Börtönben a jobboldali puccsisták

Evo Morales megválasztott elnököt 2019 novemberében az Egyesült Államok által is támogatott puccsal távolították el a hatalomból Bolíviában. Szombaton a biztonsági erők letartóztatták a szenátus akkori alelnökét, Jeanine Áñezt, aki a puccs után “ideiglenes elnöknek” nevezte ki magát. Az ügyészség összesen tíz emberre vonatkozóan adott ki elfogatóparancsot, köztük öt államcsíny utáni miniszterre és a fegyveres erők főparancsnokságának négy tagjára. Álvaro Coímbra (igazságügyi) és Rodrigo Guzmán (energiaügyi) exminisztereket pénteken tartóztatták le, négy katonai és rendőrparancsnok ellen folytatnak nyomozást. Arturo Murillo, a szélsőjobboldali volt belügyminiszter novemberben már elmenekült az Egyesült Államokba. 

Áñezt többek között terrorizmussal, összeesküvésben való részvétellel és lázadásra való felbujtással vádolják. A letartóztatás elől Beni tartományba menekült, itt fogták el.  Letartóztatása után Áñez azzal vádolta a dél-amerikai ország ügyészét és törvényesen megválasztott kormányát, hogy “visszatérnek a diktatúra gyakorlatához”. “Önök azzal vádolnak, hogy részt vettem egy soha meg nem történt puccsban” – mondta. 

Carlos Mesa jelenlegi ellenzéki vezető pártja, a Comunidad Ciudadana a második helyre került a 2020. október 18-i parlamenti és elnökválasztáson, amit a puccsisták többször elhalasztottak. Ekkor a jobboldali pártot a szavazók 28,8 százaléka támogatta, míg a baloldali “Mozgalom a Szocializmusért” (MAS) politikai szövetséget 55,1 százalék. 

A Santa Cruz-i tartomány jobboldali kormányzója, Luis Fernando Camacho, a Morales elleni puccs ötletgazdája nyíltan megfenyegette Luis Arce elnököt és a MAS-t, hogy nem fogja tétlenül nézni a volt politikusok és a katonák letartóztatását. 

“Ez a demokratikusan megválasztott kormány nem fog senkit politikailag üldözni, de biztosítja, hogy törvényes rend legyen hazánkban” – mondta Eduardo del Castillo miniszter, reagálva a jobboldal vádjaira. Az ügyészek azután intézkedtek, hogy a MAS volt kongresszusi képviselője, Lidia Patty szorgalmazta a puccsisták jogi felelősségre vonását és hozzá csatlakozott Eva Copa a “Jallalla” baloldali bennszülött pártszövetségből, akit egy hete több mint 60 százalékkal választottak El Alto polgármesterévé. Mindketten arról beszéltek, hogy törvényes büntetőeljárást kell indítani azok ellen, akik a puccs során felelősek voltak a jogsértésekért és mészárlásokért 2020 őszéig. Evo Morales exelnök szintén üdvözölte a nyomozást, mint fogalmazott “végre igazságot lehet adni a 36 áldozatnak, a több mint 800 sérültnek és a több mint 1500 illegálisan őrizetbe vettnek”

“Nem lehet sem megbocsátani, sem elfelejteni”  – hangsúlyozza Paulo Abrão a puccsistákat a polgári lakosság tömeges meggyilkolásával vádoló Emberi Jogi Amerikaközi Bizottság (IACHR) volt ügyvezető titkára. “A demokrácia elleni támadásokra a legkeményebb választ kell adjon az igazságszolgáltatás” – írta Abrão a Twitteren. Álláspontja szerint a bolíviai társadalomnak most “példát kell mutatnia a tekintélyelvű elnyomás új formáival szemben”.

Munkások Újsága (A Junge Welt cikke alapján)

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •