Brüsszel – Havanna: Új szakasz kezdődik

December 12-én Federica Mogherini az Európai Bizottság külügyi főmegbízottja és Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter Brüsszelben aláírták a „politikai párbeszédre és az együttműködésre” vonatkozó megállapodást, ami lehetőséget nyújt a kapcsolatok széleskörű fejlesztésére. A szerződés José Maria Aznar volt spanyol kormányfő által 1996-ban kezdeményezett, diszkriminációs „posición comun” határozat eltörlését is jelenti, ami nehezítette az Európai Unió és Kuba közötti együttműködést.
A Prensa Latina hírügynökség tudósítójának, Federica Mogherini „történelmi napnak” nevezte az egyezmény megkötését, amit a 28 tagország képviselői is aláírtak. Kijelentette, hogy „a megállapodással a kapcsolatok magasabb szintre emelkednek”. Az EU beruházásokban első, a kereskedelmi kapcsolatokban Venezuelát követően, a második legfontosabb partnere Kubának. Mogherini hangsúlyozta, hogy az EU számára fontos a karibi és a latin-amerikai országokkal folytatott együttműködés.
Bruno Rodríguez hangsúlyozta, hogy „a megállapodás hozzájárul egy nagymúltú és kulturálisan erős reláció gazdagításához, valamint a politikai, a gazdasági, a tudományos és a sportkapcsolatok nagymértékű fejlesztéséhez”. Méltatta az euro növekvő használatát a világgazdaságban, ami elősegíti a dollár abszolút hatalmának a megtörését. A kubai külügyminiszter szerint, meg kell akadályozni, hogy a nukleáris fegyverek és a klímaváltozás fenyegessék az emberiséget. Bruno Rodríguez kijelentette, hogy az EU-val való bővülő kapcsolatok hozzájárulnak „a kubai gazdaság szocialista irányú, hatékony és fenntartható fejlődéséhez”. Megjegyezte, hogy a kubaiak függetlensége és méltósága nem lehet alku tárgya.

A szerződés jelentőségét az is növeli, hogy ellensúlyozhatja az USA által a szigetország ellen változatlanul alkalmazott gazdasági és pénzügyi embargót, amivel Washington a Kubával kapcsolatban lévő európai vállalatokat és bankokat is sújtja.

Az Európai Unió és Kuba közötti megállapodást még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek, valamint a 28 tagállam és Kuba törvényhozásának.

Kovács Gábor

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük