Ciprasz sajtótájékoztatója Párizsban

tsipras-meenchon-laurentA Syriza elnökét a francia Nemzetgyűlésben a baloldali képviselők fogadták, utána pedig sajtótájékoztatóra, a Nemzetgyűlés épülete előtt pedig szolidaritási gyűlésre került sor. Ciprasz ismét elkötelezte magát, hogy nem fogadja el a megszorító tervet, hanem újra akarja tárgyalni az államadósság ügyét. Emlékeztette az új francia elnököt, hogy azok a franciák, akik leváltották Sarkozyt, más politikát várnak tőle, mint amit Sarkozy folytatott.

Alexis Ciprasz: “Angela Merkel nem tulajdonosa Európának”

Alexis Cipraszt az FKP és a Baloldali Front képviselői fogadták hétfő délután a francia Nemzetgyűlésben. A Syriza, a görögországi június 17-i törvényhozási választások előtti közvéleménykutatásokban vezető helyen álló koalíció vezetője arra hívta fel az európaiakat, hogy szakítsanak a megszorításokkal és változtassák meg az Európai Unió stratégiáját.

A baloldali koalíció vezetője Pierre Laurent, az Európai Baloldali Párt elnöke és Jean-Luc Mélenchon, a francia elnökválasztáson a Baloldali Front elnökjelöltje oldalán jelent meg. Megerősítette, hogy Görögország sorsának a görög urnáknál és nem Berlinben, Angela Merkel kancelláriáján, nem Frankfurtban, az Európai Központi Bank székhelyén és nem is Washingtonban az IMF-nél kell eldőlnie.

“Görögország szuverén ország”

“Görögország szuverén ország, Nem Angela Merkelnek kell eldöntenie, hogy rendezünk-e népszavazást, vagy nem. Merkelnek meg kell értenie, hogy ugyanolyan partner, mint mások (…) egy olyan eurozónában, amelynek nincs székhelye és nincs tulajdonosa” – erősítette meg, mielőtt holnap, kedden Berlinbe utazik.

Vidéo l’Humanité.fr: “Mme Merkel n’est pas la propriétaire de l’Europe” („Merkel nem tulajdonosa Európának”) itt: merkel

A törvényhozási választásokon szankcionálni kell az Európai Unió, az IMF és az EKB által Görögországra kényszerített megszorító tervet. „Nincs mit tárgyalni a memorandumról. Az ember nem tárgyal a pokolról. Amiről szó van, hogy újratárgyaljuk, az nem a memorandum, hanem az államadósság.” – érvelt.

Ami François Hollande-ot illeti, akivel Alexis Ciprasz találkozni akart, a Syriza vezetője elmondta, hogy „megérti, hogy csak kormányfőkkel akar találkozni”. De, jósolta, „François Hollande nem tagadhatja meg könnyen ígéreteit, hacsak nem akar Hollandreou-vá válni”, idézte Jean-Luc Mélanchonnak az elnökválasztási kampány idején használt szójátékát. “François Hollande-nak meg kell értenie, hogy alapvető fontosságú kérdésekre kell választ találnia. Ha a francia nép elküldte Nicolas Sarkozyt Marokkóba vakációzni, ez ugye azt jelenti, hogy másféle politikát kell folytatnia, mint Nicolas Sarkozy ?”.

Vidéo de l’Humanité.fr: Alexis Tsipras et les promesses de François Hollande (Alexis Ciprasz és François Hollande ígéretei) itt: ígéret

Forrás: Gondolkodjunk együtt

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük