Boldog Nőnapot!

nonap

Ezzel a kis virtuális csokorra kívánunk boldog nőnapot minden kedves lánynak, hölgynek, asszonynak a Munkások Újsága szerkesztősége nevében! És ha már a lap neve kapcsán szóba kerültek a munkások, meg kell jegyeznünk, hogy a mindenki által ismert és elismert március 8-i Nemzetközi Nőnap, kezdetben nem a mai kedveskedő, virágajándékozó tavaszi ünnep volt, hanem a munkásnők legkeményebb érdekérvényesítésére emlékeztek ezen a napon. A mára már az ENSZ által is nemzetközi ünnepnek elismert nap, az 1857-es New York-i szövőnők és textilipari dolgozók felkelése és demonstrációjára emlékezett, akik március 8-án magasabb fizetéseket és emberibb munkafeltételeket követeltek.

De 1917-ben, Oroszországban ugyanezen a napon nők tüntettek kenyérért és a békéért, amely után négy nappal II. Miklós cár lemondott. (Feltételezhetően nem ennek a hatására, de nyilván ez is közrejátszott benne.) Magyarországon először 1913-ban csatlakoztak a nőnapi felhíváshoz, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott, s ez után 1948-tól a szocialista rendszerben a nőnap “kötelező” ünnepé emelkedett, és azóta ünnepeljük a ma ismert formájában.

Mindezeket csak azért írom le, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a Nőnapnál kevés baloldalibb, munkásmozgalmibb eredetű, ma is megtartott ünnepnap létezik, így akkor, amikor a jelenleg ideiglenesen regnáló jobboldali, neokonzervatív kormány mindent megtesz, hogy kiírtsa a köztudatból a munkásmozgalmi jelképeket (lásd a vörös csillag), illetve szisztematikusan tünteti el azokat az utca és közterületi neveket, amelyek így vagy úgy köthetők az szocializmushoz és/vagy a baloldalisághoz, akkor ilyen logika alapján, ha van mersze, nyúljon hozzá a Nőnaphoz is. Meglátjuk akkor mi történne…

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük