Bulgáriában rendszerváltást követelnek – a Bolgár Baloldal állásfoglalása

Nincs benne a Híradóban: Bulgáriában 300.000 ember tüntet a megszorítások, az adóemelések, a magas rezsiszámlák, a megfizethetetlen banki kamatok és a teljes pénzügyi rendszer ellen. Tízezrek csaptak össze a rendőrséggel az elmúlt napokban, mire a kormány lemondott.

285340 497479333623062 206265337 n

Előtte Várnában a rendőrség letette a pajzsokat és gumibotokat, és átállt a tüntetők oldalára. Az országos rendőrkapitány ezt nyilatkozta: „tüntetők, mi veletek vagyunk. Mi azért vagyunk itt, hogy megvédjünk titeket, az emberek jogait és a köztulajdont. Tehát mi veletek vagyunk.”

A fenti képen a tüntetők virágokat adnak a sorfalban álló rohamrendőröknek. Értesülések szerint a tüntetések a kormány lemondásával nem érnek véget, mert az emberek nem egy új kormányt akarnak, hanem a teljes rendszer megváltoztatását.

 

Kérjük oszd meg a hírt és a képet, ha egyetértesz azzal, hogy a rendszerrel van a gond és a szimpla kormányváltás már nem elég!

A bolgár helyzet

 

A trösztellenes tüntetések február 5-én kezdődtek el Blagojevgradban, majd országszerte továbbterjedtek. A tiltakozók a monopóliumok és a 2012. évi decemberi és a 2013. évi januári fűtés- és villanyszámlák ellen tiltakoznak.

 

Követeléseik:

 

• A villamos energia szektorban:

 

1. Az ország áramszolgáltató üzemeinek államosítása;

 

2. Minden szolgáltatás közvetítő kizárása és ezek funkcióit vegye át az Országos Villamos Társaság;

 

3. Az energiaszektor minden szerződése titkosításának feloldása, és az aláírók felelősségének megállapítása;

 

4. A Kozloduy-ban üzemelő nukleáris erőmű villamos energiáját csak a hazai piacra szállítsák az állampolgárok és a hazai társadalom igényeinek kielégítése érdekében;

 

5. Az Országos Villamos Társaság villamosenergia-vásárlási kötelezettségének beszüntetése.

 

• Hőenergia:

 

1. A hőszolgáltató vállalatokkal egyedi szerződések kötése a vásárló egy hónapos felbontási idejének kikötésével.

 

2. A ténylegesen felhasznált hőmennyiség elszámolása.

 

Az EVN Bulgária, az Alsó-Ausztriai EVN társaság bulgáriai áramszolgáltató vállalatának két kocsiját 2013. február 10-én éjjel fél kettőkor felgyújtották a vállalat plovdivi központja előtt.

 

Ugyanezen a napon egy facebookos felhívásra több ezer ember kezdett tiltakozó akciót országszerte, így Szófiában, Plovdivban, Várnában, Burgaszban, Ruszéban, Veliko Tarnovoban, Sumenben, Blagojevgradban, Szandanszkiban, Szilisztrában, Jambolban, Gotse Delchevben, Belene-ben, Montanaban, Dobricsban és Kardzsaliban. Számosan elégették decemberi számlájukat az áramelosztó cég székhelye előtt.

 

2013. február 17-én a tiltakozás már 35 városra terjedt ki és a tiltakozók száma százezernél is több volt. Szófia mellett tiltakozásra került sor Dobricsban, Szmoljanban, Dupnicában, Haszkovoban, Knezha Stara Zagora-ban, Kubratban, Razgradban, Levszkiben, Plevenben, Botevgradban, Szamokovban, Lovecsben, Pernikben, Petricsben és Kjusztendilben, Vratsaban, Vidinben, Slivenben és Pazardjikban.

 

Sok városban a tiltakozás polgári engedetlenség formáját öltötte. A tiltakozók főútvonalakat és autópályákat zártak le, köveket, üvegpalackokat, tojásokat, krumplit és paradicsomot dobáltak a csendőrségi kocsikra és az áramelosztó vállalat épületeire, a gazdasági minisztériumra és a Parlamentre. Boriszov miniszterelnök megpróbálta a tiltakozásokat megállítani azzal az ígérettel, hogy a cseh központú multinacionális vállalat, a CEZ engedélyét visszavonja és 8%-kal csökkenti a villanyáram árát március 1-től. Azonban a tiltakozás folytatódott.

 

2013. február 19-én a tiltakozások során a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel. 25 embert vittek kórházba sérüléssel, közülük 9 állapota komoly. Köztük idősebbek is vannak.

 

Miután Boriszov hétfőn, február 18-án leváltotta pénzügyminiszterét, szerda reggel, a többi párttal nem konzultálva, lemondott. A bolgár parlament február 21-én szavazott a lemondásról, s az előrehozott választásokra valószínűleg május elején kerülhet sor.

 

A tiltakozások a magas villanyáram ára miatt indultak, de fokozatosan a kormány elleni tüntetéssé szélesedtek ki. A tiltakozások az EU legszegényebb országában a bolgár nép elégedetlenségét, valamint az EU politikája iránti ellenállását fejezik ki. A GERB párt (Bulgária Európai Fejlődéséért Polgárok) kormányának megszorító politikája teljes egészében megfelel az Európai Unióban máshol alkalmazott megszorító politikának. És annak ellenére, hogy Bulgáriát Európa „mintagyerekeként” emlegetik, a nép egyre szegényebb. A minimálbér Bulgáriában 310 BGN (159 euró) és az átlagbér 877 BGN 450 euró). A minimális nyugdíj 145 BGN (74 euró), a gyes 240 BGN (123 euró).

 

A tiltakozásokkal járó nagy gond abban van, hogy a szélsőséges pártok (Ataka, BNS és VMRO) beszálltak a tiltakozásba és azokat a saját céljaikra akarják felhasználni, a nagyon erős nacionalista érzelmek felkeltésével akarják saját táborukat növelni. Ez a küszöbönálló parlamenti választásokon nagyon veszélyes lehet, mivel a BSP által képviselt szociáldemokraták politikájával, valamint a közép-jobb GERB kormány intézkedéseivel szembeni elégedetlenség miatt az emberek nagyon csalódottak. Sokan nem a politikai meggyőződésük szerint fognak szavazni, hanem valami ellen, ami a szélsőjobb pártok nagyobb eredményét jelentheti a következő parlamentben.

 

Mellékeljük a Bulgár Baloldal felhívását a jelen helyzetről:

 

Változtassuk meg a rendszert (2013. február 20.)

levitzta logo1

 

A Bulgár Baloldal Párt politikai nyilatkozata

 

Országunk gyökeresen új politikai helyzetbe került:

 

• az emberek felkeltek a multinacionális vállalatok ellen;

 

• az emberek felkeltek a GERB-kormány ellen;

 

• az emberek egyre jobban értik, hogy a problémát nem egy párt, nem egy ember okozza, hanem a rendszer maga a probléma;

 

• a ma jelmondata: Nemet a kapitalizmusra! Nemet azokra, akik a népet kifosztották! Nemet az átmenet pártjaira!

 

• ma már azok is értik, akik Bulgáriát kirabolták és az országot 23 éven át kormányozták, hogy a nép elégedetlensége közvetlenül érinti az érdekeiket. Hogy magukat mentsék, megdöntik Bojko Boriszov kormányát is. A gyűlölt Gyankov visszalépése a mentőakciójuk kezdete csak. És ha hagyjuk, találnak maguknak egy új hőst és megmentőt.

 

A Bulgár Szocialista Párt magas lóra tett, amikor baloldali fordulatot hirdetett meg, de közben elfelejtette, hogy nem volt olyan párt, amely nálánál jobboldalibb politikát folytatott volna az elmúlt két évtizedben; elfelejtette, hogy abból az ígéretéből, hogy „a földet azoknak adja, akik azt megművelik”, semmi sem maradt; elfelejtette, hogy Bulgária szinte teljes kifosztásával járó átfogó privatizációs törvény az ő törvényük volt; elfelejtette az egykulcsos adót és egészen elfelejtette a földdel és a birtokkal művelt swap-üzleteket. Ahelyett, hogy ezért bocsánatot kérne, elnöke jelentkezik: „Átvesszük a hatalmat!”

 

A második számú megmentő, Kuneva asszony azt felejtette el, hogy európai biztosként hivatali ideje alatt a fogyasztók megvédése helyett az üzleti szféra védelmezőjének bizonyult.

 

Nem zárhatjuk ki, hogy jelentkezik egy új hős és megmentő. Ha ismét hinni fogunk neki, ha ismét nem értjük meg, hogy valójában ugyanazok az emberek kormányoznak bennünket, mivel a színpadon lévők mind csak bábok. Nos, akkor magunkra vessünk.

 

Mi, a Bulgár Baloldal Pártja felhívunk inkább titeket: Változtassuk meg a jövőt! Űzzük el az átmenet pártjait! Űzzük el a hamis prófétákat! Mondjunk nemet a hamis képviseleti demokráciára, s mondjunk igent a népi demokráciára!

 

A baloldali terv Bulgária, Európa és a világ terve!

 

A Bulgár Baloldal Pártjának elnöksége

 

Forrás: http://transform.hu/2-uncategorised/103-bulgariaban-rendszervaltast-kovetelnek-a-bolgar-baloldal-allasfoglalasa

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük