Che Guevara volt Maradona karjára tetoválva

Diego Maradona halott. Minden idők legnagyobb labdarúgója ment el. Botrányhős is volt: drogos, alkoholista, aki imádta a nőket, és fokozatosan, komoly munkával tette tönkre saját szervezetét. Baloldali beállítottságú volt, Fidel Castróval barátkozott, akinek képmását bal lábán viselte – a jobb karján meg Che Guevaráét.

Arról viszont már kevesebbet beszélnek, hogy egy őslakos származású gyári munkás fiaként Villa Fioritóban, egy Buenos Aires külvárosához tartozó nyomornegyedben, kunyhók között nevelkedett hat testvérével. A család még Villa Fioritóban is a szegényebbek közé tartozott – az ifjú Diego a társadalom számkivetettjeként nőtt fel. Ha egészen véletlenül nem lett volna futballzseni, az életben nem tört volna ki az 1960-1970-es évek argentin nyomorából.

Ha valakinek, Maradonának minden oka megvolt gyűlölni a kizsákmányolást. Gyűlölte is. Semmi meglepő és nevetnivaló nincs abban, hogy szimpatizált a szélsőballal, és hogy 1987-es első találkozásukat követően szép lassan szoros kapcsolat alakult ki közte és Castro között. (Furcsa mód a két barát napra pontosan négy év különbséggel, 2016., illetve 2020. november 25-én halt meg.)

Persze ki is használták a baloldalon, a propaganda fontos szereplőjévé léptették elő. Miért is ne tették volna? A futballisten viszont nem ostoba, hanem meggyőződéses volt. Miért is ne állt volna be a latin-amerikai baloldal mögé?

Maradonát, mint embert, talán lehetetlen megérteni. Ha viszont valaki mégis erre a nehéz feladatra vállalkozik, baloldaliságával és annak okaival hiba lenne nem foglalkoznia.

  •  
  •  
  •  
  •