Csak negatívumokkal jár az új egészségügyi törvény a FESZ elnöke szerint

Az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása áprilisra tolódik, azonban továbbra is sok kérdés felmerül a jogszabállyal kapcsolatban. A Munkások Újsága Dr. Soós Adriannát, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét kérdezte a témában.

Munkások Újsága: Hogyan érinti a szakdolgozókat az új törvény?

Dr. Soós Adrianna: A szakdolgozók számára az új törvény kizárólag negatívumokkal jár. Nem kapcsolódik a törvény bevezetéséhez béremelés (Ez az interjú készítése óta módosult, bár nagyon alacsony. – a szerk.), mint az orvosok esetén, ezzel szemben számos kedvezőtlen változás várható. Számukra is elvész a hálapénz, ami, ha nem is volt mérhető az orvosokéhoz, de számos szakterületen azért érzékelhető többletet jelentett. Csökkennek a felmondáshoz kapcsolódó juttatások, például, ha valaki 40 év egészségügyben töltött idő után nyugdíjba megy, több havi juttatást veszít.

Míg az orvosok esetén a veszteséget kompenzálja a megemelt bér, a szakdolgozóknál nettó veszteségről beszélhetünk. Hasonló a helyzet az úgynevezett egészségügyben dolgozók esetén, ahol nagyon nagy bérlemaradások vannak, például mosodák, étkeztetés, karbantartás és a gazdasági terület.

Bár a jelen ismeretek szerint 2023-ig halasztásra kerül a mellékállások engedélyezése, azonban ez is, várhatóan korlátozásra kerül. Az egyéb jogviszonyok lehetősége is száműzésre kerül, miközben sokan ma is bérnővérként, vagy egyéni vállalkozóként dolgoznak. Tehát számos munkavállalói csoport hátrányos helyzetbe kerül.

Munkások Újsága: Okoz e bérfeszültséget az új törvény az orvosok és szakdolgozók, illetve az egyéb egészségügyben dolgozó emberek között?

Dr. Soós Adrianna: Ebből is adódóan komoly bérfeszültség jön létre a különböző munkavállalói csoportok között egy-egy munkáltatón belül is, hiszen amíg az orvosok több, mint 180-350 % béremelést kapnak 3 év alatt, addig a szakdolgozóknál pedig 4 év alatt 72% béremelésről beszélhetünk a 2019. januári bérekhez viszonyítva. Mivel már kiinduló helyzetben is volt egy átlagos 300 000 Ft-os különbség, az eltérő emelési mértékek elviselhetetlen feszültségeket teremtenek, ami nem segíti a gyógyítást.

Munkások Újsága: Tudják e már, hogy mi lesz pontosan a törvényben? Milyen érzés egy katasztrófahelyzet közepén új munkaszerződéseket írni?

Dr. Soós Adrianna: Miközben a járvány miatt egyébként is feszült a helyzet, sok a fertőzött és a beteg az egészségügyi dolgozók közt, ami szintén keresetveszteséggel jár, igen nagy feszültséget jelent egy munkaszerződés módosítás és az azzal kapcsolatos bizonytalanságok. Nem tudható pontosan, hogy a pótlékok hogyan alakulnak, könnyebb lesz-e felmondani a munkaviszonyt, megváltozik-e a munkáltató személye -egy országos központ lesz-e? -, tehát nagyon sok a bizonytalanság.

Munkások Újsága: Alá fogják-e írni a szakápolók és az orvosok az új munkaszerződésüket?

Dr. Soós Adrianna: Mindezek alapján ma úgy látható, hogy sokan el fogják utasítani az új jogviszony elfogadását, és inkább a külföldi munkavállalást, vagy a szakma elhagyását fogják választani.

Munkások Újsága: Mi a helyzet a kollektív szerződéskkel? Igaz-e, hogy az új törvény ezt is megszüntetné?

Dr. Soós Adrianna: Az új törvény tiltja a kollektív szerződések kötését, ami a nemzetközi joggal is ellentétes, és súlyosan korlátozza a munkavállalók érdekérvényesítési lehetőségeit, juttatások biztosítását. Ugyancsak a sztrájkszabályok korlátozását is kilátásba helyezi a törvény.

Munkások Újsága: Mi történik a magyar egészségüggyel, ha még nagyobb lesz a pályát elhagyók száma? Nőhet-e a halálozási szám a munkaerő csökkenésétől?

Dr. Soós Adrianna: A gyógyulás lehetőségei szorosan kapcsolatban állnak az ágazatban dolgozók számával, és azzal is, hogy milyen a dolgozók összetétele. Egyes különösen nagy hiánnyal küzdő területeken még súlyosabb hiányok alakulhatnak ki.

Már ma is egyértelmű összefüggés mutatható ki az intenzív ellátásban dolgozó szakápolók száma és a gyógyulási esélyek közt. Minél kevesebb nővér jut a betegekre, annál nagyobb esély van a halálozásokra. Ugyanakkor más területeken is a hiány a várólisták növekedéséhez vezet, nemcsak a műtéti, hanem a diagnosztikai eljárásokban, a gyógyítás legkülönbözőbb területein is a gyógyulási esélyek romlásához, így a növekvő halálozásokhoz vezetnek, ha nem történik sürgősen megelőző intézkedés a dolgozók további elvándorlásának megakadályozására.

Ebben az évben több ezerrel csökkent már eddig is az egészségügyben dolgozók összlétszáma, tehát a döntés elodázhatatlan.

Kép forrása: unsplash.com

  •  
  •  
  •  
  •