Brutális gázolási adatok a gyalogátkelőhelyeken

2018-ban országosan 1079 esetben, 2019. november 19-ig pedig 810 esetben történt gyalogosgázolás kijelölt gyalogátkelőhelyeken, mely balesetek közül 2018-ban 30, 2019-ben pedig 29 eset volt halálos kimenetelű – közölte tegnap az Országos Rendőr-Főkapitányság Székely Sándor független országgyűlési képviselő kérdésére.

Brutálisak a számok, naponta 3 baleset történik zebrákon, és havonta ezekből több is sajnos halálesettel végződik. Rendszeresen olvashatunk ilyen esetekről a sajtóban, legutóbb egy elkeseredett debreceni szülő nyílt levélben kérte a rendőrséget, hogy tegyenek valamit.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága idén tavasszal már lebonyolította a Zebra terv elnevezésű kampányát. Az akció célja volt, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívta fel a figyelmet.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság tegnapi levele:

A képviselő a rendőrség válaszát a Facebookon posztolta, aki a SZOLIDARITÁS Mozgalom biztonság munkacsoportjának tagjaként a törvényi szabályozás átalakítását szorgalmazza. A civil szervezet szerint szükséges egy zebrás minimum, melynek az ország összes gyalogátkelőhelyének meg kell felelnie.

Mire van szükség:

Az utcai közvilágítási előírástól 30 százalékkal nagyobb fényerővel megvilágított gyalogátkelőhelyek

Országos gyalogátkelőhely-újrafestés

Minden lámpás átkelőhelynél hangos jelzéssegítő kialakítása

A lámpás gyalogátkelőhelyek adatbázisának Google Maps Waze-integrációja

40 km/h-s sebességkorlátozás minden oktatási intézmény (bölcsi/ovi) 300 méteres sugarú körében a gyalogátkelőhelyeknél.

Kérlek segítsd munkánknak, várjuk a szoliakcio@gmail.com címre ötleteidet, javaslataidat, fotókat rossz állapotú gyalogátkelőhelyekről, vagy oszd meg konkrét történeteid #zebraminimum hashtaggel.

Borítókép: hiányos zebra Újlipótvárosban, Facebook

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük