Botka megadta az ellenzéki együttműködés alapprogramját

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje újabb részleteket árult el a programjából: progresszív adórendszert, átfogó bérlakás-programot és szigorú elszámoltatást ígért. Karácsony Gergely már jelezte, hogy egyetért a Botka által megfogalmazott alapértékekkel.

Az ellenzéki együttműködésnek értékalapon kell létrejönnie – mondta Botka László a szegedi demokrata találkozón szombaton, ahol meg is adta azokat az értékeket, amikben szerinte egyet kell értenie az együttműködő ellenzéki pártoknak. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszédében közölte, tisztességes baloldalt és tisztességes országot szeretne teremteni, ehhez keres és kínál szövetséget.

“Az orbáni szellem kiszabadult a palackból és kísértetként járja be Európát” – mondta a szélsőségekbe hajló jobboldali populizmusra utalva, amely a világon egyre több helyen felüti a fejét, és bár Magyarországon a MIÉP idején még múló jelenségnek hitték, mára berúgta Magyarország kapuit.

Botka az Európa elleni küzdelemről azt mondta, itt nincsenek győztesek vagy vesztesek, csak áldozatok, ez ugyanis elmaradó fejlesztési forrásokat, fölösleges brüsszeli és strasbourgi veszekedéseket fog eredményezni, és legfőképpen Európa magországainak meggyőződését, hogy a problémás kormányokra kár időt, energiát pazarolni, azt fogják gondolni, hogy maradjanak meg annak, aminek hiszik magukat: másodrendű tagnak az európai közösségben.

Botka szerint bár ma még kedvezményezettjei vagyunk a felzárkóztatási programnak, holnap Európa páriái lehetünk, és ha nem csatlakozunk a szorosabb uniós együttműjödéshez, akkor az nem lesz életbiztosítás, ugyanis hiába a V4-ek, a többiek egy percig sem fognak habozni, ha aza kérdés, hogy kivel tartsanak, és akkor Magyarország ismét a perifériára kerül, holott nagyban függünk gazdaságilag az uniótól.

Hozzátette, az orbáni rezsimet viszont belülről kell megdönteni, belülről kell alternatívát állítani.

Botka beszélt arról is, hogy emellett az EU-t valóban meg kell reformálni, ő sokkal demokratikusabb alapokra helyezné a döntéshozatalt, egyes területeken pedig szorosabb együttműködésre van szükség. Ugyanígy harmonizálni kéne az orságok munkajogát is, mert jelenleg más munkajogi szabályok védik a német vagy a magyar munkavállalókat.

Botka emlékeztetett rá, hogy 2020-tól elapadnak az uniós források, és szerinte ekkor a Fidesz-rezsim, amely eddig válogatás nélkül szórta presztízsberuházásokra vagy tette zsebre az európai, benne a magyar adófizetők pénzét, nagyot fog koppanni, ezért drasztikus eszközökhöz, megszorításokhoz és a még vadabb Európa-ellenességhez fog fordulni, ezért még időben meg kell állítani őket.

Botka elismerte a baloldal felelősségét a jelenlegi helyzet kialakulásában és azt mondta, ezzel a felelősséggel szembe kell nézniük és le kell vonni a tanulságokat. Hozzátette, gazdaságpolitikailag behódoltak a neoliberalizmusnak, ezzel pedig sutba vágták a baloldal alapeszményeit. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje ezzel szemben az európai szociáldemokráciához való visszatérést sürgette, és felidézte a magyar szociáldemokrácia történetét a XIX. század végétől. Közölte, szerinte a valódi baloldali politika választ tud adni a mai Magyarország bajaira is.

Progresszív adórendszer, átfogó bérlakás-program, szigorú elszámoltatás

Arról, hogy milyen Magyarországot akar, azt mondta, nem belerúgni, inkább kezet nyújtani akar a rászorulóknak, tisztességes fizetést a munkáért, hogy a lakhatás, az étkezés, a vásárlás, a nyaralás ne legyen kiváltság, és ahol a tehetősek is hozzájárulnak a közös terhekhez, és ahol bárki előre juthat, a bárki számára elérhető oktatás pedig segít ebben.

“Valódi baloldali programot szeretnék letenni az asztalra, és azt következetesen, pontról pontra végrehajtani” – ígérte Botka, aki azt is mondta, enyhíteni szeretné a dolgozókat sújtó adókat, mert a családi adókedvezmény nélkül nagyon komoly terhek sújtják a magyar dolgozókat. Progresszív adórendszert ígért, amely a mostaninál jóval igazságosabb közteherviselést valósítana meg. Erről elárulta, hogy progresszív jövedelmi, osztalék, vállalati nyereség és vagyonadót szeretne, a minimálbér adóját viszont eltöröltetné.

Segélyek helyett az elesetteknek lehetőségeket ígért, jobb iskolákat, képzési, átképzési, vállalkozási és kedvezményes hitelprogramokat, munkát és a közösség szolidaritását, a lecsúszás megakadályozását, az újrakezdés lehetőségét. Emellett egy országos átfogó szociális bérlakás-programról is beszélt a szegedi példa alapján.

A vagyonosoknak Botka azt üzente, akik tisztességes úton szereztek vagyont, azoktól megértést és a segítséget kér, és hogy vegyék le a terhek egy részét a szegényekről, de akik közpénzekből, csalárd úton tollasodtak meg, azoknak szigorú elszámoltatást ígért.

Botka beszélt arról is, hogy jelenleg mindenki kilátástalannak ítéli meg az ország helyzetét, depressziós a hangulat, a XXI. században pedig nem lehet kapával, kaszával érvényesülni, miközben Magyarország ma a nagyvilág és Európa egyik összeszerelő üzeme, de a jövőre nézve ez nem kifizetődő. A miniszterelnök-jelölt szerint a jövőben segíthet a német/rajnai vállalatirányítási modell is, amely szerint növelni kell a társadalom és a munkavállalók kontrollját a cég vezetésében a szakszervezetek, a dolgozók képviselőivel.

Botka azt is elárulta, hogy a megújuló energia híve.

A politikus kijelentette, az illiberális demokrácia nem demokrácia, legfeljebb önkényes hatalomgyakorlás a nép nevében, de a nép megkérdezése nélkül, a nép kárára, ezért illiberális állam helyére baloldali, demokrata értékközösségen nyugvó szabad, szuverén Magyarországot akar állítani.

Hozzátette, miközben az átlagemberektől rengeteg adót szednek be, a cégektől jóval kevesebbet, ebből látszik, hogy Orbán a nemzetinek címkézett családi oligarchákra és a multikra építi hatalmát.

A határon túli magyarokról Botka azt mondta, Orbán gyarmatosítani kívánja a külhoni magyarokat a kívánatos választási eredményért, ezzel azonban a jogaikat és az autonómiájukat veszélyezteti, de az MSZP a patriotizmus, a hazafiság pártján áll, és azt szeretné, ha a külhoni magyarság megőrizné magyar gyökereit, kultúráját, a szülőföldjéhez kötődő tradícióit, de közben saját politikai közösségén belül is megtalálja a helyét. Hozzátette, hiába leszünk még többen magyar állampolgárok, ha nem leszünk sikeresek és boldogok, szerinte pedig Orbán és Vona célja nem a boldog magyarok, hanem a magyar robotok számának növelése, akiket könnyű irányítani.

A 2018-as választási szövetségről

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a 2018-as sorsdöntő választás lesz, mert most fog eldőlni, hogy megszilárdul-e Orbán autoriter rendszere, hogy ismét „ideiglenesen” orosz befolyás alá kerül-e az ország, és hogy lehet-e itthon boldogulni, vagy inkább külföldre kell menni.

Botka szóba hozta az ellenzéki összefogást is, amiről közölte, szerinte a legnagyobb probléma a valódi közösség hiánya, mert senki nem tekint úgy a demokratikus oldalra, mint egy természetes közösségre, ezért itt az idő, hogy végre létrehozzák a demokraták és patrióták közösségét.

Közölte azt is, mindenkinek el kell engedni a kezét, aki együttműködik az Orbán-rezsimmel, és csak olyan emberekkel szabad együttműködni, akik mindent bele akarnak adni az országért. Hozzátette, ha van olyan ellenzéki párt, akinek jó az, ha a Fidesz nyer, de ő közben azért megerősödik, akkor el fognak bukni.

Mint mondta, nyilvánvaló, hogy egy pártszövetség, vagy pártkoalíció tudja csak megverni a Fideszt, de ennek a koalíciónak értékalapon kell létrejönnie, és egy vízión kell alapulnia, hogy mit fognak az ellenzéki pártok kormányon tenni, ha megkapják a bizalmat a néptől.

Botka azt is összefoglalta, hogy mik ezek az alap értékek:

 • a tehetősebbeknek 2018-tól jobban ki kell venniük a részüket a közteherviselésből;
 • Magyarország demokrácia, nem autokrácia, vagy diktatúra;
 • Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja, nem pedig Oroszország csatlósa;
 • olyan országot kell teremtenünk, amelyben itthon maradnak a fiatalok;
 • a származás helyett a szorgalmon és a tehetségen múljon az előrejutás;
 • környezeti értékeink megóvása érdekében a megújuló energiákra kell fektetni a hangsúlyt;
 • minden állampolgárra kivétel nélkül ugyanazok a törvények kell, hogy érvényesek legyenek, és véget kell vetnünk a féktelen korrupciónak;
 • az oktatás és az egészségügy borzasztó állapotban van, ezeket azonnal rendbe kell tenni;
 • a felesleges stadionépítések és szimbolikus gigaberuházások helyett az állampolgárokra kell költeni a pénzt;
 • a nők társadalmi helyzetének javítása nem várhat tovább – azonos munkáért azonos bért és megbecsülést kell kapniuk.

A szegedi rendezvényen ott volt Karácsony Gergely is, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Botka László neki át is adta az alapértékekről szóló listát. Karácsony azt mondta, egyetért a megfogalmazott alapértékekkel, és nem akar Botka kihívója lenni, nem akar ellene dolgozni.

 

 

 

 

 

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20170826_botka_szeged_beszed

MUON TV

 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük