Big Business

Nézzünk kicsit körbe. Vidéki csóró amerikaiak milliói rajonganak a nyilvánvalóan barom Trumphért. Az angol vidéki fizikai munkások és nyugdíjasok kiszavazzák az országot az EU-ból. Franciaországban a vidéki parasztok már-már teljes győzelemre viszik az ifjabb de még idegengyűlölőbb Le Pent, Magyarországon pedig már rég a második legnagyobb politikai erő a vidéki kisemberek favoritja, a Jobbik.

A politikai elitnek ideje lenne kicsit visszavenni magából, és foglalkozni a vidéki emberek, különösen a vidéki melósok, munkanélküliek, a lecsúszástól félő kisemberek millióinak problémáival. Többet kellene visszacsepegtetni nekik a sok gazdagságból, amit a big business lefölöz a centrumban. Különben előbb-utóbb csúnya bosszút állnak.

Számít, hogy a nagyvárosban élők részesülnek a globalizáció és nyitottság pozitívumaiból, a vidékiek meg nem. A nagyvárosban itt egy csomó külföldi turista, plusz külföldi diákok, és multiknál dolgozó külföldi expat-ek is. Velük össze lehet haverkodni, és természetesen nyitottabbá válik az ember gondolkodása ez által. Plusz fel lehet tenni képet a facebook-ra arról, hogy megyünk bulizni az új brazil haverjainkkal, így mindenki láthatja is, milyen nyitott és menő emberek vagyunk.

Közben a sok külföldi miatt jobban megéri kávézót nyitni vagy koncertet szervezni, beindul a gazdaság. Az igényeik is lehetnek magasabbak, például a szolgáltatások terén, amihez alkalmazkodni kell, ennek pedig az őslakosok is élvezik az eredményét. Az új gazdaság is a nagyvárosokban telepszik meg, ezért helyi szinten munkaerőhiány alakul ki. Emiatt a fizetések megemelkednek, ráadásul a relatíve kevesebb szegény miatt az önkormányzatnak relatíve kevesebb kiadása is van. Ezért a relatíve kevesebb szegényen relatíve (!) jobban tudnak segíteni. És így tovább.

Ezzel szemben mi marad ebből a falun? A félelem a még soha az életben nem látott menekültektől, az marad. Meg a bosszúság, hogy a fővárosban luxusmetró épül, miközben náluk még se aszfaltozott út, se csatornázás nincs, mert „nincs rá pénz”.

Tanay Marcell

Forrás: Facebook

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Big Business”

  1. Valójában a cikk leegyszerűsíti a helyzetet: elmondható, a városok-nagyvárosok lakossága is polarizált, és éppen a népességtömörülés, a kihasználható, jobban-kevésbé kvalifikált munkaerő valamint a kedvezményesen alkalmazható diákok okán a munkaadók nyugodtabban szelektálhatnak, és kialakul egy mélyre taszíttatott városi plebs, amely nem öntudatos, és ez is idegengyűlölő lesz, és a mocsokabbikra szavaz.
    A vidék társadalma is polarizált, és aki mg vállalkozóként vagy helyi kisboltosként stb. hatalmat és vagyont tudott szerezni, szembenáll azzal, akit kifoszt.
    Szóval, több dimenzió van itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük