Brutális drágul az élet – itt vannak a friss KSH-adatok

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben, a dohányáruké átlagosan 12,1 százalékkal, az élelmiszereké 5,5 százalékkal nőtt.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4,0 százalékos volt novemberben, ugyanannyi, mint az előző hónapban.

Az élelmiszerek éves áremelkedése 0,1 százalékponttal nagyobb volt az októberinél. A sertéshús drágulása 14,8 százalékos, megélénkült a marhahús és a baromfihús áremelkedése 5,2, illetve 1,5 százalékosra. A párizsi, kolbász 11,9 százalékkal, a cukor 10,6 százalékkal kerül többe, mint egy éve.

Az idényáras élelmiszerek átlagosan 8,7 százalékkal drágultak egy év alatt novemberre. A burgonya ára tovább emelkedett, 7,5 százalékkal drágult, a friss gyümölcsök áremelkedése 13,2 százalékosra ugrott az októberi 5,4 százalékról.

A dohányáruk 12,1 százalékos drágulása megegyezik az előző havival, a szeszesitalok ára 4,7 százalékkal nőttek.

Az üzemanyagok ára elérte az egy évvel korábbi szintet, az egyéb cikkek, üzemanyagok csoportja átlagosan 1,2 százalékos éves áremelkedést mutatott októberben, ami 1,8 százalékponttal több az októberi 0,6 százalékos csökkenéshez képest.

A szolgáltatások áremelkedése 3,4 százalékos volt éves összevetésben, bár a belföldi üdülések drágulása az előző havi 5,9 százalékosról 8,7 százalékosra gyorsult, a lakbérek még mindig 10,0 százalékkal magasabbak, a háztartási szolgáltatások pedig 8,8 százalékkal drágábbak, mint tavaly novemberben.

A háztartási energia 0,7 százalékkal, ezen belül a tűzifa 6,4 százalékkal drágult egy év alatt.

Októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,4 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszerek 2,0, a tojás 1,7, a péksütemény 1,3, a párizsi, kolbász pedig 1,1 százalékkal drágult.

A ruházkodási cikkek 0,9 százalékkal kerültek többe, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4, ezen belül az új személygépkocsikért 2,0 százalékkal kellett többet fizetni, a járműüzemanyagok ára 0,7, a szolgáltatásoké pedig 0,2 százalékkal volt alacsonyabb novemberben, mint egy hónappal korábban.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük