Bezuhant a Fidesz, félmillió szavazót veszítettek

ronadt narancs
A Fidesz tábora csökkent a decemberi méréshez képest, sokkal több lett a bizonytalan, derült a ki a  ZRI-Závecz januári közvélemény-kutatásából.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül a múlt havi 32-ről 29 százalékra szűkült. A Demokratikus Koalíciónak továbbra is 9 százalékos a tábora. A Momentum a múlt év végén 7 százalékos volt, most 6 százaléknyian támogatják. A Jobbik és az MSZP támogatottsága, negyed éve változatlan: 6 illetve 5 százalékon állnak. Az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is 2-2 százalékos, s ezúttal a Kétfarkú Kutyapárt is ekkora táborral rendelkezik, a Párbeszéd most is 1 százalékos.

A pártnélküliek aránya 34-ről 37 százalékra emelkedett.

A kormánypárt tavaly szeptemberben volt a csúcson, akkor a teljes népesség 35 százaléka támogatta. Az önkormányzati választásokat követően 3 százalékponttal csökkent a tábora, s most – a decemberi stagnálást követően – ismét 3 százalékpontot veszített.

Mindösszesen tehát nagyjából félmillió támogató távozott a Fidesztől az elmúlt bő negyedévben.

A legfiatalabb választók körében már korábban, a tavalyi év első felében veszített szimpatizánsokat a párt, az elmúlt hónapokban sokkal inkább a negyvenes korosztályban gyengült a Fidesz (46-ról 25 százalékra), de a harmincasok és az ötvenesek körében is átlag feletti a visszaesés mértéke (36-ról 24 százalékra illetve 41-ről 29 százalékra). A 60 év felettiek körében stabil a kormánypárt tábora.

Az érettségizettek körében szeptember óta jelentékenyen, 36-ról 25 százalékra csökkent a Fidesz-tábor, de a diplomások csoportjában is az átlagot meghaladja a veszteség: 36 helyett 27 százalék lett az itteni támogatottság.

A szakmunkás képzettségűek között átlagosan, 38-ról 32 százalékra csökkent a párt tábora, az alapfokú végzettségűeknél pedig egyáltalán nem esett vissza ősz óta – 33 százalék volt s maradt a támogatók aránya.

A tavaly őszi csúcsponthoz képest a fővárosban és a falvakban is gyengült a kormánypárt: 38-ról 29 százalékra, illetve 41-ről 30 százalékra, a megyeszékhelyeken és a többi vidéki városban ennél szerényebb a visszaesés (31-ről 28 százalékra.)

A pártnélküliek alapvetően azokban a rétegekben lettek többen, ahol a Fidesz veszített, ami azt jelzi, hogy a kormánypárttól eltávolodók nem kerestek maguknak új pártot. Különösen a falvakban szökött magasra – 44 százalékra – a politikailag passzívak, bizonytalanok aránya.

A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fõs mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztek volna az országban. Az adatfelvétel ideje: 2020. január 13-20.

Závecz

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük