Bírósági szakasz – mégsem felelős az üzemvezető a targoncás halála miatt

Felmentette a Győri Törvényszék azt a korábban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt üzemvezetőt, akinek irányítása alatt több mázsás zsákok zuhantak az egyik alkalmazottra az egyik mosonmagyaróvári üzemcsarnokban – írja a 24.hu.

Az üzemvezető irányítása alatt állt a tragikus balesetet szenvedő targoncavezető. A csarnok mellett raklapokon, tömbös formában, két sorban tárolták azokat a 600-1000 kg közötti súlyú big-bag zsákokat, amelyekben megtisztított köles volt, és amely

zsákok közül három is az alkalmazottra borult, ami a targoncás halálát okozta. Az elsőfokú bíróság 1 év 10 hónap felfüggesztettre ítélte az üzemvezetőt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

Az elsőfokú bíróság azért állapította meg a üzemvezető felelősségét, mert a targoncás felettese nem tett semmit az instabillá vált zsákok tárolásában rejlő veszélyforrás megszüntetése és a baleset elkerülése érdekében.

A Győri Törvényszék másodfokú bíróság szerint a baleset kizárólag akkor lett volna megakadályozható, amennyiben az üzemben nem két sorban tárolják a zsákokat, ami, bár nem szabálytalan tárolási mód, de már önmagában is veszélyforrást jelent, hanem a zsákok lecsúszása, ledőlése megakadályozása érdekében piramis alakzatban.

Mivel a balesetet okozó rakat szélein tárolt zsákok ledőlése, lezuhanása nem minden esetben látható előre, az történhetett akár hirtelen, váratlanul, néhány másodperc alatt is. Az üzemvezető már nem volt műszakban a baleset bekövetkeztekor, és a törvényszék szerint nem tehető felelőssé a véletlenszerűen bekövetkezett balesetért.

A borítókép illusztráció.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •