Cirkusz van, kenyér nincs

Kedden derült ki, hogy véget ért a Fradi idei európai álma: a csapat negyedik lett a Bajnokok Ligája csoportjában, ezzel az Európa-ligás folytatást érő helyet sem szerezte meg. Azért szép teljesítmény – gondolhatnánk – hogy egy ilyen, nemzetközi szempontból kis költségvetésű csapat ennyire derekasan helytállt. A siker azonban valójában a magyar adófizetők érdeme.

Kevés annyira elcsépelt kifogást lehet megfogalmazni a Fidesszel kapcsolatban, mint a sport túltámogatása, ennek ellenére nagyon is van alapja a kritikának, időről időre pedig érdemes feleleveníteni, hogy az állampárt mennyire képtelen, aránytalan módon finanszírozza állami pénzből a profi sportot, főként a labdarúgást. Bár a stadionépítéseknek sok gyakorlati haszna nincs – a magyar első osztály legnagyobb rangadóin is gyakran kongnak a lelátók – azt nehéz vitatni, hogy a klubokba pumpált közpénzmilliárdoknak megvan a maga hatása.

Az FTC például – magyar viszonylatban – kifejezetten erős keretet épített fel, 2019-ben az Európa-liga, 2020-ban pedig a Bajnokok Ligája főtáblájára is feljutott. Sok babér ugyan nem termett a csapatnak, de a kontinens nagyjaihoz képest kis költségvetéssel dolgozó klub teljesítménye így is megsüvegelendő.

A magyar labdarúgás rajongói izgulva követhették a Fradi nemzetközi, időnként egészen szórakoztató küzdelmeit. Megvolt tehát a cirkusz, melyet csupán az az apróság árnyékolt be, hogy mindeközben Magyarország 21. századi történelme legnagyobb krízisével, a koronavírus-járvánnyal és annak gazdasági következményeivel, illetve a kormány inkompetenciájával küzd.

A mfor.hu a közelmúltban számolt utána, hogy a járvány kezdete óta miként is csoportosította át a kormány az állami pénzeket a válságkezelés jegyében. Azt hihetnénk, hogy az eleve leterhelt egészségügyre nehezedő plusz nyomás miatt most végre valóban normalizálódik a szektor finanszírozása, a számok azonban mást mutatnak.

Pozitívumnak tűnhet, hogy az egészségügybe 50,7 milliárd forintot csoportosítottak át – ez egyébként a járványhelyzetben egyáltalán nem számít jelentős összegnek –, az érték ugyanakkor eltörpül az egyházak 103,2 milliárdos, illetve a sport 140,2 milliárdos többlettámogatása mellett. Még megdöbbentőbb belegondolni, hogy a járvány kezdete óta a sport napi 541 millió pluszpénzt kapott.

Úgy tűnik, a Fidesznek még ilyen veszélyes időkben is fontosabb a cirkusz, mint a kenyér.

fotó: unsplash

  •  
  •  
  •  
  •