Chávez győzött és 2019-ig Venezuela elnöke marad

chavez
Hugo Chávez jelenlegi elnök nyerte 54 százalékkal a vasárnap rendezett elnökválasztást Venezuelában, mandátuma 2019-ig szól. Az ígérte, “jobb elnök lesz.” Henrique Capriles Radonski ellenzéki jelölt bízik benne, hogy Chávez fel fogja ismerni: közel a fél ország nem ért egyet a politikájával. A jelenlegi elnök nyerte a vasárnap rendezett elnökválasztást Venezuelában – jelentette be a választási bizottság európai idő szerint hétfő hajnalban. Az 1999 óta hatalmon lévő Hugo Chávez a voksok 90 százalékán alapuló hivatalos részeredmények szerint a szavazatok 54 százalékát szerezte meg, így 2019-ig ő marad az ország első embere.

 
Az ellenzéki erők közös jelöltje, Henrique Capriles Radonski 45 százaléknyi szavazatot szerzett a 81 százalékos részvétellel megtartott választáson – mondta el Tibisay Lucena, a választási bizottság elnöke Caracasban tartott sajtótájékoztatóján. Lucena külön méltatta a voksolás békés jellegét. Az újraválasztott elnök az eredmény bejelentését követően üzenetet tett közzé a Twitter internetes közösségi hálózaton, és köszönetet mondott a rá szavazóknak. “Köszönet imádott népemnek! Éljen Venezuela!” – áll az üzenetben.

Chávez, a Miraflores elnöki palota előtt összegyűlt ujjongó tömeg előtt tartott beszédében közölte: „a forradalom győzedelmeskedett”, országa folytatja útját a szocializmus felé, ő pedig „jobb elnök lesz”. „Éljen Venezuela, éljen a haza! A csata és a győzelem tökéletes volt!” – mondta. Az újraválasztott elnök békülékeny hangnemet megütve arra is kitért, hogy „mindenkire számít”. „Jobb elnök leszek, mint az elmúlt néhány évben” – fogadkozott.

Hugo Chávez

  • 1954. július 28-án született Venezuela Sabaneta nevű városában, szülei tanárok voltak
  • 1975-ben fejezte be katonai akadémián folytatott tanulmányait
  • Kétszer nősült, mindkétszer elvált, házasságaiból négy gyermeke született

Jóllehet az eredmény kezdettől fogva szorosnak ígérkezett, a Chávez-párti csoportok már a hivatalos közlés előtt ünneplésbe kezdtek, míg az ellenzék táborából érkező jelentések síró emberekről számoltak be. Ez volt sorrendben a negyedik választás, amelyen az elnök diadalmaskodni tudott. Ezt tartották ugyanakkor az ellenzék legnagyobb esélyének is arra, hogy átvegye a hatalmat a sajátos szocialista rendszer erősítésén fáradozó Cháveztől. A 40 éves Capriles Radonski egyebek között arra építette kampányát, hogy Chávez rendszere rossz irányba viszi az országot.

chavezellenfel
A kihívó: Henrique Capriles Radonski

Az ellenzéki jelölt a bejelentést követően szinte nyomban gratulált az államfőnek az újraválasztásához, és hangoztatta, hogy tiszteletben tartja a nép akaratát. Kijelentette azt is, hogy a venezuelaiak a jövőben is számíthatnak rá. Mint mondta: nem szeretné, ha hívei „vereségnek” értékelnék a választásokat, majd hozzátette: „sok magot elültettünk szerte az országban, és biztos vagyok benne, hogy ezekből sok fa fog kikelni”. Hozzátette: bízik benne, hogy Chávez fel fogja ismerni: közel a fél ország nem ért egyet a politikájával.

Az egykori ejtőernyős Chávez győzelme a térség több más – hasonló berendezkedésű – országának is fontos volt, mert így továbbra is számíthatnak az olajban gazdag Venezuela vezetésének anyagi támogatására.

Forrás: atv.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük