolgozói tenni szeretnének azért, hogy az állam megteremtse polgárai számára a tisztességes ellátás kereteit – írja a mozgalmat elindító 1001 orvos hálapénz nélkül csoport az újabb nyílt levélben.

Ezeket a megkerülhetetlen kérdéseket teszik fel a szaktárcának:

– Meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben?

– Mikor hívnak össze széleskörű szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel?

– Milyen konkrét intézkedéseket hoznak az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsüléséért 2016-ban?

Levy professzort, egy dán szülész-nőgyógyászt idézik Balognak, aki noha megépítette a kor legmodernebb szülészeti klinikáját és Európa-szerte ismert szaktekintély volt, arról vált híressé, hogy elvetette Semmelweis javaslatát, aki a szülő nők biztonságát tiszta kezű orvosokkal szerette volna garantálni. Mára viszont oda jutottunk – írja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, hogy Semmelweis Ignác hazájában jutnak a gyógyítók a legkevesebb kézfertőtlenítőhöz Európában.

A december közepi nyílt levél részleteit itt találja, az Emberi Erőforrás Minisztérium válaszát pedig itt.

Forrás: Napi.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük