Csak a világ változik – az orosz vezetés örök

wikimedia medvedev putin

Minden embernek megvan az a szoros személyes köre, akiktől fontos döntések esetén tanácsot kérhet. A nagypolitikában ehhez kiemelten fontos a szakértelem, a közös világnézet és a bizalom, ami értelemszerűen csak hosszú együttműködés után alakulhat ki – így nem csoda, hogy az egyes politikai csoportosulások vezetői rétege jellemzően hosszú idő alatt cserélődik le. Ez a tendencia különösen jól megfigyelhető Oroszországban, ahol mindez különös ízt ad a 2016 szeptemberében esedékes előrehozott választásoknak.

Az orosz kormány félprezidenciális formában gyakorolja a hatalmat (itt az átlagos parlamentáris kormányformával ellentétben tényleges hatalma van a (köztársasági elnöknek). A végrehajtó testület, a kormány így a parlamentnek és az elnöknek egyaránt felelős, utóbbit viszont közvetlenül választják meg. Emiatt lehetséges az, hogy bár Oroszország jelenlegi kormányfője (miniszterelnöke) Dimitrij Medvegyev, a nagypolitikai megnyilatkozásokban Putyin elnök túlsúlya érvényesül. A 2016 szeptemberére előrehozott választások a parlamentre vonatkoznak, így Putyin elnökségét közvetlenül nem érintik – bár egyes szakértők szerint a parlamenti választások előrehozásával megnő az esélye annak is, hogy 2018-ról 2017-re kerül át az elnökválasztás.

A nyári kampányidőszak és a szeptemberi választás azért lesz különösen érdekes, mert az orosz vezetés fő irányvonala gyakorlatilag tizenhat éve változatlan, ami annak köszönhető, hogy Putyin és Medvegyev egymást oda-vissza váltva kerülnek az ország élére. Putyint 2000-ben választották meg először elnöknek, s ekkor – újraválasztása után – 2008-ig állt az ország élén. 2008-tól 2012-ig Medvegyev nyerte el a címet, majd 2012-től ismét Putyin következett. Ami a kormányfői tisztséget illeti, a 2008-2012-ig tartó időszakban Putyin töltötte be, majd 2012-től Medvegyev. Nem csoda, hogy a sajtónyelv külön kifejezést talált ki erre a sajátos uralkodási formára: a kettős kormányzásra utalva „tandemokráciának” nevezik.

Média, politika, stabilitás a nép szemszögéből

Egy, a tandemokráciát vizsgáló 2009-es tanulmány szerint (melyet Henry E. Hale és Timothy J. Colton amerikai kutatók készítettek) a 2007-2008-as választási kampányban nagy szerep jutott a kiegyensúlyozatlan médiahatásnak. Nem arról van szó, hogy az oroszoknak ne lett volna választása alternatív hírforrások tekintetében, hanem sokkal inkább arról, hogy az emberek többsége nem él ezekkel: hitelesnek és kielégítőnek tartja az állami csatornákon hozzáférhető információkat…

Bővebben: Lumens

Kép: Putyin és Medvegyev/Wikipedia Commons

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük