Brüsszeli vakcinabotrány – Hát ez az a híres “Európa”, ami kiutat mutat Orbán rendszeréből?

Magyarországon két nyilvánosság van. Az egyik kormánypárti, a másik ellenzéki. Gagyi módon manipulálnak minket mindkét irányból, arra építenek, hogy jól elvagyunk a saját “véleménybuborékunkban”, azaz csak a saját politikai oldalunknak megfelelő hírek jutnak el hozzánk. A Munkások Újsága ebből a szempontból külön utakon jár, utáljuk Orbánt és rendszerét amennyire lehet, de távol tartjuk magunkat az ellenzéki birkakórusoktól is. Bizony leírunk olyan dolgokat is. ami nem tetszik a “demokratikus B-középnek”, az ellenzéki cenzoroknak. Mert baj van bőven ezen az oldalon is és nagyon nehezen viseljük, ha alkalmatlan emberek négyévente a falnak vezetik az ellenzéki szavazókat, ezzel is lényegében azt segítve, hogy Orbán a hatalomban maradjon ciklusokon átívelően. 

A kormánypárti sajtó pár napja nem szól másról, mint az uniós vakcinabotrányról. Az ellenzéki oldalon nem meglepő módon alig hallani erről. Persze ez érthető is, Orbánék a gagyi magyarkodást járatják csúcsra, az ellenzék pedig a legalább ennyire gagyin tolt “európázást”. Szerintük 30 éve azt kell gondolnunk, hogy tőlünk nyugatra mindenki tisztességes, becsületes, arrafelé csak szent emberek élnek.

Semmi meglepő nincs tehát abban, hogy ők nem szívesen foglalkoznak azzal, hogy vállalhatatlan korrupciós botrányba keveredett az Európai Unió vakcinaszerződéseit aláíró egészségügyi biztos. Sztela Kiriakidu, akinek férjével közös számláján megjelent négymillió euró, a gyanú szerint a vakcinagyártók a legegyszerűbb módon megvesztegették. Az egymilliárd forintnál is több pénz az állami tulajdonban lévő Ciprusi Szövetkezeti Bankon keresztül érkezett a biztos asszony családi számlájára, azt hitelfelvételnek tüntették fel. Az ügyben a ciprusi számvevőszék is vizsgálódni kezdett, jelentésük szerint Sztela Kiriakidu sem a fizetéséből, sem más forrásból nem képes visszafizetni ekkora összeget. Az ottani  sajtó “passzív megvesztegetésről” írt, az osztrák és német lapok nem voltak ennyire udvariasak, ők kerek-perec kenőpénzről írtak.

Mi történt ezután? A brüsszeli illetékesek egyszerűen letagadták, hogy a vakcinaszerződéseket a bizottság kötötte volna. Stefan De Keersmacker bizottsági szóvivő úgy nyilatkozott, hogy vakcinákat az uniós tagállamok rendelték meg, a bizottságnak ebben szerepe nem volt.

Aztán jött a fránya igazság, az előkerült szerződéseken, amelyek a garancia és a szállítási feltételek tekintetében szélsőségesen a vakcinagyártóknak kedveznek, az EU részéről Sztela Kiriakidu egészségügyért felelős uniós biztos aláírása látható. A dokumentumokat ráadásul a brüsszeli hatóságok a „sensitive”, azaz kényes (bizalmas) jelzővel látták el, ami azt jelenti, hogy a vakcinagyártók üzleti érdekeikre hivatkozva ragaszkodtak a szerződéses feltételek bizalmas kezeléséhez. Ismerős? Ugye mennyire rosszul vagyunk, amikor ugyanilyen dolgok Budapesten történnek? Hát legyünk rosszul akkor is, amikor Brüsszelben teszik ugyanezt. Igenis háborodjunk fel, ha ilyesmit olvasunk: 

„Az Európai Bizottság az általa kötött uniós keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóság híve, de a dokumentumok nyilvánosságra hozatala nem rajta múlik. Jogilag csak a szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges a megállapodásokat nyilvánosságra hozni”. 

Mert így ez szerepel a bizottság közleményében.

Sztela Kiriakidura január egyébként január óta muzsikált gyengén, Jens Spahn német egészségügyi miniszter februárban jelezte Angela Merkelnek azt, hogy az új egészségügyi biztosnak ez túl nagy feladat. Jens Spahn arra utalt, hogy az AstraZenecával például csak 2020. augusztus 27-én állapodott meg az EU, két és fél hónappal azután, hogy ő már előkészítette a szerződést a francia, holland és olasz kollégáival közösen. De lassan haladtak a tárgyalások a BionTech céggel is.

A nemzetközi sajtó ekkor még arról írt, hogy Kiriakidut nem veszik komolyan gyógyszergyártó konszernek, sőt szóba sem állnak vele. Egy ideig valóban úgy tűnt, hogy az uniós biztos politikai képességeivel van a baj. Most, hogy feltűnt a korrupció árnyéka, minden más megvilágításba kerül. 

Ez a botrány is azt mutatja, hogy óriási gondok vannak a gyógyszergyártó óriásvállalatokkal. Elképzelhetetlenül nagy a befolyásuk az Európai Unió­ban. Hivatalosan is évi  40 millió eurót költenek lobbitevékenységre az unión belül, ám a nemhivatalos becslések szerint valójában ennek többszörösét. Ami most Kiriakidu asszony megkenése kapcsán látható, az egy apró szelete mindennek.

Az EU egészségpolitikai tevékenységének a célja mindenkoron az kellene legyen, hogy az emberek érdekét szolgálja, nem pedig a gyógyszergyártókét, de sajnos szó sincs erről. 

Az ellenzék az elmúlt hetekben megállás nélkül szidta Pekinget a Fudan egyetem miatt és azt hallgattuk, hogy “Bezzeg Európa!!!”. Hát, nem ismerem pontosan Kínát, de abban biztos vagyok, hogy ott már Sztela Kiriakidu börtönben lenne, vagyonát már elkobozták volna és abban reménykedne, hogy talán nem kap halálbüntetést. Európában viszont nyoma sincs ilyen következetességnek és bizony emiatt lehet lopni Brüsszelben Sztela Kiriakidunak, Budapesten pedig bárkinek, aki jóban van a “Főnökkel”.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •